گروه کارگری: جنبش کارگری:
هفته اعتراضها از کارگران نفتی بهرگان تا پرستاران مشهد
مروری بر مهمترین خبرهای کارگری هفته
یکی از محورهای اعتراضی این هفته، مربوط به مصوبه مجلس مبنی بر افزایش سن بازنشستگی بود. مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی لایحه برنامه هفتم، سن بازنشستگی را افزایش داد.
در هفتهی منتهی به جمعه ۱۰ آذر، صنعت نفت شاهد دهها تجمع اعتراضی کارگران قراردادی، کارکنان رسمی و «تازهاستخدامیها» بود. در پالایشگاههای پارس جنوبی، شرکت بهرهبرداری نفت و گاز آغاجاری، شرکت فلات قاره در مناطق عملیاتی جزیره سیری و خارک، سکوهای نفتی بهرگانسر و لاوان، پتروشیمی گچساران، و تهران. تجمع تهران مقابل وزارت نفت انجام شد. برخی تجمعها روزانه و برخی هفتگی بود. کارگران استخدام شده از ۱۳۹۳ به بعد موسوم به تازهاستخدامیها در مناطق مختلف عملیاتی و ستادی جنوب، سهشنبه اعتراضی خود را برگزار کردند. بازنشستگان نفت در اصفهان علیه تصمیم دولت برای دستاندازی بر صندوق بازنشستگی نفت اعتراض کردند. کارکنان رسمی نفت مناطق لاوان و بهرگان جمعه ۱۰ آذر تجمع کردند.
کادر درمان در تداوم دور تاره تجمعهای اعتراضی که از هفتههای گذشته در شهرهای مختلف آغاز شده بود، در هفتهی منتهی به ۱۰ آذر در سقز، دیواندره، مشهد، اهواز، بیمارستان خمینی تهران، مقابل دانشگاه علوم پزشکی تهران و مقابل وزارت بهداشت تجمع کردند. پرستاران پیشبیمارستانی دانشگاه علومپزشکی مشهد از هفتم آذر به طور دستهجمعی از انجام شیفتهای اضافهکاری اجباری خودداری کردند. ماماهای شاغل، استادان و دانشجویان رشته مامایی سهشنبه ۷ آذر در تهران مقابل وزارت درمان و بهداشت در تهران تجمع برگزار کردند. برخی از ماماها برای شرکت در تجمع از شهرستانها به تهران آمده بودند.
راهبران خط ۳ مترو تهران در اعتراض به شدت کار در شیفت ۱۲ ساعته شب، به طور دستهجمعی از رفتن به سر کار در شیفت ۱۲ ساعته شب امتناع کردند.
بازنشستگان تامین اجتماعی، بازنشستگان کشوری، بازنشستگان صندوق فولاد، بازنشستگان مخابرات و بازنشستگان صنعت نفت این هفته نیز در دهها شهر به خیابان آمدند و به فقر معیشتی، بیبهرهگی از امکانات درمانی و تحقیر و تبعیض و غارت صندوقهای بازنشستگی توسط دولت اعتراض کردند. بازنشستگان تامین اجتماعی یکشنبه در اراک، شوش، اهواز و کرمانشاه تجمع کردند. بازنشستگان فولاد در اصفهان و تهران، بازنشستگان مخابران دوشنبه به روال هفتههای اخیر در مراکز ۲۰ استان و چند شهر به خیابان آمدند. سه شنبه ۷ آذر بازنشستگان کشوری در اردبیل، شیراز، ممسنی، سنندج، کرمانشاه، اراک، همدان، یزد، اهواز به خیابان آمدند. در اهواز، بازنشستگان تامین اجتماعی، بازنشستگان کشوری و پرستاران که سهشنبه هفتم آذر همزمان مقابل استانداری تجمع کرده بودند، شعار دادند: «لشکری، کشوری، تامین اجتماعی، پرستار اتحاد اتحاد».
کارگران شرکت راه و ساختمان «بلندطبقه» در چابهار یکشنبه پنجم آذر اعتصاب کردند. در همین روز کارگران شرکت نورد و لوله اهواز دست از کار کشیدند و در روز دوم اعتصاب راهپیمایی کردند. کارگران کارخانه روی بندرعباس دو بار مقابل استانداری هرمزگان تجمع کردند. کارگران اداره آب صیدون واقع در استان خوزستان مقابل فرمانداری تجمع کردند. کارگران شرکت گلتاش تولیدکننده محصولات آرایشی و بهداشتی در اصفهان اعتصاب کردند.
کارگران ذوبآهن اصفهان از رفتن به رستوران و خوردن غذا امتناع و اعلام کردند در صورتی که به این اقدام هشدارآمیز توجه نشود، اعتصاب خواهند کرد.
کارگران شهرداری زاهدان مقابل شهرداری تجمع کردند. کارگران شهرداری رفسنجان مقابل فرمانداری گردآمدند. کارگران شهرداری بندر امام استان خوزستان مقابل شهرداری تجمع کردند. کارگران شهرداری اندیکا مقابل استانداری خوزستان در اهواز تجمع کردند. کارگران خدمات و فضای سبز شهرداری سربندر اعتصاب و کارگران شهرداری خش به تعویق حقوق اعتراض کردند.
تجمع و راهپیمایی اعتراضی کارکنان شرکت نورد و لوله اهواز- ۵ آذر
اینجا کلیک کنید.
کارگران صنایع چوب و کاغذ ایران «چوکا»، فولاد قزوین و آرمان شفق به ثبت عنوان شغلی خود به عنوان کارگر ساده اعتراض کردند. کارگران ابنیه فنی راهاهن قم به دو ماه تاخیر در پرداخت حقوق اعتراض کردند.
یکی از محورهای اعتراضی این هفته، مربوط به مصوبه مجلس مبنی بر افزایش سن بازنشستگی بود. مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی لایحه برنامه هفتم، سن بازنشستگی را افزایش داد.
حسن سعیدی عضو هیات مدیره سندیکای شرکت واحد که به دلیل فعالیت صنفی دستگیر و زندانی شده است، در بیانیهای از زندان اوین نوشت دولت بداند محکوم کردن کارگران به کار تا دم مرگ بیپاسخ نخواهد ماند.
انجمنهای صنفی کارگران ساختمانی در بیانیهای مشترک خواستار لغو این مصوبه شدند. بیانیه مشترک به امضای ۱۲۷ انجمن صنفی کارگران ساختمانی رسیده است. انجمن صنفی روزنامه نگاران آزاد تهران هم نوشت افزایش سن بازنشستگی تعرض به حقوق نیروی کار است. این انجمن از بیانیه مشترک ۱۲۷ تشکل صنفی کارگران ساختمانی حمایت کرد.
جمعی از کارگران عسلویه و جنوب کشور هم در بیانیهای خواستار اعتراض گسترده به این مصوبه شدند.
مبارزههای کارگری
یکشنبه پنجم آذر، کارگران شرکت راه و ساختمان «بلندطبقه» در چابهار در اعتراض به تعویق هشت ماه حقوق دست از کار کشیدند. کارگران از ابتدای سال جاری حقوق نگرفتهاند. هشت ماه عدم دریافت حقوق کارگران و خانوادههای آنها را با گرسنگی روبرو کرده است. به دلیل بالا رفتن بدهی کارگران به مغازهداران، آنها دیگر حاضر نیستند به کارگران جنس نسیه بفروشند. در همین روز، کارگران شرکت نورد و لوله اهواز در اعتراض به فقر معیشتی و عدم اجرای طرح طبقه بندی مشاغل دست از کار کشیدند و در روز دوم اعتصاب راهپیمایی کردند.
کارگران اداره آب صیدون واقع در استان خوزستان مقابل فرمانداری تجمع کردند. کارگران شرکت گلتاش تولیدکننده محصولات آرایشی و بهداشتی آرایشی و بهداشتی در اصفهان اعتصاب کردند.
کارگران بخشهای کوره بلند، مکانیکنت، ریختهگری، فولادسازی، کنورتور، الگرامرسیون و حمل و نقل ذوبآهن اصفهان در اعتراض به عدم اجرای طرح طبقهبندی مشاغل شدند. بخشی از کارکنان اداری نیز در همبستگی با کارگران معترض از رفتن به رستوران و خوردن غذا امتناع کردند. کارگران اعلام کردند تحریم غذا هشدار به مدیریت است و در صورت عدم رسیدگی به خواستهایشان، کارگران اعتصاب خواهند کرد.
یکشنبه پنجم آذر کارگران شرکت نورد و لوله اهواز با خواست اجرای طرح طبقهبندی مشاغل و افزایش حقوق همسان با دیگر شرکتهای صنعتی، بازگشت به کار کارگران اخراجی و افزایش پاداش تولید مقابل شرکت تجمع کردند. اعتصاب و تجمع کارگران روز بعد ششم آذر نیز ادامه یافت.
یکشنبه پنجم آذر، کارگران پیمانی شاغل در پروژه راهسازی کنارک به نیکشهر (در جنوب استان سیستان و بلوچستان) در اعتراض به عدم پرداخت هشت ماه حقوق، دست از کار کشیدند و در محل کار تجمع کردند.
پنجم آذر همچنین کارگران کارخانه روی بندرعباس که به بلاتکلیفی شغلی، کمی دستمزد و و واگذاری شرکت به بخش خصوصی معترضند، مقابل استانداری هرمزگان تجمع کردند.
تجمع کارگران در ۲۹ آبان و چهارم آذر مقابل فرمانداری بندرعباس بدون نتیجه مانده بود. یکی از کارگران شرکت کننده در تجمع مقابل استانداری گفت: «من کارگری هستم که شش میلیون کرایه خانه میدهم، چطور با شش یا هفت میلیون تومان حقوق مخارج خانوادهام را تامین کنم؟ این جا بیشتر کارگران مستاجرند، تسهیلات گرفته و بدهکارند. در واقع با این حقوق دریافتی حتی امکان پرداخت وام و اجارهبها را نداریم. من هم در یک سال اخیر سه بار منزل استیجاریم را تغییر دادم چرا که صاحبخانهها به خاطر ناتوانی در پرداخت و تاخیر اجاره، قرارداد را فسخ کردند». بیش از ۲۰۰ کارگر در کارخانه روی بندرعباس شاغلند که شغل و آیندهشان در ابهام قرار گرفته است.
کارگران صنایع چوب و کاغذ ایران «چوکا»، فولاد قزوین و آرمان شفق به ثبت عنوان شغلی خود به عنوان کارگر ساده اعتراض کردند. کارگران ابنیه فنی راهاهن قم به دو ماه تاخیر در پرداخت حقوق اعتراض کردند.
ایران چوکا تولیدکننده انواع کاغذ است و ۸۰۰ کارگر در آن به کار اشتغال دارند. تمامی کارگران بخش فنی این کارخانه مشمول قانون مشاغل سخت و زیانآور هستند. در حالی که کارفرما مدعی است عناوین شغلی کارگران را برای بیمه کار سخت و زیانآور اعلام کرده، اما اسامی بخشی از کارگران در اسناد بیمهای از فهرست شاغلان کار سخت و زیانآور خارج شده است.
در آبان ماه امسال کارگران مشاغل سخت و زیانآور استان گیلان چند تجمع مقابل فرمانداری رضوانشهر برگزار کردند. درپی آن تجمعها، سازمان تامین اجتماعی و فرمانداری رضوانشهر وعده رسیدگی به مطالبه کارگران را دادهاند که تا کنون تحقق نیافته است.
برخی از کارفرمایان و پیمانکاران که کار کارگران تحت مسیولیتشان سخت و زیانآور است، برای نپرداختن حق بیمه کامل، رده شغلی کارگران را مشاغل سخت و زیانآور اعلام نمیکنند و این کارگران برغم فرسودگی جسمی و روانی نمیتوانند زودتر بارنشسته شوند.
کارگران شهرداری زاهدان در اعتراض به سه ماه تعویق حقوق، یکشنبه پنجم آذر مقابل شهرداری تجمع کردند. کارگران شهرداری رفسنجان که به پایین بودن حقوق و عدم تبدیل وشعیت شغلی معترضند، ششم آذر مقابل فرمانداری گردآمدند. کارگران شهرداری بندر امام استان خوزستان که از مهر ماه حقوق نگرفتهاند چهارشنبه هشتم آذر مقابل شهرداری تجمع کردند. کارگران شهرداری اندیکا مقابل استانداری خوزستان در اهواز تجمع کردند. کارگران خدمات و فضای سبز شهرداری سربندر اعتصاب و کارگران شهرداری خش به تعویق حقوق اعتراض کردند. کارگران شهرداری رودبار به عدم پرداخت چهار ماه مطالباتشان بابت حقوق عقبمانده و اضافهکاری توسط پیمانکار خبر دادند.
هستم آذر کارگران اداره آب صیدون که هشت ماه است حقوق نگرفتهاند، مقابل استانداری خوزستان تجمع کردند. کارگران گفتند به جای آن که حقوق آنها پرداخت شود، فقط به آنها وعده میدهند: «اداره کل آبفا خوزستان وعده میدهد، اداره صیدون قول بدون پشتوانه اجرایی میدهد و فرماندار هم که گفته پیگیری میکنم. آیا با وعده و وعید زندگی من میچرخد؟». کارگران گفتند کارگران برخی بخشهای آبفا از سه تا ۲۰ ماه حقوق عقبافتاده دارند.
کارگران نگهداری خط و ابنیه راهآهن قم که به واسطه شرکت پیمانکار در راهآهن کار میکنند. به تعویق دو ماه مزد اعتراض کردند.
پنجشنبه ۹ آذر در یادداشتی تحت عنوان «در خط ۳ مترو چه میگذرد»، کارکنان مترو تهران از امتناع دستهجمعی راهبران خط ۳ مترو تهران از اجرای شیفت ۱۲ ساعته شبانه خبر دادند. علت این اقدام دستهجمعی، افزایش کار در شیفت ۱۲ ساعته شب راهبران عنوان شده است.
پنجشنبه ۹آذر، کارکنان شرکت گلتاش زیر مجموعه شرکت پاکسان تولیدکننده محصولات بهداشتی و آرایشی در اعتراض به عدم رسیدگی به مطالباتشان دست از کار کشیدند و در محوطه شرکت تجمع کردند.
کادر درمان: امتناع دستهجمعی از اضافهکاری اجباری تا تجمع ماماها
در هفتهی منتهی به سوم آذر پرستاران و کادر درمان تعدادی از بیمارستانها و مراکز وابسته به دانشگاههای پزشکی در اعتراض به فشار کار، تحمیل اضافهکاری اجباری، سطح نازل حقوق و نپرداختن کارانه و سایر مطالبات معوقه در برخی شهرها از جمله رشت، صومعه سرا، اسلام آباد غرب، کرمانشاه، سنندج و یزد دست از کار کشیدند و در محوطه بیمارستان یا در خیابان تجمع کرده بودند. این هفته، اعتراض کادر درمان ادامه به شکل تجمع و اشکال دیگر ادامه یافت.
پرستاران پیش بیمارستانی دانشگاه علوم پزشکی مشهد از سهشنبه ۷ آذر به صورت دستهجمعی از اضافهکاری اجباری امتناع کردند. روزنامه آرمان امروز که خبر امتناع دستهجمعی پرستاران در اعتراض عدم تعریف بسته خدمتی برای خدمات پرستاران پیش بیمارستانی، عدم اجرای صحیح قانون تعرفهگذاری در حوزه پیش بیمارستانی، پرداخت مبالغ بسیار پایین و ناچیز تحت عنوان تعرفه پرستاری، پایین بودن مبلغ اضافه کار و اجباری بودن آن را منتشر کرده است به نقل از پرستاران نوشت: «شاید با این کار صدای اعتراضمان به گوشِ مسئولان کشور برسد و فکری به حال فرسودگیِ ما و کمبودِ نیرو کنند».
پرستاران اورژانس دانشگاه علوم پزشکی مشهد تاکید کردند: «تا زمانی که بستههای خدمتی برای پرستاران پیش بیمارستانی در بودجه ۱۴۰۳ تصویب نشود و مبلغ پایین اضافه کار به صورت اساسی اصلاح نشود، هیچگونه همکاری جهت انجام شیفتهای اضافه کاری نخواهند داشت.»
وزارت بهداشت و مدیران مراکز درمانی تحمیل اضافهکاری اجباری را باپرداخت مبالغی ناچیز به کادر درمان تحمیل میکنند. پرستاران و کادر درمان، اضافهکار اجباری را غیرقانونی میدانند. حقالزحمه اضافهکاری به گفتهی پرستاران حدود یک چهارم حقالزحمه ساعات عادی کار است. فیش حقوقی یک پرستار با سابقه که در ایلنا منتشر شده نشان میدهد او در ازای ۱۳۰ ساعت اضافهکاری، کمتر از دو میلیون تومان کارمزد گرفته است.
سهشنبه ۷ آذر، گروهی از استادان، دانشجویان و ماماهای شاغل در بخش درمان با شعار «کرامت مامایی احیا باید گردد» مقابل وزارت بهداشت در تهران تجمع کردند. علت اعتراض ماماها و دانشجویان رشته مامایی، حذف مامایی در سطح مدیریت، نبود دفاتر مستقل آموزشی مامایی در بیمارستان و وضعیت نامناسب بخشها اعلام شده است.
اینجا کلیک کنید.
سهشنبه ۷ آذر تجمع پرستاران خوزستان مقابل ساختمان استانداری در اهواز برگزار شد. در این تجمع که با تجمع بازنشستگان تامین اجتماعی، بازنشستگان کشوری همزمان بود، شعار اتحاد بازنشستگان و شاغلان سرداده شد.
روز پنجشنبه ۹ آذر کارکنان بیمارستان کودکان مفید تهران در اعتراض به بیپاسخ ماندن مطالباتشان دست از کار کشیدند و در محوطه بیمارستان تجمع کردند. خبرگزاری امنیتی تسنیم با انتشار خبر مرگ یک کودک در این بیمارستان مرگ کودک را به اعتصاب کارکنان مرتبط کرد و نوشت کودک یاد شده در اثر عدم رسیدگی فوت کرده است.
صنعت نفت: اعتصاب و تجمع در مراکز کار و خیابان
از شنبه چهارم تا جمعه ۱۰ آذر دهها تجمع و آکسیون اعتراضی از سوی کارگران رسمی، قرادادی، استخدامیهای پس از ۱۳۹۳ و بازنشستگان نفت در محل کار، مقابل شرکتهای نفتی و صندوق بازنشستگی نفت از جمله در اصفهان برگزار شده است. برخی تجمعها در چارچوب تجمعهای هفتگی ضورت گرفت و برخی روزهای متوالی ادامه داشت.
تازهترین تجمعها مربوط به جمعه ۱۰ آذر در شرکت نفت فلات قاره منطقه بهرگانسر و لاوان صورت گرفت. کارکنان رسمی شرکت نفت فلات قاره بهرگان با اعلام قبلی، پیش از آغاز ساعات کاری به طور دستهجمعی مقابل اداره مرکزی منطقه تجمع کردند. کارکنان این منطقه با انتشار بیانیهای خواستهای خود را اعلام کردند با این تاکید که تا تحقق خواستهایشان هر جمعه مقابل اداره مرکزی منطقه تجمع خواهند کرد.
مطالبات اعلام شده کارگران شرکت نفت فلات قاره منطقه بهرگانسر:
حذف کامل سقف حقوق مناطق عملیاتی نفتی
حذف تبعیض میان کارکنان عملیاتی در سقف پرداخت و برداشتن عناوین پشتیبانی و اصلی تخصصی
استرداد مالیات کسر شده از کارکنان عملیاتی نفتی
عدم ادغام صندوق بازنشستگی نفت با سایر صندوقهای ورشکسته
حذف سقف پاداش پایان خدمت و پرداخت کامل سنوات کارکنان
اجرای کامل ماده ده و پرداخت معوقات
برخی تجمعات دیگر کارگران نفت در هفتهی منتهی به ۱۰ آذر به این شرح بود:
شنبه چهارم آذر کارگران پالایشگاههای مجتمع پارس جنوبی در اعتراض به عدم اجرای طرح طبقه بندی مشاغل، اجرای بدون تبعیض طرح اقماری دو هفته کار و دو هفته استراحت برای تمام کارگران، بهبود بهداشت و ایمنی محیط کار و وضعیت نامناسب خوابگاهها و سایر مطالبات خود تجمع اعتراضی برپا کردند.
یکشنبه ۵ آذرماه ۱۴۰۲ کارکنان شرکت نفت فلاتقاره در جزیره سیری تجمع کردند.
ششم آذر کارکنان شرکت نفت فلات قاره شاغل در جزیره خارک تجمع اعتراضی برپا کردند.
سهشنبه ۷ آذر سهشنبه، روز تجمعهای اعتراضی کارگران استخدامی ۹۳ به بعد موسوم به «کفبگیران» بود. کفبگیران در این روز در چند منطقه عملیاتی دست به اعتراض زدند و خواستار افزایش دستمزد خود شدند.
در همین روز تجمعی از سوی کارکنان نفت مقابل وزارت نفت در تهران برگزار شد.
هشتم آذر کارگران شرکت بهرهبرداری نفت و گازآغاجاری به روال هفتههای گذشته مقابل دفتر مرکزی شرکت تجمع کردند.
بازنشستگان؛ باز در خیابانها
بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی روز یکشنبه پنجم آذر درشوش، اراک، اهواز و کرمانشاه تجمع کردند.
کارگران بازنشسته فولاد در همین روز، یکشنبه اعتراضی خود را در تهران و اصفهان برگزار کردند. تجمع تهران مقابل صندوق صنعت فولاد در خیابان وزرا صورت گرفت.
ششم آذر کارگران بازنشسته مخابرات در شهرهای سنندج، تهران، کرمانشاه، تبریز، مریوان، اهواز، اردبیل، خرمآباد، شیراز، اصفهان، زنجان، رشت، بندرعباس، بیجار، زاهدان، ساری، و بجنورد تجمع کردند. بازنشستگان مخابرات خواستار اجرای کامل آئیننامه پرسنلی و استخدامی سال ۸۹ و رفع مشکلات بیمه درمانی هستند.
سهشنبه اعتراضی بازنشستگان کشوری این هفته در اردبیل، سنندج، کرمانشاه، اراک، همدان، یزد، ممسنی و اهواز برگزار شد.
برخی شعارهای بازنشستگان
فقط کف خیابون بدست میاد حقمون
پیام ما به دولت، خجالت خجالت
حسین حسین شعارشون، دروغ و دزدی کارشون
وعده وعید چه خوب بود، ولی همش دروغ بود
تامین اجتماعی، چه اسم اشتباهی
شاغل و بازنشسته، اتحاد اتحاد
نه گرما نه سرما، نیست جلودار ما
بنیاد تعاون سپاه، شرمت باد شرمت باد
معلم زندانی آزاد باید گردد
کارگر زندانی آزاد باید گردد
آموزش رایگان حق مسلم ماست
معیشت، منزلت، سلامت، حق مسلم ماست
در حالی که اعتراض بازنشستگان به تعویق قانون همسانسازی حقوق بازنشستگان و موکول کردن اجرای آن به سه سال اول اجرای برنامه هفتم ادامه دارد وزیر کار در واکنش به مصوبه ۲۹ آبان مجلس گفت به دلیل مشخص نبودن منابع مالی لازم، اجرای این مصوبه و همسانسازی در سه سال اول برنامه هفتم نیز به شکل فعلی ممکن نیست.
دولت به بهانه نبود منابع مالی از اجرای قانون همسانسازی خودداری کرد. مجلس شورای اسلامی ۲۹ آبان طی بررسی لایحه برنامه هفتم، تصویب کرد در سه سال اول اجرای برنامه هفتم، مستمری بازنشستگان در یک بازه زمانی سه ساله به صورت پلکانی افزایش یابد و به ۹۰ درصد حقوق شاغلان برسد.
**************
گروه کارگری: جنبش کارگری: اعتراضهای متعدد کارگران صنعت نفت،
تجمع پرستاران و اعتراض بازنشستگان بانکها
در هفتهای که گذشت، مبارزه و سرکوب کارگران ادامه داشت. دهها کارگر، کولبر و سوختبر جان خود را از دست دادند یا مصدوم شدند. تجمعهای بازنشستگان نیز در هفتهی منتهی به پنجشنبه چهارم آبان، چه به لحاظ شمار شرکتکنندگان در تجمعها و چه از نظر پیوستن گروههای دیگری از بازنشستگان به معترضان خیابانی گسترش یافت.
هر رویداد یا اعتراض اردوی رنج و کار، برآیند مجموعهی درهم تنیدهی استثمار، تبعیض، ستم و سرکوب است که با تحمیل بیحقوقی و فقر استخوانسوز، جامعه را به مرز استیصال سوق داده است. اعتراض به شرایط موجود، در جایی که حاکمان تمام معیارهای حقوقی، اخلاقی و انسانی را زیرپاگذاشتهاند، تلاش برای درهم شکستن سامانه تبعیض، سرکوب و بهرهکشی است. گزارش زیر مروری بر مهمترین رویدادها و مبارزههای کارگری هفته اخیر است. گزارش هفته پیشین را
اینجا بخوانید.
در هفتهی منتهی به پنجشنبه چهارم آبان، کارگران صنعت نفت در چند مرکز نفتی، پرستاران در یزد، پزشکان درمانگر اعتیاد در تهران، کارکنان شاغل و بازنشسته بانک ملت، کارکنان بازنشسته بانک صادرات، کارگران کارخانه تولید مواد غذایی «تکدانه» در مرند، کارکنان سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری در تهران، کارکنان سازمان همیاری شهرداریها در کهگیلویه و بویراحمد، کارگران شهرداری در ایرانشهر، و بازنشستگان در بیش از ۲۰ شهر و مرکز استان در اعتراض به شرایط کار و زندگی خود به خیابانها آمدند. بازنشستگان کشوری و تامین اجتماعی اهواز در تجمع مشترک خود در روز چهارشنبه سوم آبان، خواستار آزادی معلمان زندانی شدند.
کارگران راهآهن اهواز، کارکنان بخش فروش بلیت مترو تهران، کارگران مشاغل سخت و زیانآور استان گیلان، کارگران شهرداری منجیل به تعویق مطالبات و عدم اجرای وعده بهبود شرایط کاری اعتراض کردند.
این هفته مددجویان کمیته امداد و سازمان بهزیستی هم به صف انبوه طولانی حقوقنگرفتهها پیوستند. گویا دولت اعتبار لازم برای پرداخت مقرری ناچیز- اغلب چند صد هزار تومانی- این گروه به شدت محروم و آسبپذیر را نیز ندارد.
هفتهی منتهی به پنجشنبه چهارم آبان برای کارگران واحدهای تولیدی و خدماتی و کشاورزی، کولبران و سوختبران مرگبار بود. دستکم ۱۷ کارگر و یک کودک کار جان خود را از دست دادند.
بیش از ۳۰ کارگر هم مصدوم شدند. دستکم چهار کولبر و سوختبر جان باختند و چندین تن مصدوم به بیمارستان انتقال یافتند.
مبارزههای کارگری
شنبه ۲۹ مهر، کارگران پیمانی نگهداری خط و ابنیه فنی راهآهن اهواز خواستار اجرای طرح طبقهبندی مشاغل شدند. پیمانکار، با خودداری از اجرای طرح طبقهبندی مشاغل، کارگران را با دستمزد ناچیز که در مورد اکثر کارگران نزدیک به حداقل دستمزد است به کار گرفته، از پرداخت مزایای شغلی به کارگران خودداری میکند، حق اضافهکاری و کار در روزهای تعطیل را به کارگران نمیپردازد و کارگران را از برخورداری از بیمه تکمیلی محروم کرده است.
اینجا کلیک کنید.
۲۹ مهر، کارکنان فروش بلیط مترو تهران به تعویق حقوق شهریور و نپرداختن حق بیمه به سازمان تامین اجتماعی اعتراض کردند.
کارگران مشاغل سخت و زیانآور استان گیلان که در هفتههای گذشته بارها مقابل استانداری تجمع کرده بودند، خبر دادند بهرغم وعدههای داده شده هنوز با درخواست بازنشستگی پیش از موعد آنها موافقت نشده است. علت وضعیت فعلی این کارگران این است که کارفرما برای این که حق بیمه کمتری بپردازد، کارگران را به سازمان تامین اجتماعی به عنوان کارگر ساده معرفی کرده است. سازمان تامین اجتماعی نیز با سنگاندازی در راه برخورداری کارگران از بازنشستگی پیش از موعد تلاش دارد کارفرما را به پرداخت مابهالتفاوت حق بیمه کارگران ناگزیر کند.
اسماعیل امیدزاده که خبرگزاری کار ایران (ایلنا) او را عضو اصلی کمیته بدوی مشاغل سخت و زیانآور معرفی کرده درباره معضل کارگران گفته
است تامین اجتماعی در راه بازنشستگی کارگران سنگاندازی میکند. او پرسیده است:
"کارگران مشاغل سخت و زیانآور سالها کار طاقتفرسا انجام دادهاند و به دلیلِ فشارِ ناشی از کار و آسیبهایی که به آنها رسیده دیگرِ توانِ انجام کارِ اضافه ندارند. این کارگران فرسوده شدهاند و اگر در این مدت حادثهی کاری برایشان پیش بیاید چه کسی پاسخگو خواهد بود. چند سال باید صبر کنند تا تامین اجتماعی با بازنشستگیِ آنها موافقت کند؟"
دوشنبه یکم آبان درمانگران اعتیاد با تجمع مقابل وزارت بهداشت به عدم اجرای توافق میان این وزارتخانه، ستاد مواد مخدر، سازمان نظام پزشکی و کمیسیون بهداشت مجلس اعتراض کردند. درمانگران اعتیاد میگویند وزارت بهداشت با عدم اجرای این توافق، موقعیت مراکز خدمات ترک اعتیاد را تضعیف کرده است.
گروهی از کارکنان سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری تهران (فاوا) سهشنبه دوم آبان در اعتراض به پایین بودن حقوق مقابل شهرداری تهران تجمع کردند.
کارگران معترض کارخانه تولید مواد غذایی تکدانه واقع در شهرستان مرند (اآذربایجان شرقی) چهارشنبه سوم آبان در اعتراض به کمی دستمزد و عدم اجرای طرح طبقهبندی مشاغل دست از کار کشیدند و در محوطه کارخانه تجمع کردند.
کارکنان سازمان همیاری شهرداریهای استان کهگیلویه و بویراحمد که ۸ ماه است حقوق نگرفتهاند، پنجشنبه چهارم آبان در اعتراض به تعویق حقوق و نپرداختن حق بیمه مقابل این اداره در یاسوج تجمع کردند. معترضان گفتهاند از سال ۹۷ تا کنون، نزدیک به ۲۰ ماه حقوق عقبافتاده دارند و در سال جاری تنها حقوق فروردین را دریافت کردهاند.
کارگران شهرداری ایرانشهر پنج ماه است دستمزد دریافت نکردهاند. کارگران گفتهاند تعویق پرداخت دستمزد گریبانگیر تمام ۴۵۰ کارگر شهرداری ایرانشهر است که در بخشهای مختلف شهرداری از دو ماه تا پنج ماه متغیر است.
اعتراض پرستاران، تجمع پرستاران یزد مقابل استانداری
گروهی از پرستاران یزد سهشنبه دوم آبان مقابل استانداری یزد تجمع کردند و خواستار پرداخت مطالبات معوقه، پرداخت کارانه و اضافه کار یک سال گذشته مطابق قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری، پرداخت حق سختی کار، احتساب سابقه کار پرستاران شرکتی و رسیدگی به امور رفاهی پرستاران شدند.
پرستاران نیز مانند سایر مزدبگیران با مشکلات درهمتنیدهای دست و پنجه نرم میکنند که عبارتند از: عدم امنیت شغلی پرستاران قرارداد موقت، کمی حقوق و نپرداختن مطالبات معوقه، فشار کار بالا و اضافهکاری اجباری.
خانه پرستار که مشکلات پرستاران را بازتاب میدهد، نامهی رییس دانشگاه علوم پزشکی بوشهر را منتشر کرده که در پاسخ به خواست پرستاران مبنی بر حذف اضافهکار اجباری، بر ادامه اضافهکاری اجباری پرستاران تاکید کرده است و این در حالی است که دیوان عدالت اداری نیز به نفع پرستاران رای داده و تاکید کرده است واداشتن پرستاران به اضافهکاری خلاف قانون است.
ادامه اعتراضهای متعدد ولی پراکنده در صنعت نفت
صنعت نفت در هفتهی منتهی به پنجشنبه چهارم آبان، شاهد تجمع اعتراضی هفتگی کارکنان رسمی در چندین سکو و پایانه نفتی، تجمع اعتراضی روزانه کارگران قراردادی در آغاجاری و اهواز، تجمع کارگران روزمزد، و کارگران پروژهای در چندین مرکز نفتی بود. کارگران اخراجی پایانهها و مخازن بندر ماهشهر نیز بار دیگر مقابل دفتر شرکت تجمع کردند و خواستار بازگشت به کار شدند.
شنبه ۲۹ مهر، کارگران قرارداد معین ستادی مناطق نفتخیز جنوب، شرکت فلات قاره و منطقه یک عملیات انتقال گاز میانکوه مقابل ساختمان مدیریت مناطق نفتخیز در اهواز تجمع کردند.
این تجمع با فراخوان قبلی برگزار شد و کارگران زن نیز در آن شرکت داشتند. کارگران قراردادی نفت، به دلیل نوع قراردادشان میان وزارت نفت و وزارت کار سرگردانند. آنها خواستار اجرای مصوبه دی ماه ۱۴۰۰شورای اداری و استخدامی صنعت نفت و استخدام رسمی در صنعت نفت هستند.
کارکنان رسمی وزارت نفت شاغل در مراکز عملیاتی یکشنبه ۳۰ مهر به روال هفتههای اخیر، دست به اعتراض و تجمع زدند.
۳۳ کارگر پایانهها و مخازن پتروشیمی بندر ماهشهر که از یک ماه پیش توسط کارفرما بیکار شدهاند، مقابل شرکت تجمع کردند و خواستار بازگشت به کار شدند.
کارگران روزمزدی فضای سبز شرکت نفت آغاجاری خواستار تبدیل وضعیت شغلی خود شدند. کمیته ساماندهی پیمانهای حجمی شرکت ملی نفت در مناطق نفتخیز جنوب، که قرار است تکلیف وضعیت شغلی کارگران را روشن کند، در اردیبهشت امسال وعده داد وضعیت شغلی کارگران را مشخص کند اما هنوز اقدامی صورت نداده است. کارگران از سال ۸۶ در استخدام شرکت نفت بودهاند اما سال ۱۴۰۰، شرکت نفت آغاجاری آنها را به یک شرکت پیمانکار سپرده است.
کارگران روزمزد واحد خدمات پتروشیمی جم واقع در عسلویه خواستار تبدیل قرارداد به قرارداد دایم و امنیت شغی شدند. کارگران در واحد خدمات پتروشیمی جم کار میکنند. آنها در ازای کار مشابه با کارگران رسمی، مزد کمتری میگیرند و از حق مرخصی، حق اضافهکاری و سایر مزایا بیبهرهاند.
کارکنان رسمی شرکت بهرهبرداری نفت و گاز آغاجاری چهارشنبه سوم آبان در اعتراض به سقف حقوق و محدودیت سنوات بازنشستگی مقابل ساختمان مدیریت شرکت تجمع کردند.
چهارشنبه سوم آبان، تجمعی هم از سوی کارگران ارکان ثالث منطقه ویژه اقتصادی پارس جنوبی برگزار شد.
بازنشستگان بانکها به صف بازنشستگان معترض پیوستند
تجمعهای بازنشستگان در هفتهی منتهی به پنجشنبه چهارم آبان، چه به لحاظ شمار شرکتکنندگان در تجمعها و چه از نظر پیوستن گروههای دیگری از بازنشستگان به معترضان خیابانی گسترش یافت.
بازنشستگان چند بانک از جمله بانک ملت و بانک صادرات نیز به اعتراضهای خیابانی روی آوردند. در اهواز، بازنشستگان تامین اجتماعی و بازنشستگان کشوری تجمع مشترک برگزار کردند.
شنبه ۲۹ مهر بازنشستگان بانک ملت و بانک صادرات در اعتراض به وضعیت معیشتی خود و عدم پرداخت مطالباتشان از سوی صندوق بازنشستگی تامین آتیه مقابل ساختمان مرکزی این صندوق در خیابان سمیه تهران تجمع کردند.
بازنشستگان فولاد یکشنبه ۳۰ مهر در اصفهان، اهواز، رودبار و تهران تجمع کردند. بازنشستگان تامین اجتماعی در همین روز، در اراک، دزفول، شوش، اهواز، کرمانشاه و مشهد تجمع کردند.
تجمع هفتگی بازنشستگان مخابرات دوشنبه اول آبان در دستکم ۱۶ مرکز استان و چند شهر برگزار شد.
بازنشستگان کشوری سهشنبه دوم آبان در چند شهر به خیابان آمدند و به فقر معیشتی، نداشتن بیمه درمانی کارآمد و عدم اجرای وعدههای دولت تجمع کردند.
برخی شعارهای این هفته بازنشستگان
لشکری کشوری تامین اجتماعی، اتحاد اتحاد
ازبس دروغ شنیدیم، ما دیگه رای نمیدیم
نه خواری نه ذلت، مرگ براین عدالت
پیام ما به دولت، خجالت خجالت
ازخوزستان تا تهران، ننگ بر این مدیران
نوبت ما که میشه، خزانه خالی میشه
تامین اجتماعی، چه اسم اشتباهی
یخچال بازنشسته، خالی تر از گذشته
حقوق نصف نیمه، سکوت کنی همینه
ننگ ما ننگ ما، صدا وسیمای ما
هفتهای مرگبار برای نیروی کار
در هفتهای که دهها کارگر، کولبر و سوختبر جان خود را از دست داده یا مصدوم شدند، مدیرکل پزشکی قانونی مازندران- از افزایش حوادث منجر به مرگ کارگران در شش ماهه اول امسال خبر داد. علی عباسی گفت حوادث منجر به مرگ به نسبت شش ماه اول سال ۱۴۰۱، پنج درصد افزایش داشته است. در این دوره، ۶۹ نفر (همگی مرد) در مازندران در اثر حوادث کار جان باختهاند. «۲۵ نفر از این افراد بر اثر سقوط از بلندی، ۱۹ نفربر اثر برق گرفتگی، ۱۳ نفر بر اثر اصابت جسم سخت و ۱۲ نفردیگر در حوادث کار دیگر جان خودرا از دست دادهاند.»
جمعه ۲۸ مهر، شش کارگر کشاورزی شهر مزرج از توابع قوچان، در اثر واژگونی سرویس حمل و نقل دچار حادثه شدند. پنج تن از کارگران که چهار نفرشان زن بودند، در دم جان باختند. یک زن کارگر هم که مصدوم شده بود به بیمارستان انتقال یافت.
جمعه ۲۸ مهر، یک کودک کار به نام مارتین حسینپناهی هنگام کار در یک کارخانه سبد سازی در سنندج، در چرخ دنده دستگاه گیر کرد و جان خود را از دست داد. مارتین حسینپناهی ۱۶ ساله بود.
۲۸ مهر، یک کارشناس بهداشت حرفهای و ایمنی کار در یک واحد تولیدی در نجفاباد اصفهان بر اثر سقوط دستگاه تهویه جان خود را از دست داد. نام این کارشناس بهداشت و ایمنی محیط کار، یاسین ویسی اعلام شده است.
۲۹ مهر، یک کارگر ساختمانی در شیراز هنگام کار در اثر وقوع زلزله از ارتفای به پایین سقوط کرد و جان باخت.
یکشنبه ۳۰ مهر، انفجار سایت ۲۵ مگاواتی نیروگاه پرند دو کارگر، یکی در دم و دیگری پس از انتقال به بیمارستان جان باختند. چهار کارگر که مصدوم شده بودند نیز به بیمارستان الزهرا در تهران انتقال یافتند. مصدومان و جانباختگان کارگر گروه «مپنا» بودند. جانباختگان این حادثه خلیل نوروزی و معین جامهبزرگ نام داشتند. خلیل نوروزی سوپروایزر ارشد شرکت توگا بود و معین جامهبزرگ مهندس بهرهبرداری. مدیر کل مدیریت بحران و پدافند غیر عامل وزارت نیرو علت حادثه را نقص فنی اعلام کرد.
دوم آبان، یک مامور آتشنشانی هنگام خاموش کردن آتش یک ساختمان چهارطبقه در شهر انزلی از ارتفاع سقوط کرد و مصدوم شد.
دوم آبان، ۱۶ کارگر کارخانههای واقع در شهرک صنعتی رشت در اثر تصادف سرویس حمل و نقل کارگران مصدوم و روانه بیمارستان شدند.
سوم مهر، یک کارگر راهآهن جنوب شرق زاهدان به نام حسین خدری در اثر برخورد با واگن قطار جان خود را از دست داد. در همین روز یک کارگر باغبان در استان البرز در اثر سقوط از درخت به شدت مصدوم شد و حین انتقال به بیمارستان جان باخت. یک کارگر مبلسازی از دیگر قربانیان این روز بود. این کارگر ۲۰ ساله حین استراحت در کارگاه مبلسازی به دلیل گازگرفتگی با اجاق خوراک پزی جان خود را از دست داد.
کولبران و سوختبران نیز در هفتهی منتهی به پنجشنبه چهارم آبان از مرگ و مصدومیت در راه کسب لقمهای نان بینصیب نماندند. ۲۷ مهر جهانگیر براهویی سوختبر ۲۰ ساله در محور نهبندان به سفیدآبه جان باخت.
یکشنبه ۳۰ مهر، سه کولبر اهل شهر جوانرود در نوار مرزی نوسود هدف گلوله ماموران قرارگرفته و مصدوم شدند. در همین روز، یک کولبر ۱۸ ساله در همان مسیر هدف تیراندازی ماموران قرار گرفت و مصدوم شد. آرمان برزگر، از دیگر قربانیان شلیک مستقیم ماموران در این روز بود.
اول آبان، کولبر ۲۵ سالهای به نام زانکو گوهری در نوارمرزی هنگهژال بانه هدف گلوله قرار گرفت و مصدوم شد.
سەشنبە ۲ آبان، محسن کانی ۳۵ ساله در نزدیکی بانه هدف گلوله ماموران قرار گرفت و جان باخت.
**************
گروه کارگری: از تجمع کارگران قراردادی
صنعت نفت در چند منطقه نفتی تا تجمعهای هفتگی بازنشستگان
در هفته گذشته کارگران ایران چه اعتراضهایی و اعتصابهایی ترتیب دادند؟ چه حادثههایی در محیط کار به رنج آنها دامن زد؟
هر رویداد یا اعتراض اردوی رنج و کار به وضعیت کنونی، برآیند مجموعهی درهم تنیدهی استثمار، تبعیض، ستم و سرکوب است که با تحمیل بیحقوقی و فقر استخوانسوز، جامعه را به مرز استیصال سوق داده است. اعتراض به شرایط موجود، در جایی که حاکمان تمام معیارهای حقوقی، اخلاقی و انسانی را زیرپاگذاشتهاند، تلاش برای درهم شکستن سامانه سرکوب و بهرهکشی است. گزارش زیر مروری بر مهمترین رویدادها و مبارزههای کارگری هفته اخیر است. گزارشهای مربوط به هفتههای پیشین را
اینجا و
اینجا و
اینجا و
اینجا و
اینجا و
اینجا و
اینجا و
اینجا و
اینجا و
اینجا بخوانید.
در هفتهی منتهی به پنجشنبه ۱۳ مهر، صنعت نفت باز شاهد اعتراض، اعتصاب و تجمع کارگران بود. وسیعترین تجمع و اعتراض کارگران نفت این هفته مربوط به کارگران قرارداد مدت بود که در چند شهر از جمله کنگان، گچساران، عسلویه، ایلام و اهواز به طور همزمان تجمعات اعتراضی برپا کردند. کارگران پیمانی (اورهال) پالایشگاه آبادان چهارشنبه دست از کار کشیدند و در اعتراض به عدم پرداخت شش ماه حقوق تجمع کردند. کارکنان رسمی در سکوها و چند مرکز نفتی تجمع و اعتراض کردند. در سکوهای نفتی اعتراض با برگزاری تجمع و اشکال اعتراض نمادین ادامه یافت. اعتصاب غذای کارگران پتروشیمی رازی ادامه یافت. کارکنان مناطق نفت خیز جنوب در اهواز تجمع کردند.
باز شدن مدارس، شرایط زندگی خانوادههای کارگرانی که حقوقشان پرداخت نشده را دشوارتر کرده است. کارگران که به طور معمول با دستمزد اندک خود توان پرداخت هزینههای تحصیل فرزندان خود را ندارند در واحدهایی که ماهها حقوق کارگران پرداخت نشده، گرفتار دشواریهای دو چندان شدهاند. خرید لباس، کیف و کفش و لوازم تحریر به معضلی غیرقابل حل تبدیل شده است.
اینجا کلیک کنید.
کارگران پیمانی راه آهن قم و کارگران خط و ابنیه فنی راهآهن لرستان و زاگرس (شرکت تراورس) اعتصاب کردند.
کارگران شرکت آب و فاضلاب کهگیلویه و بویراحمد مقابل اداره آبفا تجمع کردند.
کارگزاران مخابرات روستایی به تعویق در پرداخت حقوق، عدم امنیت شغل و سطح نازل معیشت اعتراض کردند.
کارگران معدن زغال سنگ طزره خواستار حذف پیمانکار شدند. کارگزاران مخابرات روستایی کشور به دیرکرد حقوق و تعویق مطالبات اعتراض کردند. کارگران شهرداری زاهدان به اخراج دسته جمعی اعتراض کردند. کارگران پیمانکاری معدن زغال سنگ رزمجای البرز شرقی به قراردادهای یک ماهه اعتراض کردند. کارگران قرقبان جنگل مازندران به تعویق حقوق اعتراض کردند.
مبارزههای کارگری
شنبه هشتم مهر، کارگران معدن زغالسنگ طزره واقع در استان سمنان دست از کار کشیدند و خواستار بهبود شرایط کار، لغو قراردادهای یک ماهه و امنیت شغلی شدند. هزار کارگر این معدن از امنیت شغلی بیبهرهاند و با سالها سابقه کار در معدن، گروهی از آنان قراردادهای یک ماهه دارند.
این در حالی است که شرایط کار کارگران دشوار و مخاطرهآمیز است. در آخرین حادثه کار در این معدن که ۱۲ شهریور رخ داد، شش تن از کارگران در اثر انفجار ناشی از نشت گاز جان خود را از دست دادند. برغم ابراز تاسف و همدردیهای صوری مسئولان دولتی، و اعلام تشکیل یک کمیته فنی برای بررسی علل حادثه، هنوز علت حادثه به طور رسمی اعلام نشده است.
ایلنا به نقل از کارگران معترض نوشته است کارگران علاوه در کنار امنیت شغلی و امنیت جانی، همچنین خواستار افزایش دستمزد هستند.
مبارزات کارگران نگهداری خط و ابنیه فنی راه آهن این هفته نیز در چند نقطه ادامه یافت.
این کارگران که عمدتا به واسطه شرکتهای پیمانکاری در راهآهن کار میکنند خواستار امنیت شغلی، بهبود شرایط کار، اجرای طرح طبقهبندی مشاغل، پرداخت مطالبات معوقه و افزایش دستمزد هستند.
کارگران و کارکنان نگهداری خط و ابنیه فنی راه آهن کرمان شاغل در محور زرند که در هفتههای گذشته دستکم سه بار مقابل استانداری کرمان تجمع کردند، میگویند به آنها وعدن رسیدگی داده شده اما از عملی شدن این وعدن خبری نیست.
کارگران و کارکنان نگهداری خط و ابنیه فنی راه آهن قم (شرکت فلق) که پنجشنبه ششم مهر در اعتراض به تعویق حقوق و نپرداختن مطالبات اعتصاب کرده بودند، جمعه هفتم مهر مجددا مقابل استانداری قم تجمع کردند. کارگران گفتهاند تا پرداخت مطالباتشان و اجرای طبقهبندی مشاغل دست از اعتراض برنمیدارند.
یکشنبه ۹ مهر، کارگران نگهداری خط و ابنیه فنی راه آهن لرستان و زاگرس در اعتراض به عدم پرداخت حقوق دست از کار کشیدند.
کارگران و کارکنان نگهداری خط و ابنیه فنی راه آهن جنوب به تعویق پرداخت حقوق و عدم واریز حق بیمه از سوی پیمانکار، اعتراض کردند.
اعتراض پرستاران به ساعات طولانی کار، اضافهکاری اجباری و دستمزد کم این هفته هم ادامه داشت. دبیرکل خانه پرستار خراسان رضوی به شرایط کار سخت و دستمزد پایین پرستاران اعتراض کرد و خواستار آن شد که اصلاح تعرفههای پرداختی به پرستاران در دستور کار مجلس قرار بگیرد.
کارگران شهرداری زاهدان که در هفتههای گذشته خبرهای اعتراض و تجمع آنها به رسانهها راه یافت، این هفته به طور دستهجمعی از سوی پیمانکار اخراج شدند. پیمانکار این کارگران را که ۱۰ تا ۱۵ سال سابقه کار دارند، بدون پرداخت مطالبات بیکار کرده است.
ایلنا به نقل از کارگران نوشته است شهرداری زاهدان، «با این بهانه که بعد از خروج پیمانکار قبلی، به دنبال قرارداد کار با پیمانکار جدید برای ادامه کار است، کارگران را در انتظار نگه داشته است».
اعتصاب، تجمع و اعتراض در صنعت نفت
در گزارشی از اعتصاب کارگران قرارداد موقت آمده است:
«صبح امروز چهارشنبه دوازدهم مهر، مطابق تدارک قبلی، صدها تن از کارگران قرارداد موقت صنعت نفت در چند شهر از جمله کنگان، گچساران، عسلویه، ایلام و اهواز به طور همزمان تجمعات اعتراضی برپا کردند. در اهواز بیش از ۲۰۰ تن از کارگران در مقابل درب شرکت مناطق نفتخیز اهواز تجمع کردند. معاون مدیر مناطق نفتخیز استان، در میان کارگران حاضر شد و قول داد شخصاً موضوع را در وزارت نفت پیگیری کند. کارگران لیست مطالبات خود را در شکل طوماری تهیه و به مدیریت ارائه دادند و هشدار دادند اگر تا یکماه این وعده عملی نشود، تجمعات خود را از سر خواهند گرفت و تا رسیدن به خواستهای خود، این تجمعات را به طور هفتگی ادامه خواهند داد.
اهم خواستهای اعتراض کنندگان به قرار زیر است:
تبدیل وضعیت به مدت معین
توانمندسازی و امکان بکارگیری در برابر سمتهای سازمانی بلاتصدی
اجرای کامل مصوبه دی ماه ۱۴۰۰ شورای اداری و استخدامی صنعت نفت (فوق العادههای تخصصی و مخصوص)
عیدی کارگری
بازخرید مرخصی بر اساس قانون کار
محاسبه اضافه کاری و پاداش بهره وری مطابق نیروهای قرارداد معین
اعطای پاداش تحصیلی به فرزندان کارکنان. یک شاهد عینی/ چهارشنبه دوازده مهر ۱۴۰۲»
کارگران پیمانی (اورهال) پالایشگاه آبادان در تجمع چهارشنبه ۱۲ مهر که در کوی مطهری (بریم) آبادان خواستار اصلاح طرح طبقهبندی مشاغل، و پرداخت بهموقع دستمزد شدند.
۱۰ مهر ماه کارکنان رسمی نفت در سکوهای دریایی در شرکت فلاتقاره ایران و نفتوگاز پارس به گذاشتن سقف حقوق برای کارکنان رسمی نفت اعتراض کردند. دور جدید اعتراضات کارکنان رسمی از هفتهی گذشته آغاز شده است. کارکنان رسمی اعلام کردهاند اعتراض خود را هر دوشنبه پی میگیرند.
چهارشنبه دوازده مهر ۱۴۰۲، کارکنان قرارداد مدت موقت وزارت نفت در چند مرکز نفتی تجمع اعتراضی برپا کردند.
بازنشستگان
تجمعهای هفتگی بازنشستگان ادامه یافت؛ کارگران بازنشسته مستمری بگیر سازمان تامین اجتماعی یکشنبه ۹ مهر در اهواز، شوش، کرمانشاه و… به خیابان آمدند. در این روز بازنشستگان فولاد نیز در… تجمع کردند. دوشنبه ۱۰ مهر بازنشستگان مخابرات در… مرکز استان به خیابان آمدند. سه شنبه نوبت بازنشستگان کشوری بود که با تجمع و راهپیمایی در مراکز چند استان به شرایط خود اعتراض کنند.
یکشنبه این هفته (۹ مهر) بازنشستگان معادن و فولاد کشور با فراخوان قبلی مقابل صندوق بازنشستگی قائمشهر تجمع کردند. ششم مهر بازنشستگان معادن و فولاد اعلام کردند در پیوند با تجمع سراسری بازنشستگان معادن و فولاد که قرار است ۱۶ مهر در تهران برگزار شود، ۹ مهر در قائمشهر گرد خواهند آمد تا درباره پیوستن و اتحاد و همبستگی با دیگر واحدهای معدنی و فولادی هماندیشی کنند.
صحبت های نیکوفرد کارگر بازنشسته هفت تپه در جمع بازنشستگان شوش
اینجا کلیک کنید.
بازنشستگان مخابرات که دوشنبه هر هفته در مراکز استانها تجمع میکنند، این هفته شنبه هشتم مه نیز در تبریز تجمع کردند. این تجمع همزمان بود با سفر هیات مدیره و مدیرعامل مخابرات به آذربایجان شرقی. به همین مناسبت کارگران شاغل و بازنشسته مخابرات آذربایجان شرقی در محوطه ساختمان مرکزی مخابرات استان در تبریز تجمع کردند و اعتراضشان به سطح نازل معیشت را با پهن کرده سفرهی خالی روی زمین ابراز کردند.
بازنشستگان مخابرات خواستار اجرای آیین نامه سال ۸۹، پرداخت مطالبات معوقه، افزایش حقوق و بیمه کارآمد هستند.
بازنشستگان مخابرات دوشنبه ۱۰ مهر در ۱۳ مرکز استان از جمله تهران تجمع کردند.
برخی شعارهای بازنشستگان: فقط کف خیابون به دست میاد حقمون / تامین اجتماعی چه نام اشتباهی / تا حق خود نگیریم آروم نمینشینیم / کار جدید دولت ایجاد رعب و وحشت / دشمن ما همینجاست دروغ میگند آمریکاست / لشکری، کشوری، تامین اجتماعی، اتحاد اتحاد / اتحاد اعتراض علیه فقر و فساد
حوادث کار در جاده و کارگاه؛ مرگ کولبران و سوخت بران در مناطق مرزی
حوادث کشندهی کار این هفته در مشهد و بناب در یک روز ۱۳ کارگر مصدوم و روانه بیمارستان شدند. یک کارگر پتروشیمی شازند در میان شعلههای آتش سوخت. یک کارگر فولاد کویر اردستان در اثر گیر کردن در نوار نقاله جان باخت. یک کارگر ریختهگری شاغل در شهرک صنعتی کاوه واقع در نزدیکی شهر ساوه که هفتهی گذشته در اثر انفجار کوره ذوب مواد بشدت مصدوم شده بود، جان باخت.
دو کارگر مقنی در کاشان در اثر گازگرفتگی جان باختند. دو کارگر ساختمانی در جوپار کرمان و یک کارگر ساختمانی در فردیس در نتیجهی سقوط از بلندی جان باختند. یک کارگر ساختمانی در آستانه اشرفیه در اثر سقوط مصدوم شد. یک کارگر ساختمانی در شهر یاسوج بر اثر سقوط در چاه آسانسور مصدوم شد. یک کارگر کارخانه معدن شن و ماسه خرسدر در پلدختر هنگام نظافت تسمهنقاله در اثر سقوط دستگاه سنگشکن بر روی سرش جان باخت.
یک پرستار حین کار در بیمارستانی در تهران فوت کرد.
هفت کارگر فصلی هنگام رفتن به سر کار در مسیر اشنویه به پیرانشهر در اثر تصادف جادهای مصدوم شدند.
چند تن از سوختبران و کولبران در این هفته هم در جدال با ماموران مرزی کشته و زخمی شدند.
شنبه هشتم مهر دو سوختبر تصادف و آتشسوزی خودرو در مسیر جالق به سراوان جان خود را از دست دادند. یکی از سوختبران قربانی مسعود محمدزاده نام داشت.
یک سوختبر دیگر به نام مجید بارانزهی در حادثهی مشابهی جان باخت.
در غرب کشور، یک کولبر به نام رحمان جمشیدی، در اثر تیراندازی ماموران مرزی منطقه مرزی نودشه مصدوم شد.
کولبرنیوز که خبرهای مربوط به کولبران را رصد میکند نوشته است در شش ماه نخست سال جاری، «جمعاً ۸۵ کولبر در مناطق مرزی و مسیرهای بین جادهای استانهای آذربایجان غربی، کردستان و کرمانشاه بر اثر عواملی همچون تیراندازی مستقیم نیروهای نظامی رژیم، بهمن و سرمازدگی، رفتن روی مین، سقوط از کوه و ارتفاع و سایر موارد کشته و زخمی شدهاند.»
۷۷ مورد مصدومیت یا مرگ کولبران در نتیجه شلیک مستقیم ماموران مرزی صورت گرفته است.
رادیو زمانه
_________________________________
برای مطالعه
تابستان ۱۴۰۲
اینجا کلیک کنید.
برای مطالعه مطالب بهار ۱۴۰۲
اینجا کلیک کنید.
برای مطالعه اخبار سال گذشته
اینجا کلیک کنید.
ادامه اخبار کارگری تا هشت بهمن
اینجا کلیک کنید.