افق روشن
www.ofros.com

رهاورد سیاستهای دولت پاسداران، افزایش بیکاری و فقر است


زینت میرهاشمی                                                                                                     جمعه ٨ مرداد ١٣٨٩

لایحه پر سر و صدای هدفمند ساختن یارانه ها اگر چه رقمهای مشخصی برای سودمند کردن دولت احمدی نژاد مشخص کرد اما هیچ رقمی برای آن اقشار کم درآمدی که وعده داده شده، تعیین نکرد. تقسیم یارانه در یک نظام دیکتاتوری ایدئولوژیک نه تنها به کاهش فقر کمک نخواهد کرد بلکه موجب تشدید آن خواهد شد. سیاستهای اقتصادی رژیم با شعارهای عوامفریبانه «عدالت محوری» طی سه دهه، شکاف طبقاتی را بیشتر کرده است.
محصول سیاستهای اقتصادی جمهوری اسلامی طی 30 سال گذشته سقوط زندگی اکثریت مردم شده است. روز سه شنبه 29 تیر سایت خبر آنلاین به نقل از وبلاگ حسین باهر می نویسد:«اگر جامعه را از لحاظ درآمد اقتصادی به یک مخروط شبیه کنیم، 25 درصد در راس مخروط و 75 درصد زیر این مخروط جای می‌‏گیرند و از آن 25 درصد 5 درصد طبقه حاکم و 10 درصد حول محور حاکمیت و 10 درصد دیگر کارخانه‌‏داران و سوداگران هستند.»
طرحهای مختلفی که تاکنون از طرف رژیم برای مقابله با بیکاری و توسعه ارائه شده و یا به اجرا گذاشته شده، در کانون آن اساسا منافع مردم در کار نیست بلکه منافع کلان سرمایه داران و باندهای مافیایی تجار در میان است و هیج دستاوردی برای بهبود وضعیت معاشی مردم نداشته است. این مساله آنقدر آشکار است که برخی از اقتصاددانان و نهادهای خود رژیم به این امر اعتراف می کنند. مرکز پژوهشهای مجلس در گزارش خود در مورد لایحه «برنامه پنجم توسعه» که توسط دولت احمدی نژاد ارائه شده است، به نقش این برنامه در توزیع ناعادلانه ثروت اشاره کرده است.
مرکز پژوهشهای مجلس در گزارش خود آورده است که «لایحه برنامه پنجم نمی تواند رشد اقتصادی را محقق کند.» (منبع: سایت اینترنتی آفتاب) این نهاد دولتی در برآورد خود اعتراف می کند که این برنامه «پاسخگوی رشد مستمر و پایدار اقتصادی نیست و باعث توزیع عادلانه درآمد نمی شود.» با نگاهی به طرحهای اقتصادی جمهوری اسلامی می بینیم که دستاورد این رژیم برای مردم زحمتکش ایران و نیز کارگران و مزدبگیران، ورشکستگی واحدهای تولیدی، افت در تولید در مقابل رشد سرسام اور واردات به ایران، بیکاری و عدم امنیت شغلی .... بوده است. ادامه حیات جمهوری اسلامی نه تنها هیچ چشم انداز مثبت برای یک توسعه پایدار نیست بلکه از برکت وجود مخرب آن، جایگاه اقتصادی ایران از نظر کار، تولید و مشارکت در استانداردهای جهانی مقامی فرودست تری پیدا خواهد کرد. عدم اعلام نرخ بیکاری واقعی و تناقض در بیان آن از طرف پایوران رژیم نشان دهنده بالا بودن آن است. مجله اکونومیست در آخرین آمار خود نرخ بیکاری در ایران را 2/13 درصد اعلام کرد. (منبع» رادیو آلمان 22 تیر 89) . بر اساس داده های آماری این مجله، برخ بیکاری در دو سال آینده به 15 درصد و حتا بیشتر خواهد رسید. زنان با توجه به جایگاه فرودستی که در اقتصاد ایران از نظر قوانین دارند، بیش از بقیه نرخ بیکاری را به خود اختصاص می دهند. بر اساس آمارهای واحد اطلاعات مجله اکونومیست ایران از نظر اشتغال زنان در میان 113 کشور، رده 103 را در جهان دارد.
بیش از 25 درصد بیکاران کشور دارای تحصیلات عالی هستند
به گزارش ایرنا به نقل از گزارش سالنامه آماری برآوردهای آماری نشان می‌دهد 25.5 درصد بیکاران کشور تحصیلات عالی دازند، در حالی که 15.1 درصد شاغلان کشور دارای این نوع تحصیلات هستند. براساس گزارش سالنامه آماری 1387 که از سوی مرکز آمار ایران انتشار یافته 96.8 درصد از بیکاران کشور باسواد هستند در حالی که این میزان برای شاغلان 87.3 درصد است.
آمارهای اعلام شده در خصوص زنان چشمگیرتر از مردان است به طوری که از میان تعداد بیکاران با تحصیلات عالی 54.8 درصد متعلق به زنان و 48.2 درصد را مردان به خود اختصاص داده بودند. در حالی که ورودیهای دانشگاههای کشور بیش از 60 درصد را زنان به خود اختصاص داده اند اما شرایط بازار کار به گونه ای تنظیم شده که برای مردان مهیاتر از زنان است. برای دستیابی به توسعه ای پایدار و دموکراتیک مشارکت کارگران و مزدبگیران به ویژه زنان از طریق تشکلهای مستقل خود در تمامی عرصه های اقتصادی الزام آور است.

پادگانی کردن اقتصاد توسط خامنه ای
از خرداد سال 1384 که ولی فقیه با حکم حکومتی برای اجرایی کردن ماده 44 قانون اساسی دستور العمل صادر کرد و پروسه خصوصی سازی در بخشهای کلان اقتصاد ایران آغاز شد، سپاه پاسداران با زیر مجموعه هایش مالک بخشهای بزرگی از اقتصاد شده است. بر اساس فرمان خامنه ای پیش بینی می شود 80 درصد اقتصاد ایران به سمت این گونه خصوصی سازی که در واقعیت اقتصادی شبه دولتی با خصوصیات امنیتی نظامی است تبدیل شود و بر این نهاده، بیش از 80 درصد اقتصاد کلان ایران به سپاه پاسداران و شرکتها و نهادهای زیر مجموعه آن و نهادهای زیر نظر خامنه ای واگذار شود.
واگذاری شرکت مخابرات به سپاه پاسداران در سال گذشته، تحت عنوان خصوصی سازی مخابرات، یکی از پر سر و صداترین واگذاریها بود. زیرا شرکت اعتماد مبین وابسته به سپاه پاسداران صاحب 51 در صد مخابرات ایران شد.
روز سه شنبه 22 تیر الیاس نادران که خود به مدت 9 سال عضو سپاه پاسداران بوده و اکنون نماینده مجلس است، در گفتگو با وزیر اقتصاد به گوشه ای از چگونگی واگذاری سهام شرکت مخابرات به کنسرسیونهای وابسته به سپاه پاسداران اشاره کرد. تمامی کنسرسیونهای رقیت برای تصاحب مالکیت مخابرات وابسته به سپاه پاسداران بوده اند.
نادران در افشای نمایشی بودن فروش سهام مخابرات گفت:«به درخواست یکی از نهادهای امنتی، یکی از رقبای خرید سهام مخابرات از عرصه رقابت حذف شد.» ولی فقیه با میدان دادن و حمایت مستقیم از قدرت گیری سپاه پاسداران، بسیج و نهادهای نظامی وابسته به آن، همراه با چپاول مردم جایگاه خود و نیروهای تحت امرش را تقویت می کند.
عضو سابق سپاه پاسداران در رابطه با مسخره بودن و غیر واقعی بودن خصوصی سازی و جا به جایی سهامهای دولتی به دست خودیها و نظامیها می گوید:«آیا وقتی شرکتهای خریدار سهام مخابرات مستقیما متصل به فرماندهی سپاه و ستاد اجرایی فرمان امام هستند می توان گفت که غیر دولتی اند؟ آیا رئیس بنیاد تعاون سپاه را فرمانده سپاه تعیین نمی کند؟»
دستاورد سیاست پادگانی کردن اقتصاد که با نقش مستقیم خامنه ای و با حکم حکومتی او صورت قانونی می گیرد برای مردم نتیجه ای جز گسترش فقر و تنگدستی نداشته است. مدعیان نمایندگی خدا بر روی زمین که به مردم چپاول شده وعده بهشت می دهند، با چپاولگری و قرار دادن بار هزینه ها بر گرده مردم به بزرگترین سرمایه داران ایران تبدیل شده اند.

فساد دولتی
روز سه شنبه 29 تیر، مشاور وزیر بهداشت رژیم از مفقود شدن میلیاردها تومان اعتباراتی که به حوزه بهداشت مربوط بوده خبر داد. سایت آفتاب با استناد به گفته حسن امین لو که روزنامه سیاست روز آن را به چاپ رسانده نوشت:«از 27 هزار میلیارد تومان اعتبارات حوزه سلامت وزارت بهداشت فقط 2 هزار میلیارد تومان در حوزه بهداشت هزینه می شود.» این گفته به معنای آن است که ملیاردها تومان از این بخش به جیب دانه درشتها وارد شده است.
امین لو در همین رابطه اشاره می کند که در سال گذشته در زمینه بهداشت استانهای کشور 96 میلیارد تومان اختصاص داده شده بود، اما فقط 32 میلیارد تومان آن در سال گذشته به دانشگاهها اختصاص یافت و بقیه آن در جای دیگری خرج شد. در رابطه با روستاها می گوید:«اعتبار دیگر تحت عنوان عمران روستایی بود که در 5 سال گذشته از این پول حتا یک دینار هم به وزارت بهداشت نداده اند در حالی که این اعتبار باید در 5 مورد برق، آب، راه، بهداشت و مدرسه روستایی هزینه می شد.
در تنظیم بودجه سال 89، سهم تعین شده برای بهداشت و آموزش و پرورش، نسبت به سهمیه نهادهای نظامی، امنیتی به ویژه سپاه پاسداران و ارگانهای وابسته به آن بسیار ناچیز است. ره آورد تقسیم منابع ملی به نفع فربه شدن بخشهای نظامی، افزایش فقر در میان مردم است. این بی عدالتی ناهنجاریهای بسیاری را بر آموزش و پرورش و به ویژه بر بهداشت تحمیل می کند. بنا به آمارهای حکومتی از 30 درصد افزایش بودجه در سال 89، نسبت به سال قبل، تنها 6 درصد به وزارت بهداشت تعلق گرفته است. عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در رابطه با این سهمیه بندی در گفتگویی با خبرگزاری حکومتی ایسنا به تاریخ 23 بهمن 88، گفته بود که با این سهمیه بندی، «بیشتر از 70 درصد از هزینه های درمان دوباره به دوش مردم می افتد.»
هزینه کردن برای بخشهای نظامی و امنیتی همراه با لاغر کردن هزینه های بخشهای اجتماعی و خدمات درمانی و آموزشی از جمله دستاوردهای سیاستهای ماجراجویانه و نظامیگیری ولایت فقیه است. فراسوی این سیاستهای جنگ طلبانه، تولید بحران خارج از مرزهای ایران به سمت برقراری امنیت نظام است. در همین راستا از سرکوب مردم تا دزدیدن ثروت و منابع مردمی در بارگاه سلطنت ولی فقیه مشروع جلوه داده می شود. بر همین گزاره جمهوری اسلامی یکی از فاسد ترین حکومتها در سطح جهان شناخته شده است.
در ماهی که گذشت فشار بر فعالان کارگری، دستگیر و آزار آنها ادامه داشت. همچنین حرکتهای کارگری بر محور اعتراض به ناامنی کار، عدم دریافت حقوق تداوم داشته است. در برخی از این حرکتها کارکران معترض مورد سرکوب نیروهای سرکوبگر قرار گرفته اند. در زیر به برجسته ترین حرکتهای اعتراضی ماه گذشته اشاره می شود.

برخی از مهمترین حرکتهای اعتراضی کارگران و مزدبگیران در تیر 1389

*كارگران كارخانه پارس‌متال تهران در اعتراض به پرداخت نشدن مطالبات معوقه و اخراج خود صبح روز دوشنبه 7 تیر در محل دفتر احمدی نژاد واقع در میدان پاستور تجمع كردند.
به گزارش ایلنا در این تجمع دست‌كم 300 نفر از مجموع 450 كارگر كارخانه پارس‌متال در اعتراض به پرداخت نشدن بیش از 5 ماه مطالبات معوقه و تصمیم كارفرما به اخراج كارگران قراردادی تجمع‌كرده‌اند. به گفته كارگران به تازگی كارفرما در اطلاعیه‌ای از كارگران قراردادی خواسته است تا هرچه زودتر برای تسویه‌حساب خود اقدام كنند.
به گزارش ایلنا سعید کلهر، مدیرعامل کارخانه پارس متال، سه شنبه هشتم تیر در نامه ای بی شرمانه نوشته است تعدادی از کارگران «با شانتاژ و تحریک عوامل بیرونی به قصد آشوب کشیدن و بحرانی نشان دادن شرایط، از اواخر اردیبهشت ماه امسال دست از کار کشیده اند.»
شرکت پارس متال از سال ۱۳۴۳ در کیلومتر ۸ جاده مخصوص کرج - تهران تاسیس شده و تولیدكننده با سابقه لوله و گلوله‌های چدنی است بیشتر محصولات این کارخانه اتصالات چدنی است که در صنعت آب و فاضلاب کاربرد دارد.
*جمعی از کارگران پالایشگاه آبادان در جنوب ایران، به دلیل بیکاریِِ خود، در مقابل در اصلی این پالایشگاه دست به تجمع زده و باعث انسداد موقت در و توقف عبور و مرور شدند.
به گزارش سایت جرس، صبح دوشنبه 7 تیر، حدود یکصد تن از کارگران آن واحد صنعت نفت مهم کشور، در اعتراض به بیکاریِ خود توسط مقامات مسئول، در مقابل در اصلی پالایشگاه آبادان تجمع کردند که بعداز ساعتی نیروی انتظامی در محل تجمع حضور پیدا کرد و کارگران بدون ایجاد درگیری صحنه را ترک کردند. در جریان این تجمع دو نفر از تجمع کنندگان به علت فیلمبرداری و عکسبرداری توسط تلفن همراه، توسط نیروهای لباس شخصی مورد ضرب و جرح قرار گرفته و بازداشت شده اند.
*جمعی از کارگران اخراجی خدمات کشاورزی روز سه شنبه 8 تیر مقابل اداره کار سنندج دست به تجمع اعتراضی زدند. به گزارش آژانس ایران خبر این کارگران خدماتی هریک با 7 تا 25 سال سابقه کار، دو ماه است که از کار اخراج شده و پیمانکار مربوطه نیز هر ماه به تناوب، 15 روز برای آنان بیمه پرداخت نموده و بیمه کامل یک ماه را برای آنان پرداخت نکرده است.
*تعدادی از کارگران شرکت نساجی نازنخ قزوین که به عدم دریافت حقوقشان با گذشت 6 ماه معترض بودند، صبح روز دوشنبه 14 تیر در مقابل مجلس رژیم تجمع کردند. به گزارش خبرگزاری دولتی فارس یکی از این کارگران گفت؛ تاکنون چندین بار مقابل نهاد ریاست جمهوری تجمع کردیم که نتیجه‌ای نداشت و 6 ماه است که حقوق نگرفته‌ایم.
*حدود 500 نفر از کارگران شرکت ساختمان نصب واقع در شرکت پالایش نفت آبادان، به‌دلیل عدم پرداخت حقوق خود، دست از کار کشیده و در محل پروژه فاز 3 پالایشگاه آبادان تجمع نمودند. به گزارش روز سه شنبه ۱۵ تیر سایت آفتاب این در حالی است که با توجه به قانون مناطق آزاد، کارگران از پرداخت مالیت معاف هستند. به گفته كارگران بعضی از مدیران شرکت حقوقهای کلان تا سقف 150 میلیون ریال دریافت می‌نمایند.
*بیش از 60 نفر از كارگران كارخانه موتور سیكلت سازی پاژنگ خودرو قزوین حقوق سه ماه گذشته را دریافت نكرده اند. به گزارش روز 16 تیر آژانس ایران خبر یكی از كارگران این كارخانه در توضیح وضعیت كارگران گفته است که؛ مدیر عامل این شركت كه خودش از نزدیكان مقامات است در قزوین دو كارخانه دارد، یكی پاژنگ خودرو و دیگری نازنخ كه هر دو كارخانه در بحران می باشند و كارگرانش در وضعیت آشفته و فلاكت باری هستند، اما علیرغم این وضعیت نمی توانند در اعتراض نفس بكشند چون بلا فاصله اخراج می شوند، كما این كه قبل از عید 20 نفر را به همین دلیل اخراج كردند
*بنا به گزارش روز 16 تیر اتحادیه آزاد کارگران ایران، جلسه هیات حل اختلاف اداره کار شوش برای رسیدگی به شکایت قربان علیپور و محمد حیدری مهر که حکم اخراج آنان توسط هیات تشخیص این اداره صادر شده بود به دلیل به حد نصاب نرسیدن اعضای این هیات به زمان دیگری موکول شد. همزمان خانواده های آنان در مقابل اداره کار شوش با در دست داشتن پلاکاردهایی خواهان بازگشت به کار پدران و همسران خود شدند.
*در پی دو روز اعتراض شدید کارگران شرکت آهنگری تراکتورسازی ایران به برخی از مسایل حاکم بر این واحد تولیدی و به دنبال پیگیریهای انجام شده کارگران این واحد تولیدی با طرح خواسته های خود در 11 بند و قول مساعد مسئولان برای تحقق آن بر سرکار خود بازگشتند. کارگران کارخانه آهنگری خواستار تحت پوشش قرار گرفتن آن زیر نظر مجتمع تراکتورسازی ایران همچون گذشته هستند. به گزارش روز پنجشنبه 17 تیر ایلنا در پی 2 روز اعتراض شدید کارگران در جلسه ای که با حضور گل محمد راده معاون سیاسی فرمانداری تبریز، صفاشور دبیر کمیسیون کارگری فرمانداری تبریز و کارشناسان سازمان کار و امور اجتماعی آذربایجان شرقی در محل کارخانه تشکیل شد، مقرر گردیده است تا تعیین تکلیف قانونی شرکت، باویلی تبریزی، سهامدار عمده کارخانه به عنوان سرپرست به فعالیت شرکت ادامه دهد.
*به گزارش انجمن برق و فلزکار کرمانشاه، حدود 100 نفر از کارگران شرکت پرهون طرح از پیمانکاران نیروگاه سنندج در اعتراض به پرداخت نشدن 4 ماه حقوق خود از ساعت 8 صبح روز دوشنبه 21 تیر دست به اعتصاب زده و خواهان پرداخت آن شدند.
*کارگران شرکت «گل گهر سیرجان» که پس از سفر احمدی نژاد، شغل و درآمد خود را از دست داده اند دست به اعتصاب زدند. کارگران معترض که شمارشان نزدیک به ۴۰۰ نفر اعلام شده است با برخی از مدیران گل گهر درگیری فیزیکی پیدا کردند در این زدوخوردها برخی نیروهای «حفاظت فیزیکی شرکت گل گهر» به ضرب و شتم کارگران معترض پرداختند. به گزارش هرانا ۴۰۰ کارگر مجتمع گندله‌سازی گل‌گهر سیرجان (واقع در غرب استان کرمان) از روز دوشنبه 24 خرداد دست به اعتصاب زدند و تجمع آنان در روزهای چهارشنبه، پنج شنبه و جمعه در مقابل فرمانداری سیرجان، ادامه یافت.
*به گزارش روز یکشنبه ۲۳ خرداد سایت آفتاب، کارگران شرکت زمزم آبادان به دلیل عدم پرداخت حقوق فروردین و اردیبهشت سال 1389 و عدم پرداخت حق بیمه خود چند روزی دست از کار کشیده و خواستار پرداخت مطالبات خود شدند. بنا بر این گزارش مدیر شرکت در پاسخ به کارگران اقدام به اخراج حدود 60 نفر از آنان كرد و هم اکنون واحد تولید کارخانه تعطیل شده است.
*کارگران شرکت «پایاپ کوثر» که در سد داریان پاوه مشغول به کار هستند در تاریخ 28 تیر دست به اعتصاب زدند. به گزارش کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکلهای کارگری تعداد کارگران اعتصابی 500 نفر هستند.
*روز سه شنبه 29 تیر کارگران سد ژاوه سنندج برای چندمین بار متوالی دست به اعتصاب زدند. به گزارش کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکلهای کارگری، این کارگران در روز 16 تیر نیز به دنبال پرداخت نشدن حقوق عقب افتاده دست به اعتصاب زده بودند.
*كارگران معترض و اخراجی كارخانه سازمایه پاکدشت روز چهارشنبه 30 تیر در مقابل كارخانه تجمع كرده و خواهان بازگشت به كار وگرفتن حقوق وبدهیهای عقب افتاده خود هستند. به گزارش خبرنگار آژانس ایران خبـــر هر كدام از این كارگران معترض بین 15 تا 20 میلیون تومان از شركت طلب دارند كه تماما حقوق معوقه آنهاست . كارگران اعلام كردند درصورتی كه حقوق ومطالبات عقب افتاده شان داده نشود، از روزشنبه 3مردادماه كارخانه را ازطریق روزنامه ها به مزایده می گذارند و اگر تا یك هفته كسی كارخانه رانخرید، خود كارگران به صورت جمعی كارخانه را به مبلغ 100 میلیون تومان میخرند و خودشان صاحب كارخانه می شوند.دولت هم باید باقی مطالبات آنها را بدهد.
*روز پنجشنبه 31 تیر جمعی از بازنشستگان و مستمری‌بگیران سازمان تامین اجتماعی با تجمع در مقابل مجلس رژیم اعتراض خود را نسبت به اقدامات اخیر مدیران این سازمان و وزارت رفاه و تامین اجتماعی اعلام كردند. به گزارش ایلنا، برگزاری این تجمع در حالی است كه پیشتر بازنشستگان تامین اجتماعی اعلام كرده بودند در صورت عدم تحقق خواسته‌های آنها در هفته تامین اجتماعی واكنشهای خود را نشان خواهند داد.
*جمعی از كاركنان مركز اطلاعات تلفن 118 شركت مخابرات كرمانشاه پیش از ظهر روز پنجشنبه 31 تیر در اعتراض به كاهش حقوق و دستمزدهای خود در مقابل استانداری كرمانشاه تجمع كردند.
به گزارش ایلنا، این عده كه ابتدا در ساعات اولیه صبح در خیابان مصوری( محل اداره كل و مراكز مخابراتی) تجمع كردند، سپس با حضور مقابل درب ورودی استانداری خواهان رسیدگی به وضعیت نامعلوم خود شدند.

سرکوب، آزار، پرونده سازی، دستگیری، شکنجه و

محاکمه فعالان کارگری در ایران را به شدت محکوم می کنیم.

زینت میرهاشمی

Zinat_mirhashemi@yahoo.fr