افق روشن
www.ofros.com

اخبار، گزارش، مصاحبه و مطالب کارگری

رادیو زمانه                                                                                                  پنجشنبه ۳۰ مرداد ۱۳۹۹ - ۲۰ آگوست ۲۰۲۰


جلسه‌های نمایشی در مجلس و ادامه اعتصاب کارگران هفت‌تپه

سومین جلسه بررسی معضلات نیشکر هفت‌تپه چهارشنبه ۲۹ مرداد در محل کمیسیون تلفیق مجلس، بدون این که نتیجه‌ای برای کارگران دربر داشته باشد، به پایان رسید. به نمایندگان کارگران در این جلسه اجازه صحبت داده نشد. کارگران شنونده بودند و نمایندگان مجلس و دولت تصمیم گرفتند دو هفته‌ی دیگر باز جلسه برگزار کنند و درباره وضعیت نیشکر هفت‌تپه و مالکیت آن صحبت کنند. پنج‌شنبه ۳۰ مرداد ۱۳۹۹ کارگران ۶۷‌مین روز اعتصاب خود را برگزار کردند. سندیکای کارگران نیشکر هفت‌تپه در بیانیه‌ای نوشت این مجلس، مجلس کارگران نیست، و کارگران باید بدون توهم به نیروی همبستگی و اتحاد خود متکی باشند.
به گفته‌ی کارگران در جلسه چهارشنبه بهارستان که با شرکت چند نماینده مجلس، تعداد زیادی از مقام‌های دولتی، از وزیر اقتصاد گرفته تا نماینده وزارت کار، رئیس سازمان خصوصی‌سازی، نماینده استاندار خوزستان و تعدادی دیگر برگزار شد، باز وقت‌کشی بود و وعده. وزیر اقتصاد در جلسه صحبت کرد و زمانی که کارگران خواستند اظهار نظر کنند این فرصت به آن‌ها داده نشد.
کارگرانی که به نمایندگی از همکارانشان در این نشست شرکت کرده‌ بودند، نوشته‌اند:
«سومین جلسه بررسی مشکلات هفت‌تپه هم پایان یافت. تنها کسانی که در این جلسه حق اظهار نظر نداشتند، کارگران شرکت بودند. بارها از وزیر اقتصاد اجازه صحبت گرفتند اما فرهاد دژپسند بی‌تفاوت به خواست کارگران جلسه را ترک کرد.»
کارگران نیشکر هفت‌تپه از ۲۶ خرداد ۹۹ با خواست پرداخت مزدهای معوقه و حق بیمه، بازگشت به کار کارگران اخراجی از جمله اسماعیل بخشی و محمد خنیفر، کوتاه کردن دست بخش خصوصی از شرکت و دولتی شدن آن تحت نظارت کارگران، دست به اعتصاب زده‌اند. آن‌ها هر روز برغم دمای بالاتر از ۴۰ درجه و فراگیری کرونا مقابل فرمانداری شوش تجمع می‌کنند. تنها اقدام مسئولان پرداخت دو ماه حقوق عقب‌افتاده کارگران در روزهای اخیر است که آن هم هنوز به بخشی از کارگران پرداخت نشده است.
همین پرداخت ناقص دو ماه حقوق را مسئولان در جلسه روز چهارشنبه بعنوان لطفی در حق کارگران و دستاوردی برای خود عرضه کردند. معاون وزارت کار گفت این اقدام در نتیجه «عنایت رئیس دستگاه قضا و دستور دادستان و سایر مسئولان مربوطه» ممکن شده است.
روز چهارشنبه نماینده دادستان کل نیز به همراه تنی چند از مسئولان از شرکت نیشکر هفت‌تپه بازدید کردند. تعدادی از کارگران در این بازدید تاکید کردند که خواست کارگران تنها به پرداخت مزدهای معوقه منحصر نیست. آن‌ها خواستار خلع ید از بخش خصوصی هستند. کارگران همچنین به پرونده‌سازی قضایی و امنیتی برای کارگران اعتراض کردند.
سندیکای نیشکر هفت‌تپه در ۶۷‌مین روز اعتصاب خطاب به کارگران نوشت:

«به نیروی خود باور داشته باشیم و با اتحاد و همبستگی برای آینده‌ای پر از رفاه تلاش کنیم. ما کارگران و مردم زحمتکش که چرخ‌های اقتصادی را می‌توانیم بچرخانیم، آنقدر عقل و خرد، شعور و دانش داریم که برای امروز و فردای خود برنامه‌ریزی کنیم و جدا از چرخ‌های اقتصای، چرخ‌های زندگی را به دور از رنج و محنت، به دور از فقر و گرسنگی و استثمار به حرکت در آوریم.»

پایداری کارگران در تداوم اعتصاب به‌رغم گرمای کشنده خوزستان و گسترش کرونا حمایت گسترده‌‌ای از کارگران را به دنبال داشته و سبب شده اغلب رسانه‌های حکومتی نیز به ناگزیر خبر اعتصاب کارگران را بازتاب دهند.

************

وبینار:‌اعتراضات کارگران هفت‌تپه؛ پس‌زمینه‌ها و چشم‌انداز

بیش از دو ماه از دور تازه اعتصاب کارگران نیشکر هفت‌تپه می‌گذرد. خواسته کارگرانی که اعتصاب و‌اعتراض کرده‌اند، روشن است؛ خلع ید از بخش خصوص، سیاستی که در سه دهه گذشته واحد‌های تولیدی بسیاری را زمین‌گیر و کارگران را بیکار کرده است.
پیشبرد «تعدیل اقتصادی» در سه دهه گذشته تنها با سرکوب و تشکل‌زدایی از محیط‌های کارگری امکان‌پذیر شده است. هفت‌تپه اما به‌سان شمار دیگری از کارگران کارخانه‌ها در مقابل سرکوب شدید مقاومت کرده‌ و پس از هر سرکوبی راه تازه‌ای برای سازمان‌یابی یافته‌اند.
زمانه در همین رابطه وبیناری با نام «اعتراضات کارگزان هفت‌تپه؛ پس‌زمینه‌ها و چشم‌انداز» را برگزار خواهد کرد. بهروز خباز، تحلیل‌گر مسائل کارگری و امیر جواهری لنگرودی، فعال مدافع حقوق کارگران و عضو کانون همبستگی با کارگران ایران، تجربه و درس‌های نیشکر هفت‌تپه و تاثیر آن بر جنبش کارگری را بررسی می‌کنند.

◄ زمان برگزاری وبینار:
جمعه ۳۱ مرداد/​ ۲۱ اوت
ساعت ۲۰:۳۰ به وقت ایران و ۱۸ به وقت اروپای مرکزی


************

شرکت‌های پیمانکاری پرستاران را استثمار می‌کنند

«پرستاران شرکتی» که تا پیش از شیوع کرونا هم برای دستمزد اندک سخت کار می‌کردند از اسفند سال گذشته شرایط سخت‌تری را تجربه می‌کنند؛ ساعت‌های کار طولانی و گاه بدون استراحت، خطر ابتلا به بیماری و حتی مرگ و تبعیض در حقوق دریافتی. آنها در اعتراض به این وضعیت چندین بار تجمع کرده‌اند و خواستار تبدیل وضعیت قراردادهای خود شده‌اند. خواسته‌ای که مسئولان وزارت بهداشت به دلیل منافعی که دارند حاضر به پذیرش آن نیستند. آمار دقیقی از شمار پرستارانی که به واسطه شرکت‌های پیمانکاری در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی شاغل‌اند در دست نیست اما محمد شریفی‌مقدم، دبیرکل خانه پرستار ایران گفته است: حدود ۳۰ درصد کادر درمان و بهداشت کشور را نیروهای شرکتی تشکیل می‌دهند.
پای شرکت‌های پیمانکاری تامین نیروی انسانی از سال‌های ابتدایی دهه ۹۰ به وزارت بهداشت و درمان باز شد. خبرگزاری دولتی کار ایران (ایلنا) یکشنبه ۲۶ مرداد در گزارشی در این باره نوشت: با آغاز روند شرکتی‌‌سازی پرستاران طی ۷ سال گذشته، اکنون حجم پرستارانی که در استخدام دائمی نیستند یعنی به شکل شرکتی، موقت و فاقد امنیت شغلی (در قالب قراردادهای متغیر به لحاظ زمانی از سه ماه تا یک سال) به این خدمت حیاتی مشغول هستند، از صفر به حدود بیش از ۳۰ درصد از جمعیت کل پرستاران کشور رسیده است.
پرستارانی که از کمترین امنیت شغلی برخوردار‌ند، تحت استثمار شدید شرکت‌های واسط بین پرستاران و وزارت بهداشت قرار دارند، به راحتی و با کوچک‌ترین مطالبه‌‌گری برای حقوق‌شان تهدید به اخراج می‌شوند و همین‌طور به دلیل مدت زمان کوتاه قرارداد و هراس از بیکاری و عدم تمدید قرارداد، قدرت چانه‌زنی آنها در مقابل کارفرمایان یعنی همان شرکت‌های پیمانکاری تامین نیروی انسانی به شدت کاهش یافته است.
پرستاران شرکتی هفته گذشته در چندین شهر تجمع کردند و خواستار تبدیل قراردادهای خود شدند. مسئولان وزارت بهداشت اما با اینکه سرانه پرستار در ایران ۱,۵ نفر به ازای هر هزار نفر است حاضر به پذیرفتن این مطالبه و حذف شرکت‌های پیمانکاری نیستند، چرا که «برخی از مدیران و مسئولان وزارت بهداشت و درمان عضو هیئت مدیره بزرگ‌ترین شرکت پیمانکاری تامین پرستار‌ند».

خوانید:
ضرب شست نیروی انتظامی به پرستاران خسته و معترض مشهد
پرستاران از جان‌گذشته گیلان از حق خود نمی‌گذرند
اخراج پرستاران در میانه بحران کرونا: کسی پاسخگو نیست

مدیرعامل سابق یک شرکت که «شرکت اصلی تامین پرستاران برای برخی بیمارستان‌هاست» به ایلنا گفته است: این شرکت حدود ۸۰۰۰ پرستار را در اختیار دارد و در سه سال اخیر شمار پرستاران آن بیشتر هم شده است. نام این شرکت فاش نشده است.
پرستاران شرکتی معادل نصف پرستاران رسمی حقوق دریافت می‌کردند و در کارانه و پاداش‌هایی که وزارت بهداشت و درمان برای کادر رسمی تعیین می‌کند، سهمی ندارند.
«رویداد ۲۴» به نقل از یک پرستار شرکتی در خوزستان گزارش کرده است: حقوقی که وزارت بهداشت و درمان برای پرستاران رسمی در نظر گرفته ۴ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان است اما آنچه که به نیروهای شرکتی پرداخت می‌شود ۲,۵ میلیون تا ۳ میلیون تومان است.
این «نیروی شرکتی» گفته که پیمانکاران هر ماه تنها ۸۰ درصد حقوق آنها را پرداخت می‌کنند و ۲۰ درصد باقیمانده را در دوره‌های سه ماهه و پس از «پایش و براساس تحقیقاتی که از عملکرد» نیروهایشان می‌کنند، پرداخت می‌شود. البته ممکن است ۲۰ درصد باقیمانده با بهانه‌‌های چون «کم‌کاری»، «جریمه» و … هیچ‌وقت پرداخت نشود.
حقوق پرستاران شرکتی‌ هم معمولا با تاخیر پرداخت می‌شود. یک پرستار گفته است که گاهی دو تا سه ماه حقوق‌ها به تاخیر می‌افتد و وقتی که اعتراض می‌کنیم می‌گویند وزارت بهداشت هنوز پول نداده است.
وزارت بهداشت و درمان هم شرکت‌های پیمانکاری را مسئول پرداخت دستمزد معرفی و از خود سلب مسئولیت می‌کند.

شرکت‌های پیمانکاری باید منحل شوند
واسطه‌گری شرکت‌های پیمانکاری و بهره‌کشی آنها از پرستاران آنطور که شریفی‌مقدم روایت کرده باعث شده «با ظهور کرونا، پرستاران شرکتی کثیری چون در تعهد قرارداد دایمی کار نبودند و قرارداد موقت داشتند، با اتمام قرارداد نمی‌خواستند قرارداد خود را تمدید کنند».
به گفته «او بخشی از این پرستاران به دلیل حس عدم امنیت و پشتوانه شغلی، نابرابری فاحش درآمدی با پزشکان و به خطر افکندن جان خود صرفا برای چندماه کار، خواهان ترک کار نیز بودند.»
وزارت بهداشت و درمان اما نه فقط این صدای اعتراض را نشنید که برای جبران کمبود بیمارستان در روزهای سخت کرونا با پرستاران قراردادهای ۸۹ روزه بست و پس از کاهش بیماران به واسطه همان شرکت‌های پیمانکاری پرستاران را به حال خود رها کرد.
کرونا اما به آخر خط نرسیده و روز به روز بر شمار بیماران «بدحال» افزوده می‌شود و مقام‌های استانی از «تکمیل شدن ظرفیت بیمارستان‌ها» و کمبود پرستار و کادر درمان گلایه می‌کنند. سرانه پرستار در ایران (۱,۶ به ازای ۱۰۰۰ نفر) معادل نصف حداقل استاندارد جهانی است. وزارت بهداشت و درمان اما همچنان حاضر به استخدام پرستار جدید نیست. رویکردی که می‌تواند با تداوم و طولانی شدن دوره همه‌گیری کرونا کادر درمان فرسوده و خسته را خسته‌تر و ناتوان کند.
ستار مهربان که خبرگزاری‌های ایران او را «کارشناس سلامت» می‌نامند به دولت و دستگاه‌های حاکمیتی پیشنهاد کرده است: برای خروج از بحران فعلی و به خصوص در دوره اضطراری کرونا،شرکت‌های پیمانکاری تامین نیروی انسانی پرستاری را فوری منحل و نیروی پرستار جدید استخدام کنند.

************

رضا شکری: حال و روز کارگران ایران در دوران دلار بالای بیست هزار تومان

در حدود یک سال پیش وقتی از «مفهوم مشخص تنگدستی در ایران» صحبت می‌شد کمتر کسی تصور می‌کرد که آن وضعیت نابسامان بتواند ادامه پیدا کند. همگان منتظر توافقی جدید بین دولت‌های جمهوری اسلامی و آمریکا بودند تا اوضاع ایران از حال بن‌بست خارج شود، اما رهبر جمهوری اسلامی بر خلاف گرایش عمومی مردم ایران که دوری جستن از تشنج و جنگ است، تصمیم گرفته همچنان بر رؤیاهای اتمی خود پافشاری کند.
نشده است تا بتوان بر مبنای آن گفت که اکثریت مردم ایران با ادامه این وضعیت موافق هستند یا مخالف، اما آیا در ایران کسی را می‌توان پیدا کرد که از دلار ۲۴ هزار تومانی، گوشت کیلویی صد هزار تومانی و رشد صد و پنجاه تا سیصد درصدی کرایه خانه‌ها ظرف یک‌سال خوشحال و راضی باشد؟
در اعتراضات دیماه ۱۳۹۶ و اعتراضات آبان ۱۳۹۸ مردم ایران نشان دادند که از وضعیت موجود راضی نیستند. حکومت اینترنت را قطع کرد و به روایتی هزار و پانصد نفر از مردم معترض را به قتل رسانید تا این اعتراضات را متوقف کند. بعید است کسی بتواند ادعا کند اینها دلایلی هستند مبنی بر حمایت اکثریت مردم ایران از برنامه‌های اتمی و موشکی نظام اسلامی.
مردم به تنگ آمده‌‌اند و «زندگی مثل فیلم‌های جنگ جهانی دوم» به مرور زمان در حال تبدیل شدن به یک توصیف واقع‌گریانه و نه نمادین است.
این روزها «مردم چگونه گذران زندگی می‌کنند؟»
گزارشی که در برابر خود دارید، حاصل گفت‌وگو با تعدادی از کارگران در پایتخت، دو مرکز استان و یک شهر کوچک با جمعیت زیر صد هزار نفر است. این گزارش مدعی نیست که با اتکا به مصاحبه‌ها و مشاهده‌هایی محدود تصویری از وضعیت کل طبقه کارگر در ایران عرضه می‌کند. گوشه‌ای از واقعیت بیان شده که خود می‌توانید بببینید با نظر به دیده‌ها و خوانده‌های دیگر، تا چه حد قابل تعمیم است. ادامۀ گزارش را اینجا کلیک کنید

************

بازنشستگان در چند شهر تجمع کردند

در تقویم رسمی جمهوری اسلامی ایران امروز مصادف است با «روز خانواده و تکریم بازنشستگان» و مقام‌های دولتی به همین بهانه از ضرورت «تکریم بازنشستگان» و بهبود وضعیت معیشت آنها سخن گفتند. همزمان با این مناسبت بازنشستگان اما در اعتراض به وعده‌های عمل نشده و تضیع حقوقشان در چند شهر تجمع کردند.
شنبه ۲۵ مرداد بازنشستگان در تهران، اصفهان، اهواز، ساری، مشهد و چند شهر دیگر مقابل ساختمان سازمان تامین اجتماعی تجمع کردند.
خواسته بازنشستگان نادیده گرفتن سابقه مشاغل سخت و زیان‌آور در متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان اعلام شده است.
هیئت وزیران چندی پیش اعلام کرد که بخشی از مطالبات سازمان تامین اجتماعی را به منظور همسان‌سازی حقوق بازنشستگان پرداخت می‌کند. این مبلغ اما نه به صورت نقدی که با واگذاری سهام دولت در شرکت‌ها پرداخت می‌شود.
همزمان با تجمع بازنشستگان، خبرگزاری دولتی کار ایران (ایلنا) به نقل از مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری گزارش کرد: با تخصیص ۶۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار همسان‌سازی حقوق بازنشستگان را پیگیری می‌کنیم.
بازنشستگان در ایران در سه سال گذشته بارها در اعتراض حقوق اندک، برخوردار نبودن از خدمات بیمه‌ای مناسب و وضعیت معیشتی مقابل ساختمان نهادهای دولتی تجمع کردند.
دولت سرانجام تیر امسال اعلام کرد که قانون همسان‌سازی حقوق بازنشستگان را از مرداد ماه اجرا می‌کند. با اجرای این قانون حداقل دریافتی حقوق بازنشستگان باید به بیش از دو میلیون و ۸۰۰ هزار تومان برسد.
فرامرز میرزاخانی مقدم، رئیس هیأت مدیره بازنشستگان استان تهران در پیوند با این موضوع به روزنامه «ایران» گفته است: قدرت خرید بازنشستگان در سال‌های اخیر به میزان ۶۷,۴ درصد افت کرده و اختلاف حقوق بازنشستگان و شاغلان به دو تا سه برابر رسیده است.
او اعتبار مورد نیاز برای همسان‌سازی حقوق بازنشستگان را ۳۰ هزار تا ۴۰ هزار میلیارد تومان برآورد کرده است؛ رقمی نزدیک به ۵ برابر اعتبار ۶۵۰۰ میلیارد تومانی که دولت به این موضوع تخصیص داده است.
براساس گزارش منابع دولتی حداقل ۷۵ درصد بازنشستگان درآمد کمتر از خط فقر دارند. مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی خط فقر را ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان اعلام کرده است اما به گفته رئیس کمیته مزد شورای عالی کار هزینه سبد معیشت بیش از ۶ میلیون تومان در ماه برآورد می‌شود.

************

جان باختن یک کولبر جوان در نتیجه تیراندازی نیروهای مرزبانی در منطقه «هنگه‌ژال» بانه

بامداد پنج‌شنبه ۲۳ مرداد، نیروهای مرزبانی ایران در منطقه مرزی «هنگه‌ژال» در شهر بانه به سمت گروهی از کولبران تیراندازی كرده و در نتیجه آن کولبر جوان ۲۳ ساله‌ای به نام «هادی خدری» کشته شد. به گزارش شبکه حقوق بشر کردستان، هادی خدری مجرد و اهل روستای «زیویه» از توابع شهرستان بانه بوده است. بر اساس آمار گردآوری شده توسط شبکه حقوق بشر کردستان، از ابتدای مرداد ماه سال جاری تاکنون دست‌کم ٣ كولبر به نام‌های وزیر محمدی، رضا پوراسماعیل و هادی خدری در نتیجه تیراندازی نیروهای مرزبانی در مرزهای نوسود (استان کرمانشاه)، چالدران (آذربایجان غربی) و بانه (استان کردستان) جان خود را از دست داده‌اند. همچنین یک کولبر به نام خالد غفوری نیز در جریان یک تصادف جاده‌ای جان خود را از دست داد. در این حادثه ۵ نفر دیگر نیز زخمی شده‌اند. در همین بازه زمانی دو کولبر نیز در نتيجه ضرب و شتم نیروهای مرزبانی در مناطق مرزی نوسود به شدت مجروح شده‌اند. یک کودک کولبر به نام «آرمین احمدی» نیز با شلیک نیروهای مرزبانی در مریوان زخمی شده است. کولبران به صورت روزانه از سوی نیروهای مرزبانی و سپاه پاسداران در مناطق مرزی غربی و شمال‌غربی ایران هدف گلوله قرار می‌گیرند. در هفته‌های گذشته کاربران در شبکه‌های اجتماعی با راه‌اندازی کارزای به نام «کولبر نکشید»، خواستار توقف سریع تیراندازی نیروهای مرزبانی و کشتن کولبران شدند. این هشتگ توییتری در مدت زمان اندکی با بیش از ۱۵۰ هزار توییت به ترند اول ایران تبدیل شد.

************

ادامه اعتصاب در هفت‌تپه: معوقات مزدی هنوز پرداخت نشده اند

اعتراض کارگران نیشکر هفت‌تپه همچنان ادامه دارد. مطالبه‌های اصلی کارگران معترض لغو خصوصی‌سازی، پرداخت حقوق معوق، بازگشت به کارِ کارکنان اخراجی و تمدید دفترچه بیمه است. در حالی‌که قرار بود معوقات مزدی کارگران پرداخت شود، این وعده نیز محقق نشد.
به گزارش خبرگزاری دولتی مهر، چهارشنبه، ۲۲ مرداد، دور تازه اعتراض کارگران کشت و صنعت نیشکر هفت‌تپه وارد پنجاه و نهمین روز شده است. دور جدید اعتصاب کارگران شرکت نیشکر هفت‌تپه از دوشنبه ۲۶خرداد ماه ۹۹، در تمام بخش‌های این شرکت آغاز شده است. کارگران هفت تپه چهار مطالبه اصلی دارد: «لغو خصوصی‌سازی و خلع ید مدیران کنونی»، «پرداخت سه ماه حقوق معوق»، «بازگشت به کارِ کارکنان اخراجی» و «تمدید دفترچه بیمه».
تا امروز رسیدگی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به یکی از مطالبات کارگران، یعنی واریز حقوق معوق، به‌ نتیجه نرسیده است. قرار بود تا روز دهم مرداد ماه حقوق معوق اردیبهشت و خرداد کارگران واریز ‌شود، اما به دلیل تداوم مسدودی حساب شرکت، نه تنها حقوق معوق این دو ماه واریز نشده، بلکه حقوق تیر ماه نیز معوق شده و به نظر می‌رسد حقوق مرداد نیز به جمیع حقوق‌های عقب افتاده، افزوده شود.
غلامرضا شریعتی، استاندار خوزستان روز گذشته در این باره وعده داد که منابع پرداخت حقوق کارگران هفت‌تپه آزاد شده و امید است که طی چند روز آینده بخشی از حقوق عقب افتاده کارگران پرداخت شود.
امید اسدبیگی، مدیر عامل سابق شرکت که با قید وثیقه آزاد است، تا به‌حال چند مرتبه پرداخت نشدن دستمزد کارگران را به انسداد حساب‌های بانکی و نداشتن نقدینگی ربط داده است. اما یک مقام قضایی که نامش فاش نشده، ۱۹ مرداد در این باره به خبرگزاری کار ایران (ایلنا) گفت:
«دلیل اینکه اسدبیگی در حال حاضر زندان نیست، آن است که حقوق و مطالبات معوقه کارگران را بپردازد و اگر غیر از این باشد باید به زندان برگردد. حساب‌هایی که در حال حاضر باز هستند به قدر کفایت موجودی دارند که با آن بتوان حقوق معوقه کارگران را پرداخت کند.»
به گفته این مقام قضایی حساب‌های مالی اسدبیگی که با آن باید حقوق معوقه کارگران را بپردازد از ابتدا نیز مسدود نشده بود.
در پنجاه و پنجمین روز اعتراض کارگران نیشکر هفت‌تپه، امام جمعه اهواز به محل تجمع کارگران رفته بود تا بگوید شرکت باید به یک نهاد دولتی یا «توانمند مانند بنیاد مستضعفان یا سپاه» واگذار شود. کارگران اما به صراحت خواستار خروج بخش خصوصی و واگذاری کارخانه به تعاونی کارگران شدند.
شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت‌تپه پس از انقلاب دولتی شد و مسئولیت آن از اواخر سال ۸۷ از وزارت جهاد کشاورزی به وزارت صنایع تحویل داده شده بود. سپس به سازمان گسترش و نوسازی صنایع واگذار شد. به گزارش خبرگزاری دولتی مهر و به نقل از پیشکسوتانِ این شرکت، سازمان گسترش و نوسازی صنایع برنامه‌های خوبی را در پیش گرفت و بخشی از آن برنامه‌ها را اجرا کرد به‌طوری‌که تولید این شرکت تا ۶۵ هزار تن رسید. همین سازمان به ‌مرور شروع به اصلاح نیرو کرد و تعداد خودروهای هاروستر یا «خودروهای دروگر» را افزایش داد.
در سال ۹۴ شرکت هفت تپه توسط شرکت نوسازی صنایع ایران در حال بازسازی بود و به سمت اصلاح نیرو، کارخانه و اصلاح ساختار پیش می‌رفت. همه کارگرهای موقت، رسمی شدند و طبقه‌بندی مشاغل از آن زمان کلید خورد. همچنین برنامه سازمان گسترش و نوسازی صنایع این بود که سالی ۲۰ درصد اصلاحات را انجام دهد و به سمت ماشینی شدن حرکت کند. اما از آنجایی که از دهه هشتاد روند خصوصی‌سازی در کشور آغاز شده بود، هفت‌تپه نیز سرانجام در سال ۹۴ به صورت ناگهانی به بخش خصوصی واگذار شد.
راضی صرخه، عضو هیئت‌مدیره نظام صنفی کشاورزان شوش ۲۲ مرداد در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر درباره وضعیت خصوصی‌سازی شرکت هفت‌تپه گفت:
«دولت به‌هیچ‌وجه به فکر بازسازی نبود و رهاسازی کرده است. دولت باید آن را به سودرسانی برساند نه اینکه حراج کند. دولت این شرکت را رها کرده است. هفت‌تپه برای مدیریت باید به کارشناسان زبده خودش سپرده شود.»
او همچنین درباره شرکت هفت‌تپه گفت:
«هفت‌تپه یک سیستم خاصی دارد و هیچ کارشناسی از بیرون نمی‌تواند آن را مدیریت کند. هفت‌تپه اساسِ نیشکر در استان بود و کسی جز اهالی آنجا دانش مدیریتش را ندارند. این شرکت به افراد نالایق سپرده شد که اطلاعی از کشاورزی نداشتند. کسانی باید بیایند که اهلیت این کار را داشته باشند.»
شرکت نیشکر هفت‌تپه از قدیمی‌ترین کارخانه‌های تولید شکر در ایران است. این شرکت در آذرماه ۱۳۴۰ با بیش از ۲۰۰ هکتار سطح زیر کشت و تولید ۱۲ هزار و ۶۰۰ تن شکر آغاز به کار کرد.
این شرکت در ۱۴ کیلومتری شهر شوش قرار دارد و از مهم‌ترین قطب‌های اشتغال‌زایی استان خوزستان محسوب می‌شود، اما در سال ۹۴ به بخش خصوصی واگذار شد و برای کارگران مشکلاتی پدید آورد که از سال ۹۷ تا به‌حال چندین‌بار به اعتراضات گسترده آنها منجر شده است. تعدادی از معترضان هفت‌تپه، همچون اسماعیل بخشی ماه‌های طولانی در زندان بودند و شکنجه شدند. برای دیدن تصویر اینجا کلیک کنید.

************

کارگران شهرداری میرجاوه پنج ماه است حقوق نگرفته‌اند

کارگران شهرداری میرجاوه در استان سیستان بلوچستان در انتظار پرداخت مطالبات مزدی پنج ماهه خود هستند. عیدی سال ۹۶ ، ۹۷ و ۹۸ این کارگران نیز پرداخت نشده است.
شهرداری میرجاوه مشکل خود برای نپرداختن معوقات مزدی کارگران را «کمبود نقدینگی» می‌داند.
این مجموعه در حال حاضر دست‌کم ۱۰۰ کارگر شاغل دارد که ادامه وضعیت فعلی، امنیت شغلی و معیشت آنها را به خطر انداخته است.
کارگرانی این مجموعه می‌گویند بارها از رسانه‌ها و خبرگزاری‌های مختلف خواستار پیگیری مطالبات کارگران شهرداری میرجاوه از مسئولان منطقه و در رأس آنها، استانداری شده‌اند ولی هیچ اتفاق خاصی در خصوص پرداخت مطالباتشان نیفتاده است.
کارگران می‌گویند توقع ندارند در شرایط فعلی همه مطالباتشان یکجا پرداخته شود، اما خواهان آن هستند که حداقل بخشی از این مطالبات پرداخت شود تا برخی از مایحتاج ضروری روزانه زندگی خود را تامین کنند.
عزیز احمدبیگی، شهردار میرجاوه با تایید ادعای کارگران با انتشار نامه‌ای در رسانه‌ها گفته است: «به دلیل ناتوانی مردم و ادارات سطح شهر میرجاوه در پرداخت عوارض و عدم کمک به پرداخت حقوق و مزایا توسط وزارت کشور به لحاظ استقلال شهرداری‌ها و خودکفایی آنها و همچنین بدلیل کمبود منابع مالی ونقدینگی تاکنون شهرداری میر جاوه نتوانسته است عیدی وپاداش ومزایای سالهای ۹۶، ۹۷ و ۹۸ و همچنین حقوق ومزایای ۵ ماهه ۹۹، بیمه و بازنشستگی کارمندان رسمی از دی ماه ۹۸ تاکنون، بیمه و بازنشستگی کارگران از فروردین ۹۹ تاکنون، پاداش پایان خدمت بازنشستگان از سال ۹۴ تاکنون ومطالبات پیمانکاران را پرداخت کند.»
شهردار میرجاوه از مسئولان کمک خواسته تا برای تامین اعتبار این مجموعه کمک کنند.
موج اعتراضات کارگری از نیمه دوم اردیبهشت ۹۹ آغاز شد و در خرداد و تیرماه اوج گرفت. دستمزد معوق علت اصلی بسیاری از اعتراض‌ها و به ویژه اعتراض کارگران شهرداری در نقاط مختلف ایران است که اغلب با واسطه شرکت‌های پیمانکاری تأمین نیروی انسانی با قراردادهای موقت و دستمزد اندک به کار گرفته می‌شوند.
در سال‌های اخیر کاهش درآمد شهرداری‌ها پرداخت دستمزد اندک کارگران که در سخت‌ترین شرایط مشغول به کار هستند را بارها به تاخیر انداخته است.

************

دندان تیز نظامیان برای نیشکر هفت‌تپه

کارگران نیشکر هفت‌تپه در تداوم اعتراضات خود مقابل ساختمان فرمانداری شوش تجمع کردند. امید اسدبیگی مالک این شرکت در ادامه وعده‌های بی‌عملش قول داد به زودی حقوق کارگران را پرداخت کند. نماینده شوش در مجلس شورای اسلامی اما گفت که مالک فعلی «اهلیت» ندارد و باید شرکت به «یک نهاد دولتی» واگذار شود. نماینده خامنه‌ای در اهواز هم منظور از نهاد اهلیت‌دار را شفاف کرد؛ بنیاد مستضعفان، سپاه یا بنیاد برکت.
همزمان با پنجاه و ششمین روز اعتراض کارگران نیشکر هفت‌تپه، خبرگزاری دولتی کار ایران در یک رپرتاژ خبری به نقل از امید اسدبیگی، یکی از دو مالک این شرکت که به اتهام اخلال در نظام ارزی در حال محاکمه است، نوشت: حساب‌های [بانکی] هفت‌تپه آزاد شده و چون تعویق حقوق ناشی از مسدود شدن حساب‌ها بود، به کارگران قول می‌دهم بزودی حقوق‌شان پرداخت خواهد شد.
یک مقام قضایی که نامش فاش نشد اما به فاصله کوتاهی ادعای اسدبیگی مبنی بر انسداد حساب‌های بانکی شرکت نیشکر هفت‌تپه را رد کرد و گفت: «از ابتدا هم حساب‌های اسدبیگی مسدود نشده بود به جز حسابی که با آن خرید و فروش غیرقانونی ارز صورت می‌گرفت که در حال حاضر نیز این حساب مسدود است».
امید اسدبیگی که با قید وثیقه آزاد است، تا به حال چند مرتبه پرداخت نشدن دستمزد کارگران را به انسداد حساب‌های بانکی و نداشتن نقدینگی ربط داده است. این مقام قضایی که نامش فاش نشد اما گفت: «دلیل اینکه اسدبیگی در حال حاضر زندان نیست، آن است که حقوق و مطالبات معوقه کارگران را بپردازد و اگر غیر از این باشد باید به زندان برگردد». و «حساب‌هایی که در حال حاضر باز هستند به قدر کفایت موجودی دارند که با آن بتوان حقوق معوقه کارگران را پرداخت کند».
کارگران در دور تازه اعتراضات که از ۲۶ خرداد آغاز شده است، خواستار خلع ید فوری از امید اسدبیگی و مهرداد رستمی، دو مالک کنونی نیشکر هفت‌تپه، بازگرداندن منابع ارزی غارت شده به شرکت، پرداخت دستمزد معوق، بازگشت به کار کارگران اخراج شده و پایان دادن به مالکیت بخش خصوصی در این شرکت هستند.
اسماعیل بخشی، نماینده کارگران نیشکر هفت‌تپه در حساب اینستاگرام خود اما گفته مسئولان مطالبه کارگران مبنی بر «خلع ید» بخش خصوصی را نادیده می‌گیرند تا راه برای ورود نهادهایی چون سپاه و ستاد فرمان امام باز بماند.

"اسماعیل بخشی: کارگران نیشکر هفت تپه چه می گویند، مسئولین و رسانه های جمهوری اسلامی چه می شنوند
نزدیک به دوماه است کارگران نیشکر هفت تپه در وضعیت وخیم کرونایی، گرما و شرجی نفس گیر استان خوزستان در اعتراض به شرایط اسفناکی که بخش خصوصی در این پنج سال به زندگی آنها تحمیل کرده است دست به اعتصاب زده اند، سخن از اینکه مطالبات کارگران چیست دیگر زیاده گویی ست آنقدر گفته اند و فریاد زدند که بعید می‌دانم از هفت تپه بگوییم و کسی نداند امروز مطالبه ی اصلی کارگران نیشکر هفت تپه چیست، در این پنج سالی که این شرکت سرافراز را به بخش خصوصی منحوس واگذار کرده اند آنقدر رنج و محنت و یاس و فقر بر کارگرانش تحمیل شده است که کارگران در دور جدید اعتصابات مطالبه ی «خلع ید» بخش خصوصی را بعنوان اصلی ترین شعار و مطالبه خود مطرح کرده و دو ماه است در این گرمای جانفرسای تیر و مرداد خوزستان، وضعیت کرونا و اوضاع بسیار بد اقتصادی شان با تمام وجود دست در دست و دوشادوش همدیگر، متحدانه، آگاهانه و مسالمت آمیز از جان مایه گذاشته اند تا این خواسته شان(خلع ید بخش خصوصی) محقق گردد زیرا امروز کارگران هفت تپه نیک می‌دانند عامل اصلی بدبختی و تبعیض و نابرابری و طبقاتی شدن جامعه چیزی نیست جز مالکیت خصوصی و خصوصی سازی کارخانه ها و صنایع ، «خلع یدی» که کارگران هفت تپه امروز فریاد می زنند به معنی کوتاه شدن دست «هر» بخش خصوصی و نیمه خصوصی و حقیقی و حقوقی از هفت تپه است نه اینکه این کارفرما برود دیگری بیاید از اساس با هرگونه خصوصی و نیمه خصوصی و مالکیت دیگری در این شرکت مخالفند و دوماه این خواسته را کف خیابان جلوی فرمانداری شهرستان شوش فریاد زده و به گوش همگان رسانیده اند. اما مسئولین و رسانه های جمهوری اسلامی چه می شنوند و در پاسخ چه میگویند...
پس از پنجاه روز سکوت مرگبار بالاخره مسئولین و رسانه یکی یکی وارد گود ما حامی کارگر هستیم شدند (با دوربین و فیلمبردار و عکسهای یادگاری)، حال ببینید کارگران چه گفتند آنها چه شنیدند.
برای شروع ماجرا رسانه میلی پس از پنج سال چند دقیقه به فعالین کارگری فرصت می‌دهد تا از دلیل اعتصاب و مطالبات شان حرف بزنند، یکی از نمایندگان کارگری با قاطعیت می‌گوید مطالبه اول و اصلی ما «خلع ید» بخش خصوصی است و از این خواسته کوتاه نمی آییم، سپس مجری برنامه در پاسخ می‌گوید بله پس خواسته اول شما «تغییر مدیریت» است!!!
چرا میگوید تغییر مدیریت؟ چون حامی بخش خصوصی هستند و اینگونه القا میکنند به ببینده که انگار کارگران از این کارفرما ناراضی هستند و بدنبال کارفرمای جایگزین هستند
و قبل از برنامه از فعالین خواسته بودند علیه رسانه های خارجی موضع بگیرند و این در حالی ست که امروز کارگران هفت تپه بشدت نسبت به عملکرد صدا و سیما اعتراض دارند.
روز بعد نمایندگان مجلس به تجمع کارگران می آیند به حرف کارگران گوش می‌دهند باز همه فریاد می‌زنند «خلع ید» بخش خصوصی، اما آنها بله ماهم به مانند شما به این نتیجه رسیدیم که این کارفرما «اهلیت» نداشته و باید شرکت از او گرفته شده و به کسی دیگر داده شود!!!
به همه ی همکاران رنجدیده ام در شرکت عرض میکنم اگر مسئولینی می آیند و در حمایت از ما می‌گویند این کارفرما «اهلیت» لازم را ندارد نباید خوشحال شویم بلکه بالعکس باید نگران باشیم چرا؟ چون وقتی واژه ی «اهلیت» کارفرما را مطرح میکنند یعنی اینکه این کارفرما برود و دیگری که به زعم آنها اهلیت دارد جایگزین شود و این به معنای «خلع ید» بخش خصوصی که ما می‌گوییم نیست و این حرف کجا اثبات می شود با حضور امام جمعه اهواز و نماینده رهبر در تجمع اعتراضی امروز کارگران هفت تپه، مجدد کارگران مطالبه ی خلع ید بخش خصوصی را فریاد می‌زنند و می‌گویند یا شرکت را به کارگران واگذار کنید یا دولتی شود با نظارت کارگران.
اما امام جمعه اهواز هم این حرف را تکرار می‌کند : بله ما می‌دانیم که کارفرمای فعلی هفت تپه «اهلیت» نداشته و واگذاری اشتباه بوده، و در ادامه جایگزین های اهلیت دار معرفی می‌کند : یا دولتی بشود یا آنرا به اهلش واگذار کنیم «سپاه، بنیاد مستضعفان، ستاد فرمان امام.......»
ببینید عزیزان هیچکدام از این مسئولین و رسانه های جمهوری اسلامی قصد ندارند مراد اصلی شما که «خلع ید» هر چه خصوصی و نیمه خصوصی از هفت تپه ست را حاصل کنند. همه بدانند برای اداره ی هفت تپه هیچ کس به اندازه ی کارگران و کارکنان هفت تپه که عمرشان را در کشت نیشکر و تولید شکر صرف کردند «اهلیت» ندارد بنیاد مستضعفان و سپاه و فرمان امام چه تخصص و سابقه ای در کشت و صنعت نیشکر دارند، کارگران معترض از هرچه بخش خصوصی و نیمه خصوصی بیزارند و نمی‌خواهند از چاله به چاه بیفتند و وقتی می‌گویند مدیریت هفت تپه را به کارگرانش بدهید یا آنرا به دولت برگردانید با «نظارت کامل کارگران» چون به دولت هم اعتماد ندارند پس همه بدانند مطالبه ی اصلی کارگران هفت تپه «خلع ید» هرچه خصوصی و نیمه خصوصی از سر کارگران کشت و صنعت نیشکر هفت تپه ست."

به امید عبور از رنجها و زندگی در شادیها

اسماعیل بخشی هیجده مرداد نود ونه

محمد کعب عمیر، نماینده شوش در مجلس شورای اسلامی که یک هفته قبل همراه با سه تن از نمایندگان تهران که تاب گرمای شوش را نداشتند در جمع کارگران حاضر شده بود در پیوند با همین موضوع از گفت‌وگو با نمایندگان مجلس، سازمان خصوصی‌سازی و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به منظور پرداخت دستمزد معوق کارگران خبر داد. او گفت که سازمان خصوصی‌سازی نمی‌تواند دستمزد کارگران را پرداخت کند.
کارگران نیشکر هفت‌تپه از اردیبهشت امسال حقوق دریافت نکرده‌اند. به گفته کعب عمیر، از وزارت کار خواسته شده ۲۰ میلیارد تومان از محل بیمه مشاغلی که بر اثر ویروس کرونا متضرر شدند به نیشکر هفت‌تپه تزریق کند. هنوز مشخص نیست وزارت کار این درخواست را پذیرفته است یا نه.
کعب عمیر و گروهی از نمایندگان مجلس به همراه امام جمعه اهواز در پوشش حمایت از کارگران معترض به دنبال انتقال مالکیت نیشکر هفت‌تپه به نهادهای نظامی هستند. عبدالنبی موسوی فرد، امام جمعه اهواز که شنبه ۱۸ مرداد به محل تجمع کارگران معترض رفت به صراحت گفت مدیریت هفت‌تپه باید به نهادهای توانمندی نظیر بنیاد مستضعفان، ستاد اجرایی فرمان امام یا سپاه سپرده شود.
کارگران هفت‌تپه پیش از این خواستار واگذاری شرکت به تعاونی کارگران و اداره خودگردان آن شده بودند.

************

محاصره و تهدید پزشک نیشکر هفت‌تپه درپی حمایت از اعتصاب کارگران

دکتر یاسر رحمانی‌راد پزشک مجتمع نیشکر هفت‌تپه در ساعات پایانی پنجشنبه ۱۶ مرداد با انتشار یک پیام تصویری نسبت به خطر دستگیری خود هشدار داد و اعلام کرد چنانچه اعترافاتی از او پخش شود، زیر شکنجه بوده است. کارگران نیشکر هفت‌تپه از ۲۶ خرداد با خواست پرداخت مزدهای معوقه و حق بیمه، بازگشت کارگران اخراجی به سر کار و خلع ید از بخش خصوصی در اعتصاب هستند. رحمانی‌راد صبح پنجشنبه در یک پست اینستاگرامی حمایت خود را از اعتصاب کارگران نیشکر هفت‌تپه اعلام کرد و افزود پس از پایان کار روزانه در درمانگاه، «به جمعشان خواهم رفت. صدای بیصدایان خواهم شد».
به نوشته‌ی سندیکای کارگران نیشکر هفت‌تپه، در پی انتشار این پست پزشک شرکت از طریق تماس‌های تلفنی تهدید شد، درمانگاه محل کار او به محاصره نیروهای حراست و امنیتی درآمد و «حتی حق خروج از اتاق خود را نداشت. تنها پس از اتمام اعتصاب کارگران و تحت الحفظ به ایشان اجازه خروج از درمانگاه و رفتن به منزل داده شد.»
اما تهدید تلفنی نهادهای امنیتی ادامه یافت. در پیام تصویری که او پس از ادامه تهدیدات منتشر کرد، او که به شدت نگران و پریشان است هشدار می‌دهد اگر از این پس مطالبی از او به عنوان اعترافات منتشر شود هیچگونه وجاهت قانونی ندارد و تحت فشار و شکنجه بوده است. این پیام کمی پس از انتشار حذف شد.



دکتر یاسر رحمانی‌راد روز پنجشنبه در اینستاگرام نوشته بود:
«به شرکت نیشکر هفت‌تپه آمده امده‌ام. زیر باد کولر گازی لم داده‌ام و کمر خم شده‌ی این سنگ‌های تیپاه خورده‌ی رنجور رو معاینه می‌کنم. کارگران هفت‌تپه پنجاه روز است در اعتصابند. از زمانی که که خود را شناختم اینان در اعتصاب بودند. اعتصاب برای یک سال، چند ماه و… اعتصاب تنها برای نان. پدرانی که غم نان کمرشان را دولا کرده است. غم نان به زندانشان افکنده است. وادار به اعترافات اجباری‌شان کرده است. به سرویس‌های امنیتی بیگانه متصل‌شان کرده است!!! شلاقشان زده است و من هیچ دوست ندارم تصویری از کمر خم شده‌ی پدر ایرانی را بازتاب دهم. خودم شرمم می‌شود. ولی کمرهاشان را می‌بینم اشک از چشمانم و هق هق از دهانم جاری می‌شود. چه حکایت تلخی است داستان ناتمام پرابهام هفت تپه. بعد از تایم کلینیک به جمع‌شان خواهم رفت. صدایشان خواهم شد. مدیران این شرکت فقط زیر باد کولر گازی لم داده‌اند و مشغول رشوه دهی به مقامات قضایی. ولی من امروز به جمعشان خواهم رفت. صدای بی‌صدایان خواهم شد.»

************

پنجمین روز اعتصاب کارگران پروژه‌ای صنعت نفت و انرژی

اعتصاب کارگران پروژه‌ای نفت، گاز و پتروشیمی که از شنبه ۱۱ مرداد آغاز شد و در روزهای بعد به نیروگاه‌های برق نیز گسترش یافت، چهارشنبه ۱۵ مرداد برای پنجمین روز متوالی ادامه یافت. خواست عمومی کارگران بهبود شرایط کار از جمله خوابگاه و سرویس حمل و نقل مناسب، پرداختن به موقع دستمزد، افزایش مزدها، رفع تبعیض میان کارگران پیمانی با کارگران رسمی، برچیدن قراردادهای سفید و امنیت شغلی است. چند پیمانکار کوشیده‌اند با پیشنهاد کمی افزایش دستمزد، کارگران را به پایان اعتصاب ترغیب کنند اما اعتصاب ادامه دارد.
امروز در پالایشگاه اصفهان نیروهای حراست پالایشگاه قصد جلوگیری از خروج کارگران را داشتند اما با ایستادگی کارگران ناگزیر شدند راه را باز کنند. گزارش‌های منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی از بازداشت موقت چند کارگر به علت گرفتن فیلم خبر می‌دهند. بنا بر گزارش‌ها، بخشی از کارگران اعتصابی از جمله در کنگان، لامرد و مُهر خوابگاه‌ها را ترک کرده و به محل سکونت خود بازگشته‌اند. سندیکای کارگران فلزکار مکانیک درباره پنجمین روز اعتصاب نوشته است:
«فازهای ۲۲ و ۲۴ همچنان در اعتصاب هستند. فاز ۱۴ دیروز از کارگران جوشکار و پایپینگ‌کار (لوله‌کشی) خالی گردید. کارگران و تکنسین‌های نیروگاه سیکل ترکیبی پارس جنوبی نیز پای خواسته‌های خود ایستاده‌اند».
کارگران پروژه‌ای صنعت نفت سابقه‌ی طولانی در اعتراض به شرایط کار و خوابگاه‌ها، قراردادهای سفید، تعویق پرداخت دستمزد و عدم امنیت شغلی دارند اما پراکنده بودن کارگران در شرکت‌های پیمانکاری مانعی بر سر حرکت مشترک آن‌هاست. این نخستین بار در سه دهه اخیر است که کارگران مناطق مختلف اعتصاب مشترکی را سازماندهی کرده‌اند.
اعتصاب کارگران پروژه‌ای نفت و انرژی همزمان است با اعتصاب کارگران چند شرکت دیگر. از جمله کارگران نیشکر هفت‌تپه که امروز پنچاه و دومین روز اعتصاب خود را برگزار کردند، کارگران هپکو که دور جدیدی از اعتصاب و اعتراض را آغاز کرده‌اند، اعتصاب معلمان حق‌التدریسی و اعتصاب کارگران بازنشسته شرکت واحد.
کارگران پروژه‌ای صنعت نفت پیش از اقدام به اعتصاب فهرست مطالبات خود را برای رسیدگی در اختیار پیمانکاران گذاشته بودند اما بی تفاوتی پیمانکاران به مطالبات کارگران سبب شد هفته گذشته فراخوان اعتصاب سراسری بدهند و اعلام کنند از شنبه ۱۱ مرداد به سر کار نخواهند رفت.

✅ حدود ۷۰ درصد کارگران صنعت نفت از طریق پیمانکاران و با قراردادهای موقت کار می‌کنند.
✅ بسیاری از پیمانکاران دستمزد کارگران را با تاخیر پرداخت می‌کنند، حق بیمه آن‌ها را نمی‌پردازند و حتی مفاد قرارداد کار منعقد شده با کارگر را اجرا نمی‌کنند.
✅ در«مناطق ویژه اقتصادی» کارگران مشمول قانون کار نیستند.
✅ در دمای کشنده جنوب در تابستان، سرویس‌های رفت و آمد کارگران فاقد سرویس خنک‌کننده مناسب است.
✅ بیشتر کارگرانی که از مناطق دیگر برای کار در پروژه‌های نفت به مناطق نفتی رفته‌اند در خوابگاه‌های غیراستاندارد زندگی می‌کنند.
✅ فضای حاکم بر محیط کار در پروژه‌های نفتی عمدتا امنیتی است و کارگران از تشکل مستقل کارگری محرومند.

اعتصاب از شنبه ۱۱ مرداد آغاز شد. کارگران پالایشگاه پارسیان لامرد، پالایشگاه نفت سنگین قشم، پالایشگاه آبادان، و فازهای ۲۲ و ۲۴ پارس جنوبی کنگان، پتروشیمی سبلان، پتروهمگام ماهشهر، پتروشیمی بوعلی دست از کار کشیدند. برخی کارگران به خوابگاه‌ها رفتند و برخی در محوطه شرکت تجمع کردند. روز‌های بعد کارگران بیشتری به اعتصاب پیوستند و کارگران برخی مناطق از جمله کنگان، پارسیان لامرد، عسلویه و کمپ امام حسین در فاز ۱۳ محل کار را ترک کردند و به خانه‌ها برگشتند.
روز سه‌شنبه کارگران فاز ۱۴ عسلویه که روز سوم اعتصاب خود را می‌گذراندند، همه دست از کار کشیدند و محل کار را تعطیل کردند. کارگران پالایشگاه اصفهان به اعتصاب پیوستند و در این میان چند نیروگاه برق از جمله در تبریز، مشهد، سیکل ترکیبی پارس جنوبی، نیروگاه برق رودشو تهران نیز به اعتصاب پیوستند.
اعتصاب گسترده کارگران پروژه‌ای نفت و انرژی انعکاس گسترده‌ای داشت. خبرگزاری دولتی کار ایران (ایلنا) روز چهارشنبه نوشت ۶۵۰ کارگر شرکت پتروشیمی رازی واقع در ماهشهر با خواست رفع تبعیض در پرداخت حقوق و مزایا، بازنگری در طرح طبقه‌بندی مشاغل، بهبود وضعیت سرویس‌های ایاب و ذهاب در اعتصاب هستند و مقابل در ورودی شرکت تجمع کرده‌اند.
سندیکای کارگران فلزکار مکانیک هم اعلام کرده است اعتصاب تا کنون به ۲۲ مرکز گسترش یافته و تعداد کارگرانی که محل کار خود را ترک کرده‌اند به چهار هزار نفر رسیده است.
سندیکای فلزکار مکانیک نوشته است که روز سه شنبه ۱۴ مرداد کارگران نیروگاه ایرانشهر پس از دو روز اعتصاب موفق شدند کارفرما را به عقب‌نشینی وادارند. آن‌ها قصد ترک کارگاه را داشتند و کارفرما اعلام کرد خواست‌های کارگران از جمله افزایش دستمزد کارگران جوشکار به ۱۲ میلیون تومان را می‌پذیرد.
اعتصاب کارگران پروژه‌ای نفت و انرژی همبستگی تشکل‌های کارگری، دانشجویی، بازنشستگان و فعالان حقوق کودک و زنان را برانگیخته است. سندیکای کارگران و رانندگان شرکت واحد و کارگران اعتصابی نیشکر هفت‌تپه از کارگران نفت حمایت کردند و ۱۲ تشکل کارگری، بازنشستگان، دانشجویان و فعالان حقوق کودک نیز در بیانیه‌ی مشترکی همبستگی خود را با کارگران نفت اعلام کردند.
گروه زنان آرزم (آورد رهایی زنان و مردان) نیز در بیانیه‌ای به عنوان بخشی از جنبش زنان از اعتصاب و اعتراض کارگران دفاع کرده و هرگونه تعرض به آنان را پیشاپیش محکوم کرده است.

اعتصاب سراسری کارگران پروژه‌ای: تصمیم کارگران پابرجاست!

اعتصاب سراسری کارگران پروژه ای در چهارمین روز خود همچنان با قدرت پیش می رود و تعداد مراکزی که به این اعتصاب می پیوندند هر روز بیشتر می شود. شرکت پترو پالایش کنگان که پیش قدم برای این اعتراض سراسری بود با ۸۰۰ کارگر همچنان محکم ایستاده است و این شرکت تعطیل مطلق گردیده است. شرکت ارتو پارت پیمانکاری باقری، پالایشگاه اصفهان، فاز ۱۴ پیمانکاری مطوری، نیروگاه سیکل ترکیبی مپنا بویلر مشهد، نیروگاه سیکل ترکیبی تبریز هم جوشکارها و هم فیترها، گروه پیمانکاری آریا نگین خوزستان NGL پالایشگاه جفیر در اهواز، فاز ۱۳ تمبک، فولاد سنگان پیمانکاری قیصری شرکت فولاد کوشان، پتروشیمی سبلان، نیروگاه برق رودشور تهران، فاز ۱۴ پارس جنوبی با اراده کارگران تعطیل شد!
بیشتر کارگران عزم سفر به خانه داشته و بخشی هم در خوابگاهها به امید پیروزی نشسته اند. کارگران برای تصویب لیست قیمت دستمزدی که اعلام کرده اند همچنان مصمم هستند و با اینکه به طور مثال پیمانکاری مطوری پیشنهاد دستمزد ۸ میلیونی برای فیتر داد اما کارگران یکپارچه اعلام کردند: «زیر ۹ قبول نمیکنیم همراه با عیدی سنوات و مزایا»

اما خبر خوش
اولین پیروزی کمپین بدست آمد و اولین کارفرما با تمام خواسته های کمپین موافقت نمود:
در نیروگاه ایرانشهر، امروز کارگران بعد از دو روز اعتصاب قصد ترک کارگاه را داشتند که کارفرما اعلام کرد با تمام خواسته های آنها موافقت نموده و تمام حقوق ها را طبق کمپین قبول دارد. جوشکاران فردا با پایه ۱۲ میلیون قرارداد امضا خواهند کرد و بقیه شغلها هم طبق لیست اعلامی کمپین قرارداد خواهند نوشت.
با اتحاد و همبستگی به گرسنگی نه می گوییم و برای فردای فرزندانمان آینده خوشی را رقم زنیم.
تصمیم با ماست.
متن از سندیکای کارگران فلزکارمکانیک
۱۴ مرداد ۱۳۹۹

************

پالایشگاه اصفهان هم به اعتصاب کارگران پالایشگاه‌ها پیوست

اعتصاب کارگران و کارکنان در پالایشگاه اینجا کلیک کنید.
در پی گذشت چهار روز از اعتصاب کارگران پالایشگاه‌ها، صنایع گاز و پتروشیمی ایران، کارگران پالایشگاه اصفهان نیز به این اعتصاب پیوستند.
بنا بر گزارش‌های منتشرشده در شبکه‌های اجتماعی، امروز سه‌شنبه ۱۴ مرداد ماه کارگران پالایشگاه اصفهان نیز به اعتصاب کارگران نفت، گاز و پتروشیمی پیوستند.
کارگران اعتصابی پالایشگاه اصفهان ویدئویی از اعتصاب خود منتشر کرده‌اند که در آن یکی از کارگران به تاریخ امروز اشاره کرده و می‌گوید این اعتصاب «برای گرفتن حق و حقوق» کارگران انجام می‌شود.
همچنین گفته می‌شود که اعتصاب به نیروگاه برق پارس جنوبی واقع در بیدخون شهرستان عسلویه نیز رسیده است.
موج اعتصاب در بخش‌های نفت، گاز و پتروشیمی در جنوب ایران از روز شنبه ۱۱ مرداد شکل گرفته است. اعتصاب در پالایشگاه آبادان، پالایشگاه پارسیان و پتروشیمی لامرد، پالایشگاه نفت سنگین قشم، پترو پالایش کنگان و پالایشگاه فازهای ۲۲ و ۲۴ پارس جنوبی کنگان آغاز شد و روز یکشنبه ۱۲ مرداد، در دومین روز اعتصاب کارگران فاز ۱۴ شرکت‌ ای‌جی و جم ۲ نیز به آن پیوستند.
این اعتراضات در ۴ استان کشور، ازجمله در شهرهای آبادان، اهواز، ماهشهر، قشم، کنگان و لامرد و دشت‌آزادگان به‌شکل همزمان به پیش می‌رود و یکی از بزرگ‌ترین اعتصاب‌های کارگرى در چهار دهه اخیر است. گفته می‌شود که بیش از ۱۰ هزار کارگر در آن‌ها شرکت دارند.
کارگران معترض خواستار تأمین امنیت شغلی، لغو قراردادهای سفید امضاء، پرداخت دستمزدهای معوقه و همچنین افزایش سطح دستمزدهای خود هستند.

************

پنجاه و یکمین روز اعتصاب نیشکر هفت‌تپه؛ کارگران هشیارند

سه‌شنبه ۱۴ مرداد کارگران نیشکر هفت‌تپه در پنجاه و یکمین روز اعتصاب خود با خواست پرداخت حقوق و بیمه معوقه، بازگشت به کار کارگران اخراجی و خلع ید از بخش خصوصی مقابل فرمانداری شوش تجمع کردند. در سکوت دولت و قوه قضائیه نمایندگان تازه از راه رسیده مجلس یازدهم میداندار «تحقیق و تفحص» درباره نحوه واگذاری شرکت شده‌اند. نهادهای وابسته به سپاه و بنیاد مستضعفان برای تملک شرکت دندان تیز کرده‌اند اما کارگران هشیارند.
امروز همزمان با پنجاه و یکمین روز اعتصاب کارگران سیدنظام‌الدین موسوی، نماینده مجلس که شنبه گذشته به همراه دو نماینده دیگر به شوش رفته و در محل تجمع کارگران مقابل فرمانداری حاضر شدند در گفت‌و‌گو با خبرگزاری برنا مشکل اصلی را «عدم اهلیت» کارفرمای فعلی خواند. و افزود وضعیت شرکت باید بررسی شود.
پایداری کارگران در تداوم اعتصاب به‌رغم گرمای کشنده خوزستان و گسترش کرونا حمایت گسترده‌‌ای از کارگران را به دنبال داشته و سبب شده اغلب رسانه‌های دولتی از جمله صدا و سیمای جمهوری اسلامی نیز به ناگزیر خبر اعتصاب کارگران را بازتاب دهند.
اما مسئولان همچنان بی‌تفاوتند. مجلس یازدهم که تازه از راه رسیده، وعده می‌دهد که از طریق تحقیق و تفحص و بررسی نحوه‌ واگذاری شرکت نیشکر هفت‌تپه، مشکلات کارگران را حل کند.
کارگران نیشکر هفت‌تپه ۵۱ روز اعتصاب در گرمای نفس‌گیر و در شرایط گسترش روزافزون کرونا را پشت سر گذاشته‌اند. دو تن از کارگران به نام‌های کرامت پام و حسن کهنکی احضار شده‌اند. آن‌ها طبق ابلاغیه صادر شده به علت شرکت در اعتصاب روزهای گذشته به «اخلال در نظم عمومی» متهم و موظف شدند روز دوشنبه در شعبه پنجم دادیاری دادسرای عمومی و انقلاب شوش حاضر شوند.
روز دوشنبه ۱۳ مرداد در حالی که کارگران در دمای ۴۸ درجه مقابل فرمانداری شوش تجمع کرده‌ بودند، شبکه خبر جمهوری اسلامی سخنان امیرحسین اسدبیگی قائم‌مقام مدیرعامل شرکت (امید اسدبیگی) را پخش کرد که مدعی است کارگران حقوق اردیبهشت خود را هم گرفته‌اند ولی از آن پس به علت مسدود شدن حساب‌ها توسط قوه قضائیه، پرداخت حقوق کارگران مقدور نبوده است.
قوه قضائیه به روال قبل این ادعا را رد کرد. محمدباقر الفت معاون قوه قضائیه گفت تنها یک حساب اسدبیگی مسدود است و او قادر است از منابع دیگر حقوق کارگران را پرداخت کند.
رئیس دادگاهی که اسدبیگی را محاکمه می‌کند نیز پیش‌تر گفته بود او قصد دارد به این ترتیب دادگاه را تحت فشار بگذارد. کارگران نیشکر هفت‌تپه هم گفته بودند اسدبیگی از آنان به عنوان سپر انسانی استفاده می‌کند. آن‌ها در اعتراض به استانداردهای دوگانه قوه قضائیه گفتند امید اسدبیگی مدیر عامل شرکت که متهم اول پرونده اختلاس یک و نیم میلیارد دلاری است، آزاد است اما کارگران به جرم افشای فساد و ناکارایی مدیریت و اعتراض به نپرداختن حقوق خود زندانی می‌شوند.
روز شنبه ۱۱ مرداد سه تن از نمایندگان به شوش رفتند. آن‌ها پس از بازگشت، در عین تأیید وضعیت دشوار کارگران، تلاش کردند خواست آن‌ها را به پرداخت مزدهای تعویقی تقلیل دهند و مشکل را به «نحوه واگذاری به بخش خصوصی» و «عدم اهلیت» کارفرما محدود کنند.
احمد نادری یکی از این نمایندگان که پس از ساعتی حضور در محل تجمع کارگران مقابل فرمانداری شوش، نتوانست گرمای ۵۰ درجه را تحمل کند و بی‌حال شد، پس از بازگشت از تریبون خبرگزاری تسنیم وابسته به سپاه پاسداران به کارگران وعده داد از طریق گفت‌و‌گو با رئیس قوه قضائیه برای حل مشکل در نیشکر هفت‌تپه اقدام کند.
او که گویا به شوش رفته بود تا «از نزدیک» در جریان مشکلات کارگران قرار بگیرد، انگار که پلاکارهای بزرگ حاوی خواست خلع ید از بخش خصوصی را ندیده و تأکید کارگران بر این خواست را نشنیده باشد، به تسنیم گفت «باید این شرکت به یک مجموعه متخصص که دارای اهلیت لازم است واگذار شود».
رئیس کمیسیون اصل نود مجلس اعلام کرده است که نظر به گزارش نمایندگان از شوش، این هفته نشست کمیسیون با شرکت نمایندگان کارگران برای بررسی مسئله نیشکر هفت‌تپه برگزار می‌شود.
کارگران که یک بار روند برگزاری نشست کمیسیون‌های مجلس دهم برای رسیدگی به مطالباتشان را دو سال پیش طی کرده‌اند و نتیجه‌ای نگرفته‌اند، باز باید همین مسیر را ولی این بار با نمایندگان مجلس یازدهم طی کنند.
در جریان اعتصاب سال ۹۷ کارگران، همین روند طی شد و شماری از نمایندگان کارگران که از شوش به تهران می‌رفتند در راه توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند.
یکشنبه ۱۲ مهر مهرداد بذرپاش که به تازگی به ریاست دیوان محاسبات مجلس رسیده است دستور تحقیق و تفحص از نحوه واگذاری نیشکر هفت‌تپه را صادر کرد.
در این میان بسیج دانشجویی مشهودتر از پیش تلاش می‌کند به بهانه حمایت از خواست‌های کارگران، از اعتصاب بهره‌برداری کند. کارگران نوشته‌اند بسیج دانشجویی قصد بهره‌برداری از اعتراضات کارگران را دارد و حال که جو به ضرر اسدبیگی‌هاست، می‌خواهد زمینه‌های واگذاری نیشکر هفت‌تپه به ارگان‌های وابسته به سپاه پاسداران را فراهم کند.
کارگران معتقدند نهادهای وابسته به سپاه پاسداران برای به چنگ آوردن نیشکر هفت‌تپه پس از خلع ید از اسدبیگی‌ها دندان تیز کرده‌اند. آن‌ها حمایت ظاهری دانشجویان بسیجی از اعتصاب را در همین راستا می‌بینند. سخنان سه نماینده مجلس پس از بازدید از شوش ظن کارگران را تقویت کرده است.
کارگران هشدار داده‌اند «خصوصی سازی خوب و بد ندارد». آن‌ها خطاب به همکارانشان نوشته‌اند:
«همکاران عزیز! بالا و پایین پریدن‌ها و حضور دانشجویان بسیجی برای رضای کارگران نیست! برای به میدان آوردن روءسای سپاهی خودشان است! هشیار باشیم. به نیروی اتحاد خودمان تکیه کنیم و همین تنها راه ماست. خصوصی سازی را لغو می‌کنیم و یا شرکت را کامل دولتی می‌کنیم و نظارت کامل کارگری بر آن اعمال می‌کنیم و یا شرکت را کاملا از آن خود می‌کنیم.»

"مجتمع کشت و صنعت نیشکر هفت‌تپه با ۲۴ هزار هکتار وسعت زمین‌های کشاورزی و کارخانه و حدود پنج هزار و ۵۰۰ کارگر سال ۱۳۹۴ به بخش خصوصی واگذار شد. نحوه واگذاری این شرکت از ابتدا بحث‌انگیز بود. این شرکت از زمان واگذاری صحنه اعتراض و اعتصاب کارگران نسبت به سوء مدیریت، سوء استفاده از شرکت، تحمیل قراردادهای غیرعادلانه کار، بدی شرایط کار، و تعویق مطالبات است.
دور جدید اعتصاب در نیشکر هفت‌تپه روز ۲۶ خرداد ۱۳۹۹ آغاز شده است. کارگران که از ابتدای سال حقوق نگرفته‌اند خواستار پرداخت حقوق معوقه، خلع ید از بخش خصوصی و بازگشت به کار نمایندگان اخراجی خود هستند.
بیش از ۱۰۰ کارگر این مجتمع به جرم اعتراض احضار و بازداشت شده‌اند. اسماعیل بخشی، محمد خنیفر و… از نمایندگان کارگران علاوه بر تعقیب قضایی و امنیتی از محل کار خود نیز اخراج شده‌اند.
دادگاه دو تن از اعضای هیأت مدیره نیشکر هفت‌تپه از جمله امید اسدبیگی مدیرعامل شرکت، به اتهام «سردستگی سازمان یافته اخلال در نظام ارزی و پولی کشور از طریق قاچاق عمده ارز و معاملات غیرمجاز ارز‌های دولتی» هم‌اکنون در شعبه سوم دادگاه ویژه رسیدگی به جرایم اخلالگران و مفسدان اقتصادی در جریان است.
آنان متهم‌اند با همکاری ۱۷ تن از سهام‌داران شرکت حدود یک و نیم میلیارد دلار ارز دولتی را به نام نیشکر هفت‌تپه دریافت و در بازار آزاد به فروش رسانده‌اند."
************

# اعتراضات: کارگران در چند شهر مختلف اعتصاب کردند

همزمان با چهل و نهمین روز اعتصاب در نیشکر هفت‌تپه کارگران هپکو اراک برای دومین روز متوالی به خیابان آمدند. در قشم، کنگان، عسلویه، ماهشهر و آبادان هم کارگران پالایشگاه‌ها دست از کار کشیدند.
کارگران هپکو نه دستمزد خرداد و تیر امسال را دریافت کرده‌اند و نه مطالبات معوق از سال‌های گذشته را. دولت شرکت را به سازمان تامین اجتماعی واگذار کرده تا بخشی از بدهی‌اش را تسویه کند و از سوی دیگر تامین اجتماعی را به فروش حداقل ۱۷ درصد از سهام خود موظف کرده است.
در این وضعیت کارگران همچنان بلاتکلیف‌اند و نمی‌دانند چه سرنوشتی خواهند داشت و در اعتراض به این شرایط یکشنبه ۱۲ مرداد برای دومین روز پیاپی به خیابان آمدند و در زیر پل بختیاری، در نزدیکی شرکت تجمع کردند.
خبرگزاری دولتی کار ایران (ایلنا)، به نقل از کارگران معترض نوشت: پس از ماه‌ها بازی با افکار عمومی طرح این گمانه‌زنی که هپکو به ایدرو یا ایمیدرو واگذار می‌شود، ۵۵ درصد از سهام غیرمدیریتی آن را به سازمان تامین اجتماعی واگذار کرده‌اند.
هئیت دولت ماه گذشته سهام خود در شرکت هپکو را در ازای بدهی به سازمان تامین اجتماعی واگذار کرد. پیش از آن به دنبال اعتراضات کارگران از مالک قبلی شرکت خلع ید و اعلام شده بود که این شرکت به دولت بازگردانده می‌شود.
کارگران هپکو در سال‌های گذشته بارها در اعتراض به تاخیر در پرداخت دستمزد و شرایط کاری به خیابان آمدند. این شرکت یکی از بزرگ‌ترین تولید کنندگان ماشین‌آلات راه‌سازی به شمار می‌رود.
همزمان با کارگران هپکو در اراک، کارگران پالایشگاه‌ها و پروژه‌های نفت و گاز در عسلویه، لامرد، پارسیان، قشم، آبادان و کنگان اعتصاب کردند. رسانه‌های خبری ایران تنها خبر اعتصاب در پالایشگاه قشم را پوشش دادند و ایلنا به نقل از یک مقام مسئول در این شرکت خواسته کارگران معترض را افزایش حقوق عنوان کرد.
منابع غیررسمی نزدیک به کارگران اما پرداخت نشدن دستمزد را علت اعتصاب کارگران در چند پالایشگاه گزارش کردند.
در شوش نیز کارگران نیشکر هفت‌تپه برای چهل و نهمین روز پیاپی مقابل فرمانداری این شهر تجمع کردند. روز گذشته سه تن از نمایندگان تهران به منظور آنچه که «رسیدگی به خواسته کارگران» عنوان کردند به شوش رفتند. نظام‌الدین موسوی، عضو کمیسیون ۹۰ مجلس پس از بازگشت به تهران گفت: او و همراهانش «نشستی با ۱۵ تن از نمایندگان کارگران در فرمانداری شوش برگزار کردند و قرار بر این شده است که در این هفته نشستی در هیات رییسه مجلس با حضور مسئولان مربوطه در سطح ملی و استانی و نماینده کارگران هفت تپه برگزار شود تا یک تصمیمی برای رفع مشکلات کارگران هفت‌تپه گرفته شود».

************

اعتصاب کارگران در پالایشگاه‌ها؛ قشم، آبادان، لامرد و کنگان وارد اعتصاب شدند

چند منبع غیر رسمی از اعتصاب پی در پی کارگران در چندین پالایشگاه و پتروشیمی در مناطق جنوبی ایران در روز شنبه ۱۱ مردادماه خبر داده‌اند. بنا بر اعلام این منابع، کارگران شاغل در این مراکز، خواهان پرداخت دستمزد معوقه خود شده‌اند.
کانال تلگرامی «اردوی کار» با انتشار یک فیلم، از اعتصاب کارگران و پرسنل پالایشگاه نفت خام سنگین قشم واقع در جزیره قشم در استان هرمزگان خبر داده و نوشته این کارگران در اعتراض به ماه‌ها حقوق معوقه خود دست به اعتصاب زده‌اند.
هم‌زمان با انتشار این خبر، خبرگزاری کار ایران (ایلنا) به‌نقل از یکی از مدیران شرکت پالایشگاه نفت سنگین قشم، ادعاهای مطرح شده پرداخت نشدن دستمزدهای کارگران را رده کرده است.
به‌نوشته ایلنا، یکی از مدیران شرکت پالایشگاه نفت سنگین قشم درباره دلایل تجمع کارگران این پالایشگاه گفته: «کارگران صرفا خواهان افزایش حقوق خود هستند، نه اینکه معوقات داشته باشند. البته پیش از این کارگران بر سر میزان دستمزد خود با مدیریت شرکت به توافق رسیده بودند اما حالا مدعی هستند که مجدد باید افزایش دستمزد داشته باشند.»
این در حالی‌ست که در فیلم منتشر شده از سوی کانال تلگرامی «اردوی کار»، یکی از کارگران با حضور در میان اعتصاب کنندگان اعلام می‌کند که او و همکارانش «برای حقوق» جمع شده‌اند.
همچنین منابع محلی گفته‌اند که کارگران پالایشگاه نفت سنگین قشم برای چند پیمانکار مختلف کار می‌کنند و این پیمانکاران در ماه‌های گذشته دستمزد آنها را به صورت منظم پرداخت نکرده‌اند.
یک کانال تلگرامی دیگر اما هم‌زمان از اعتصاب کارکنان و کارگران پالایشگاه‌ آبادان، کارگران پالایشگاه پارسیان و پتروشیمی لامرد در روز شنبه ۱۱ مرداد خبر داده‌ است.
در فیلمی که «پناه گودنشینان» از اعتصاب در پالایشگاه آبادان منتشر کرده، یکی از اعتصاب کنندگان در حین فیلم‌برداری می‌گوید که کارگران شرکت «اکسیر» به‌همراه کارگران شرکت «سکا» به‌عنوان دو شرکت زیر مجموعه این پالایشگاه، برای «تمام حقوق» خود دست به اعتصاب زده‌اند.
این کانال تلگرامی در پستی دیگر، فیلمی از اعتصاب کارگران پتروشیمی پارسیان در شهرستان لامرد در جنوب استان فارس منتشر کرده‌ است.
همچنین فیلمی از اعتصاب کارگران شاغل در سایت‌ پالایشگاهی ۲۲-۲۳-۲۴ در شهرستان کنگان در استان بوشهر منتشر شده که در آن، یکی از کارگران اعلام می‌کند: «کارگران نشسته‌اند و پشت همند.»
اعتصاب پی در پی کارگران در پالایشگاه‌ها و پتروشیمی‌های جنوب کشور در حالی‌ست که کارگران نیشکر هفت تپه در استان خوزستان هم در اعتراض به عدم پرداخت دستمزد‌های معوقه خود و واگذاری این شرکت به بخش خصوصی، با تجمع در برابر فرمانداری شوش، وارد چهل و هشتمین روز اعتصاب خود شدند.

************

تداوم اعتراض کارگران نیشکر هفت‌تپه سه نماینده تهران را به شوش کشاند

در چهل و هشتمین روز اعتراض کارگران نیشکر هفت‌تپه نماینده شوش و سه نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی به این شهر رفتند. یکی از نمایندگان «گرما‌زده» شده است و همین موضوع کنایه کارگران را به دنبال داشته تا بگویند آنها همه سال در گرمای طاقت‌فرسا کار می‌کنند اما صدای اعتراض‌شان که در سه سال اخیر بلندتر شده، شنیده نمی‌شود.
۱۱ روز از مرداد گذشته و هنوز حقوق اردیبهشت کارگران نیشکر هفت‌تپه پرداخت نشده است. حاتم شاکرمی، معاون روابط کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی از تعهد کارفرما که به اختلاس و فساد ارزی متهم است برای پرداخت دستمزد اردیبهشت و خرداد کارگران خبر داده است. او البته پرداخت دستمزد معوق را به «رفع مسدودی حساب‌های شرکت» موکول کرد که قرار بود تا دهم مرداد انجام شود.
کارگران اما مسدود بودن حساب‌های بانکی مالکان شرکت را که به اتهام اختلاس ارزی محاکمه می‌شوند، تنها یک «بهانه» و «بازی» می‌دانند و می‌گویند که اسدبیگی و رستمی کارگران را سپر خود کرده‌اند و تا خلع ید از این دو که شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت‌تپه را با بهایی کمتر از ارزش واقعی آن صاحب شدند، به اعتراض ادامه می‌دهند.
آنها صبح شنبه ۱۱ مرداد همانند ۴۷ روز قبل دست از کار کشیدند و مقابل ساختمان فرمانداری شوش تجمع کردند. تداوم اعتراض کارگران علی خضریان، سیدنظام‌الدین موسوی و احمد نادری سه نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی را به شوش کشاند. کعب عمیر، نماینده شوش در مجلس هم در جمع کارگران معترض حاضر شد.
سندیکای کارگران شرکت نیشکر هفت‌تپه ویدئویی کوتاه از حضور نمایندگان در جمع کارگران معترض منتشر کرده که نشان می‌دهد احمد نادری، یکی از نمایندگان گرمازده شده است. در این ویدئو یکی از کارگران معترض می‌گوید: «این آقا یک روز آمده، ما ۵۰ روز است زیر آفتابیم. خجالت بکش». یک کارگر دیگر هم می‌گوید: «نیم ساعت نتوانست تحمل کند».
کارگران معترض که همانند روزهای گذشته مقابل ساختمان فرمانداری شوش تجمع کرده بودند علیه غلامرضا شریعتی، استاندار خوزستان شعار دادند: «شریعتی حیا کن، خوزستان را رها کن». نام شریعتی در پرونده فساد ارزی اسدبیگی و رستمی مطرح شده اما او دریافت رشوه از مالکان شرکت نیشکر هفت‌تپه را رد کرده است. کارگران همچنین علیه امید اسدبیگی و مهرداد رستمی شعار دادند: «نه رستمی، نه بیگی، شرکت بشه دولتی».
کعب عمیر، نماینده شوش در مجلس شورای اسلامی در جمع کارگران معترض گفت که بنا به خواست کارگران «به شدت و با جدیت تمام» بازپس گیری شرکت از مالکان فعلی را پیگیری خواهد کرد.
کارگران معترض نیشکر هفت‌تپه پیش از این خواستار واگذاری کارخانه به تعاونی کارگران شده بودند. یوسف بهمنی، یکی از نمایندگان کارگران که ماه گذشته در جریان اعتراضات کارگران بازداشت و به قید کفالت آزاد شده بود، گفته بود پیشنهاد کارگران واگذاری سهام شرکت به تعاونی کارگری است.
مقام‌های ارشد وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و صنعت، معدن و تجارت تا به حال با وجود محاکمه اسدبیگی و رستمی به دلیل اختلاس ارزی و فساد مالی از پذیرفتن خواسته کارگران خودداری کرده‌اند.
دور تازه اعتراضات کارگران نیشکر هفت‌تپه از ۲۶ خرداد آغاز شده است. فرماندار شوش گفته که از تجمعات کارگران اطلاعی ندارد. کارگران خواستار خلع ید از مالکان فعلی، پرداخت فوری حقوق معوق، بازگشت به کار کارگران اخراج شده، بازداشت امید اسدبیگی و لغو خصوصی‌سازی شرکت هستند.

************

کارکنان قراردادی وزارت بهداشت و درمان مقابل ساختمان مجلس تجمع کردند

ده‌ها تن از کارکنان وزارت بهداشت و درمان با تجمع مقابل ساختمان مجلس شورای اسلامی خواستار پایان دادن به تبعیض در پرداخت دستمزد و تبدیل وضعیت قراردادهای خود شدند.
یکشنبه ۵ مرداد خبرگزاری‌های رسمی ایران از تجمع پرستاران، هوش‌بران، کارکنان اتاق عمل، پزشکان و روانشناسانی که با قراردادهای موقت و به واسطه شرکت‌های پیمانکاری در وزارت بهداشت و درمان شاغل‌اند در مقابل ساختمان مجلس شورای اسلامی خبر دادند.
خبرگزاری دولتی کار ایران (ایلنا) به نقل از معترضان خواسته آنها را تنها «صنفی» گزارش کرد و نوشت: «نیروهای شرکتی تنها خواسته‌های صنفی دارند. ما صنفی بودن خواسته‌های خود را در بنرها یادآوری می‌کنیم، پس صرفا خواسته سیاسی و غیرصنفی نداریم و تنها خواهان رفع تبعیض میان نیروهای رسمی و… با نیروهای شرکتی هستیم».
نیروهای موسوم به شرکتی وزارت بهداشت و درمان که اغلب در درمانگاه‌های عمومی و بیمارستان‌های دولتی و خانه‌های بهداشت و درمان به کار گرفته می‌شوند، از نیمه دوم دهه ۷۰خورشیدی با موقت سازی قراردادهای کار جذب شدند و در دهه ۸۰ شمار آنها افزایش یافت.
برخی از معترضان که مقابل مجلس تجمع کرده بودند هم گفتند که بیش از ۱۴ سال سابقه کار دارند اما هنوز با قراردادهای موقت و دستمزد حداقلی کار می‌کنند.
خبرگزاری فارس هم به نقل از یکی از حاضران در تجمع نوشت: در حال حاضر معضل اصلی نیروهای شرکتی افزایش حقوق‌ها و تبدیل وضعیت‌ها است به طوری که نیروهای شرکتی در بیمارستان‌ها شاید بیش از ۶۰ درصد کارهای درمانی را انجام می‌دهند و حجم کار سنگینی روی دوش آنهاست اما در خصوص افزایش حقوق‌ها با وجود اینکه همه ما در حوزه کرونا فعالی بودیم حقوق نیروهای رسمی ۵۰ درصد افزایش یافت و حقوق ما تنها ۱۵ درصد افزایش داشته است. ما نسبت به سایر نیروهای رسمی امنیت شغلی نداریم، قراردادهای ما یکساله است و سالانه این قراردادها تمدید می‌شود.
به گفته معترضان از سه سال قبل حقوق آنها افزایش نیافته است و و از هیچ یک از مزایای پرسنل وزارت بهداشت برخوردار نیستند.

************

ریزش دیواره‌های معدن خاک نسوز در چهارمحال و بختیاری جان یک کارگر را گرفت

مهرداد قاسمی، معاون امور معادن و صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت چهارمحال و بختیاری فوت یک کارگر «معدن خاک نسوز شهید نیلچیان» در منطقه باجگیران شهرستان کیار را تایید کرد. او گفت که این کارگر بر اثر ریزش سنگ از دیواره‌های معدن فوت کرده است. یاسر زمانی، مدیرکل مدیریت بحران استان چهارمحال و بختیاری هم گفت که براثر ریزش این معدن، ۶ نفر نیز در آن گرفتار شده بودند که پس از امدادرسانی نجات یافتند. قاسمی اما حبس شدن شش کارگر در زیر آوار را شایعه دانسته بود. معدن نیلچیان در فاصله ۹۰ کیلومتری جنوب غربی شهرکرد در ارتفاعات پشتکوه بختیاری قرار دارد.