افق روشن
www.ofros.com

روزهای ملتهب در شهرهای فرانسه


دویچه وله                                                                                                             جمعه ٣٠ مهر ١٣٨٩


روزهای ملتهب در شهرهای فرانسه

قانون بازنشستگی زمینه‌ای شده است برای ابراز نارضایتی عمومی. اعتراضات در پاریس و لیون به خشونت کشیده است. سنای فرانسه برای رأی‌گیری درباره قانون بازنشستگی به رایزنی‌های خود ادامه می‌دهد.
در فرانسه اعتراض به اصلاح رویه بازنشستگی با گستردگی بیشتر و با خشونت شدیدتر ادامه می‌یابد. به نظر ناظران سیاسی، اعتراضات کنونی زمینه‌ای است تا نارضایتی گسترده از سیاست‌های دولت محافظه‌کار نیکلا سرکوزی، مجال تظاهر پیدا کند. به ویژه جوانان دانشجو و دانش‌آموز با نیروی بیشتری اعتراضات را پی می‌گیرند.

درگیری‌های شدید لیون و پاریس
رویارویی مأموران پلیس با جوانان روز چهارشنبه (۲۰ اکتبر) در شهر لیون به خشونت کشید. در مرکز شهر چندصد نفر از جوانان مغازه‌ها را غارت کردند و خودروها را به آتش کشیدند. مأموران پلیس برای پراکنده کردن آنان گاز اشک‌آور به کار بردند. یک سخنگوی رسمی شرایط شهر را شبیه حالت جنگ چریکی توصیف کرده است.
در برخی از محلات حومه پاریس، مانند منطقه نانتر نیز برخوردهایی میان مأموران و تظاهرکنندگان پیش آمده است. به گفته وزارت کشور فرانسه، در روزهای گذشته بیش از ۱۴۰۰ نفر دستگیر شده و بسیاری هنوز در بازداشت هستند.
به دنبال درگیری‌های خشونت آمیز در پاریس و لیون، کریستین لاگارد، وزیر اقتصاد فرانسه، نسبت به آسیب دیدن حیثیت فرانسه در جهان هشدار داده است. خانم وزیر گفته است که جوانان نباید حق اعتراض و تظاهرات را با حق تخریب و ویرانگری مخلوط کنند.
خانم وزیر اقتصاد به کانال یک تلویزیون فرانسه گفت که کشورش به خوبی بحران مالی را پشت سر گذاشت، اما اکنون با برخاستن و ادامه موج اعتراضات، فرصت‌های بزرگی را از دست می‌دهد. او بار دیگر از اصلاح نظام بازنشستگی دفاع کرد و آن را برای حفظ تعادل اقتصادی فرانسه لازم دانست.

فلج خدمات عمومی
با اعتصاب شبکه خدمات عمومی، به ویژه حمل و نقل زمینی و هوایی مختل شده است. بیشتر فرودگاه‌های فرانسه، برخی از پروازهای خود را لغو کرده‌اند. به خاطر اعتصاب و کارشکنی رانندگان کامیون، در برزگراه‌های سراسر کشور راه‌بندان‌های طولانی و غیرقابل‌تحمل پیش آمده است.
به ویژه کمبود سوخت، حمل و نقل را در کشور فلج کرده است. گفته می‌شود که حدود یک سوم از کل پمپ‌بنزین‌های فرانسه تعطیل شده‌اند. به همین خاطر، عده زیادی از گردشگران خارجی نیز، که برای گذراندن تعطیلات پاییزی به فرانسه رفته بودند، در این کشور سرگردان مانده‌اند.

"آزادی های بنیادین"
نیکلا سرکوزی به پلیس دستور داده است که سد کارگران اعتصابی را درهم بشکند و انبارهای ذخیره بنزین را از محاصره کارگران معترض بیرون بیاورد. رئيس جمهور فرانسه گفت: «میلیون‌ها شهروند از رفت و آمد باز مانده‌اند و یکی از آزادی‌های بنیادین آن‌ها نقض شده است." آقای سرکوزی هشدار داد که ادامه اعتصاب‌ها پیامدهای سنگینی برای اقتصاد فرانسه خواهد داشت.
اتحادیه‌های کارمندی و کارگری فرانسه، دولت را متهم می‌کنند که با بی‌اعتنایی به خواست اکثریت مردم، جامعه را به بن‌بست کشیده است. مخالفان دولت به طرح اصلاح قانون بازنشستگی اعتراض دارند. دولت نیکلا سارکوزی قصد دارد در یک طرح اصلاحی، سن بازنشستگی را از ۶۰ به ۶۲ سال افزایش دهد. این طرح برای یافتن ضمانت قانونی باید نخست از تصویب مجلس سنا بگذرد. مجلس سنا، تاکنون ساعت‌ها بر سر این طرح به رایزنی پرداخته است. انتظار می‌رود سنای فرانسه تا پایان همین هفته درباره طرح جدل‌انگیز دولت تصمیم بگیرد.

AA/JT - ٢١.١٠.٢٠١٠

-----------

فرانسه در آستانه بحران فراگیر سوخت

اعتصاب‌کنندگان راه‌های ورودی به پالایشگاه‌ها را مسدود کرده‌اندیک هفته پس از گذشت اعتصاب و تظاهرات در فرانسه در اعتراض به اصلاح نظام بازنشستگی ، با ورود کامیون‌‌داران به اعتصاب جاده‌ها بسته شده و فرانسه در آستانه بحران فراگیر سوخت قرار گرفته است. دولت نیز حاضر به عقب‌نشینی نیست.
مخالفت و اعتراض علیه اصلاح نظام بازنشستگی در فرانسه، روز دوشنبه (۱۸ اکتبر / ۲۶ مهر) به اوج خود رسید، بطوریکه رانندگان کامیون‌ها نیز به موج اعتراض‌ها پیوستند و فشار از طرف کارکنان پالایشگاه‌های سوخت نیز افزایش یافت.
این در حالی‌ست که قرار است روز سه‌شنبه نیز فرانسه شاهد تظاهرات و اعتصاب سراسری باشد. مهم‌ترین مشارکت‌کنندگان در این اعتصاب سراسری، کارکنان شرکت‌های حمل و نقل عمومی، پالایشگاه‌ها، کامیون‌داران و سندیکاهای کارگری هستند.
به نظر می‌رسد که دولت فرانسه هنوز قصد ندارد تصمیم خود مبنی بر بالا بردن حداقل سن بازنشستگی از ۶۰ به ۶۲ سال را تغییر دهد.
فرانس‌پرس به نقل از یک منبع آگاه خبر داد که عصر دوشنبه نیکلا سارکوزی، رئیس‌جمهور فرانسه جلسه‌ای را با نخست‌وزیر و تعدادی از وزیران برای بررسی سوخت‌رسانی در شرایط اضطراری برگزار کرد. سارکوزی پیش از این اصلاح نظام بازنشستگی را یکی از اولویت‌های خود در پایان ریاست‌جمهوری‌اش عنوان کرده بود.
در حالی که بحران در عرصه استراتژیک حمل و نقل افزایش یافته، خشونت‌ها نیز روز دوشنبه بالا گرفت که بیشتر آنها از طرف دانش‌آموزان دبیرستانی بود که هیچ ارتباطی با سندیکاها نداشته و به روایت دولت، تنها برای «خراب کردن» آمده‌اند.
در پاسخ مثبت به دعوت عمومی برای اعتصاب و افزایش اعتراض‌ها، در حالی که مجلس سنا هنوز از تصویب نهایی طرح خودداری کرده، رانندگان کامیون‌ها وارد عرصه شده و راه‌های منتهی به انبارهای نفتی را بسته و با تکیه بر «عملیات لاک‌پشتی» اتوبان‌ها را بند آوردند. این کامیون‌ها با آهسته حرکت کردن در اتوبان‌ها عملا عبور و مرور خودروها در این بزرگ‌راه‌ها را با مشکل جدی و ترافیک گسترده مواجه کردند.
این در حالی‌ست که پس از اعلام خاتمه ذخیره بنزین نزدیک به ۱۵۰۰ پمپ‌بنزین، فرانسه در آستانه بحران سوخت نیز قرار گرفته‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌، بطوریکه رانندگان خودروها به شکل سراسیمه خود را به ۳۵۰۰ پمپ‌بنزین موجود در شهرستان‌ها رسانده تا با توجه به شرایط بسیار بحرانی موجود، باک خودروهای خود را پر کنند.

مجلس سنا، رای‌گیری در مورد طرح را به تعویق انداخت

به‌رغم اینکه مجلس سنا اعلام کرده جلسه رای‌گیری در مورد طرح اصلاح نظام بازنشستگی که قرار بود چهارشنبه انجام شود را به تعویق اندخته، سندیکاهای فرانسه که از طرف احزاب چپ حمایت می‌شوند، هنوز هم مشغول جمع‌آوری هواداران خود برای گسترده‌تر کردن اعتصاب هستند.
فرانسوا ویون، نخست‌وزیر فرانسه روز یک‌شنبه اعلام کرده بود که طرح جدید نظام بازنشستگی علیرغم «بحران اجتماعی»‌به تصویب خواهد رسید.
این در حالی‌ست که قطارهای سریع‌السیر فرانسه نیز از حرکت باز ایستاده و تنها نزدیک به نیمی از آنها هنوز به فعالیت خود ادامه می‌دهند.

خشونت میان دانش‌آموزان دبیرستانی و پلیس
اعتراض و اعتصاب شامل دبیرستان‌ها نیز شده است. بنا به اعلام دولت، ۲۶۱ موسسه از مجموع چهار هزار موسسه آموزشی موجود در فرانسه به اعتصاب پیوسته‌اند. اما بر اساس اعلام سندیکای دانش‌آموزان دبیرستانی، ۸۵۰ واحد آموزشی اعتصاب کرده‌اند.
برخی خشونت‌ها از طرف دانش‌آموزان دبیرستانی روز دوشنبه منجر به برخورد پلیس با آنها شد. در حومه لانی پاریس، یک پلیس به ضرب سنگ مجروح شد و دانش‌آموزان در این منطقه با کوکتل مولوتوف به نیروهای پلیس حمله کردند.
اپوزیسیون دست چپی فرانسه از اصرار دولت بر تصویب طرح اصلاح نظام بازنشستگی ابراز تاسف کرده و خواستار گفتگوی دولت با سندیکاها شد. بنوا آمون، سخنگوی حزب سوسیالیست فرانسه در گفتگو با خبرنگاران اعلام کرد که فرانسه با هفته‌ای سرنوشت‌ساز مواجه است. وی از فرانسوی‌ها خواست تا در برابر سخنان بدون انعطاف دولت، تسلیم نشده و به آرامی در تظاهرات گسترده مردمی شرکت کنند.

١٩.١٠.٢٠١٠ -AM/SI

-----------

فرانسه از اعتصابات فلج می‌شود

سندیکاها گفته‌اند به مبارزه ادامه خواهند داد تا دولت را به عقب‌نشینی وادار کنند.اعتصاب کارگران و کارکنان در سراسر فرانسه در اعتراض به لایحه تازه بازنشستگی، کشور را فلج کرده است. صدها پمپ بنزین تعطیل شده و فرودگاه‌ها با کمبود سوخت روبرو هستند. دانش‌آموزان و دانشجویان نیز به اعتراضات پیوسته‌اند.
در اعتراض به طرح بازنشستگی دولت نیکلا سارکوزی، در بسیاری از شهرهای فرانسه صدها هزار نفر از اعضای سندیکاهای کارگری و کارمندی دست به اعتصاب زده‌اند. به گفته وزارت کشور تا نیمروز شنبه (۱۶ اکتبر) در پایتخت و شهرهای بزرگ فرانسه نزدیک ۲۰۰ گردهمایی اعتراضی برپا شده است.
سندیکاهای نیرومند کشور امیدوار هستند که بتوانند موفقیت روز دوم اکتبر را تکرار کنند. آنها مدعی هستند که در آن روز بیش از ۳ میلیون نفر را در سراسر فرانسه به خیابان کشاندند. سخنگویان سندیکاهای کارگری و کارمندی گفته‌اند به مبارزه همچنان ادامه خواهند داد تا این که دولت نیکلا سارکوزی را به عقب‌نشینی وادار کنند.
با اعتصاب شبکه خدمات عمومی، به ویژه حمل و نقل زمینی و هوایی مختل شده است. مهمترین مشکلی که دولت را نگران می‌سازد، کمبود سوخت است، که حمل و نقل را در کشور فلج کرده است. بسیاری از پمپ‌بنزین‌ها به خاطر عدم ‌دریافت بنزین، تعطیل شده‌اند. به گفته سندیکاها تمام ۱۳ پالایشگاه فرانسه و به گفته‌ی دولت ۱۰ پالایشگاه در اعتصاب کامل هستند. کارگران برداشت از انبارهای بنزین را سد کرده و به خاطر اعتصاب کارگران بنادر، واردات سوخت از خارج نیز متوقف شده است.
روز شنبه پلیس فرانسه سه انبار ذخیره بنزین را مجبور کرد که به "فرودگاه بین‌المللی شارل دوگل" سوخت برسانند. گفته می‌شود که در مهمترین فرودگاه فرانسه، ذخیره سوخت برای بیش از دو یا سه روز کفایت نمی‌کند. به هواپیماهای عازم فرانسه توصیه شده است سوخت کافی داشته باشند تا در فرودگاه‌های این کشور مجبور به سوخت‌گیری نباشند. با این حال دولت فرانسه در چندین اطلاعیه به مردم اطمینان داده که برای چند هفته آینده ذخیره کافی وجود دارد و نباید به خاطر کمبود سوخت دچار وحشت شد.

اعتراض با دورنمای مبهم
تظاهرات معمولا در فضایی شاد و با هیاهوی بسیار و سوت و موزیک انجام می‌گیرد. روز سه‌شنبه گذشته (۱۲ اکتبر) بزرگترین گردهمایی در پاریس برگزار شد، که به گفته سندیکاها بیش از ۳ میلیون نفر به خیابان رفتند و برای نخستین بار دانش‌آموزان دبیرستان و دانشجویان نیز در اعتراضات شرکت کردند. تظاهرات معمولا در فضایی شاد و با هیاهوی بسیار و سوت و موزیک انجام می‌گیرد.
سندیکاها دولت را متهم می‌کنند که با بی‌اعتنایی به خواست اکثریت مردم، جامعه را به بن‌بست کشیده است. مخالفان دولت به طرح اصلاح قانون بازنشستگی اعتراض دارند. دولت محافظه‌کار نیکلا سارکوزی قصد دارد در یک طرح اصلاحی، سن بازنشستگی را از ۶۰ به ۶۲ سال افزایش دهد. مجلس سنا چهارشنبه آینده درباره تصویب قانون تصمیم خواهد گرفت.
نیکلا سارکوزی و کریستین لاگارد، وزیر اقتصاد کابینه او، اصلاح قانون بازنشستگی تنها راه برون‌رفت از بحران مالی می‌دانند. به گفته دولت صندوق بازنشستگی با سالانه ۳۲ میلیارد یورو (حدود ۳۵ میلیارد دلار) کسری روبروست و بالا بردن سن بازنشستگی تا ۶۲ و در سالهای بعد تا ۶۷ سال، تنها راه تعدیل این کسری بودجه است.
به دنبال زخمی شدن یک دانش‌آموز در جریان تظاهرات دوم اکتبر، دولت به مأموران پلیس دستور داده است که از شدت عمل با معترضان پرهیز کنند و از به کار بردن باتوم خودداری ورزند. در روزهای گذشته در لیون و حومه پاریس درگیری‌هایی پیش آمده است. به خاطر خشونت‌هایی که به گفته دولت از جانب دانش‌آموزان شروع شده است، تا شامگاه جمعه ۲۲ مأمور پلیس زخمی شدند. به گفته وزارت کشور در درگیری‌های پراکنده ۲۶۴ نفر دستگیر شده‌اند.

AA/MM - ١٦.١٠.٢٠١٠

رادیو آلمان - دویچه وله