افق روشن
www.ofros.com

،جانباختن بیش از صد کارگر در آتش سوزی

تعویق حقوق ۳۰ هزار بازنشسته ذوب آهن و چند خبر دیگر


خبرگزاری کار ایران                                                                                            یکشنبه ۵ آبان ١٣٩١

کشته شدن بیش از صد کارگر بندگلادشی در آتش سوزی

در جریان آتش سوزی در یک کارخانه تولید پوشاک در داکا، پایتخت بنگلادش دست کم صد و چهار نفر کشته شدند.
به گفته مقامات آتش نشانی تعدادی از کشته شدگان برای فرار از آتش خود را از طبقه های بالای ساختمان به پایین پرت کردند.
در زمان آتشسوزی بیش از هزار کارگر در ساختمان نه طبقه این کارخانه حضور داشتند.
یکی از قربانیان درباره چگونگی نجات یافتنش گفت: «احساس کردم آتش همه جا را فرا گرفته است. کارگرها با عجله از ساختمان فرار می کردند من و یکی دیگر از همکارانم از پنجره طبقه چهارم به بیرون پریدیم.»
تحقیقات اولیه نشان می دهد که آتشسوزی از انبار کارخانه شروع شده است.
این کارخانه یکی از بزرگترین تولیدکنندگان پوشاک در بنگلادش است و محصولاتش را به سفارش شرکت های غربی بزرگ مانند C&A تولید می کند.

*************

بیش از یکصد تن در آتش‌سوزی کارخانه پوشاک در بنگلادش کشته شدند

آتش‌سوزی در یک کارخانه تولید پوشاک در حومه داکا، پایتخت بنگلادش که شنبه شب، چهارم آذر، روی داد دست‌کم ۱۱۲ کشته بر جای گذاشته‌است.
مقام‌های سازمان آتش‌نشانی بنگلادش به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفتند که این آتش‌سوزی در ساختمان هفت‌طبقه کارخانه «تَزرین فَشنز» روی داده‌است و آتش‌نشانان تا بامداد یک‌شنبه ۱۰۰ جسد را از این ساختمان خارج کرده‌اند.
به گفته این منبع، ۱۲ تن دیگر که سعی کرده‌بودند با پریدن از طبقات این ساختمان خود را از این حریق نجات دهند، بر اثر جراحت‌هایشان در بیمارستان جان باخته‌اند.
دلیل این آتش‌سوزی هنوز مشخص نیست و مقامات دستور تحقیق در این مورد را صادر کرده‌اند.
سرگرد «محمد محبوب»، مدیر عملیات آتش‌نشانی بنگلادش به آسوشیتدپرس گفت که جستجو برای اجساد هم‌چنان ادامه دارد و تعداد کشته‌شدگان این حادثه ممکن است بیش از رقم اعلام شده باشد.
به گفته محمد محبوب، این ساختمان خروجی اضطراری نداشته و به این خاطر که حریق از طبقه همکف آغاز شده و هر سه راه‌پله ساختمان نیز از این طبقه می‌گذرد، کارگران در طبقات بالا مانده و راه خروج نداشته‌اند.
این مقام آتش‌نشانی افزود که «اگر دست‌کم یک خروجی اضطراری در این ساختمان تعبیه شده‌بود شمار تلفات این حادثه به مراتب کمتر از این بود.»
بنگلادش در حدود چهار هزار کارخانه تولید پوشاک دارد که بسیاری از آنها از جهت ایمنی نواقص زیادی دارند.
این کشور هر ساله در حدود ۲۰ میلیارد دلار از محل صادرات پوشاک که عمده آن به ایالات متحده و اروپا صادر می‌شود درآمد دارد.
پوشاک تولیدی در بنگلادش در فروشگاه‌های زنجیره‌ای غربی ازجمله کارفور، وال‌مارت، مارکس اند اسپنسر، تسکو، و جی‌سی پنی به فروش می‌رسد.
روز یک‌شنبه در حادثه‌ای دیگر که در چیتاگونگ، دومین شهر بزرگ بنگلادش روی داد، فروریختن یک پل روگذر نیمه‌تمام بر روی یک بازار پرتردد، دست‌کم ۱۴ کشته برجای گذاشت.

*************

تعویق حقوق ۳۰ هزار بازنشسته ذوب آهن اصفهان ادامه دارد

داستان پرداخت نشدن چندین ماه حقوق ۳۰ هزار بازنشسته ذوب آهن اصفهان که هر بار با تجمع اعتراض‌آمیز آن‌ها و بسته شدن خیابانی که کانون بازنشستگان ذوب آهن در آن قرار داد، سر و صدایی به پا می‌کند و پس از قول مسوولی، تا ماه بعد فراموش می‌شود، نزدیک به یک سال است که تکرار می‌شود و کاسه صبر این بازنشسته‌ها و خانواده‌هایشان را لبریز کرده است.
به گزارش خبرنگار ایلنا در اصفهان، به فاصله کمتر از دو ماه از اعتراض و تجمع قبلی بازنشستگان ذوب آهن اصفهان در برابر کانون صنفیشان، این ماجرا دوباره تکرار شد، آنهم در حالی که استاندار اصفهان و حتی مسوولان وزارت صنعت، معدن و تجارت و صندوق بازنشستگی فولاد کشور خبر از حل دائمی این مشکل داده بودند.

اختلاس به ما مربوط نیست
در تجمع‌های روزهای اخیر، صد‌ها نفر از این بازنشستگان و تعدادی از خانواده‌های آن‌ها از تاخیر سه چهار - ماهه در پرداخت حقوقشان گلایه دارند.
مرد میانسالی که در جمع معترضان حاضر بود به خبرنگار ایلنا گفت: این تاخیر‌ها علاوه بر مشکلات اقتصادی که برای خانواد‌ها ایجاد کرده و زندگی روزمره‌مان را مختل کرده، به اعتبار و آبروی یک خانواده بازنشسته ذوب آهن ضربه زده و باعث شده مردم به چشم اقشار ضعیف و کم در آمد به ما نگاه کنند.
زنی که خود را «بیوه‌ای که با حقوق بازنشستگی شوهرش، سه فرزندش را اداره می‌کند» معرفی می‌کند، از مسوولان خواست جوابگوی مشکلاتی این خانواده‌ها باشند و تاکید کرد: شوهرم در زمان فعالیت و اشتغال خود در کارخانه ذوب آهن، هر ماه پول خود را به صندوق بازنشستگی پرداخت کرده و اگر اختلاسی انجام شده به آن‌ها مربوط نیست.
پیرمردی هم که همراه با نوه خود کنار در ورودی کانون بازنشستگان ذوب آهن نشسته بود، گفت: ۳۱ مرداد، آخرین حقوق خود را که مربوط به ۳۱ تیر ماه بود دریافت کرده اما از آن زمان به بعد معوقات بازنشستگان به مدت ۴ ماه به تعویق افتاده است و تاکنون نیز مسئولان به این مشکل رسیدگی نکرده‌اند.

زندگی ۳۰ هزار خانواده فلج شده است
مجتبی احمدی، سخنگوی بازنشستگان معترض ذوب آهن اصفهان نیز در پاسخ به این پرسش که چرا باوجود قولهای مسوولان استان و کشور، این مشکل هر چند ماه یکبار تکرار می‌شود، به ایلنا گفت: این قول‌ها تاکنون مشکلی را حل نکرده و بیش از ۵۶ هزار بازنشسته عضو صندوق فولاد کشور همراه با خانواده‌هایشان به دریوزگی کشیده شده‌اند.
وی با اشاره به مصوبه مجلس در بند ۵۹ بودجه سال ۹۱ برای پرداخت مطالبات قانونی بازنشستگان صنعت فولاد کشور، افزود: هیات دولت نیز برای اجرای این موضوع یک مصوبه دارد که در تاریخ ۲۲ مهرماه به وزارت صنعت، معدن و تجارت همچنین تعاون، کار و رفاه اجتماعی ابلاغ کرد که محتوای آن واگذاری سهام ذوب آهن، فولاد مبارکه، دخانیات، زغال سنگ کرمان و برخی دیگر از صنایع و معادن کشور به این صندوق بود.

کسری ۹۴ میلیارد تومان حقوق در هر ماه
احمدی با توجه به طولانی بودن روند عرضه سهام این واحدهای صنعتی و معدنی در بورس و انجام مقدمات خصوصی سازی آن‌ها، تصریح کرد: اگر قرار باشد برای حل مشکلمان تا اتمام این روند صبر کنیم سال‌ها باید منتظر شویم در حالی که معیشت هزاران و بلکه میلیون‌ها خانواده به این موضوع بستگی دارد.
نماینده و سخنگوی بازنشستگان معترض ذوب آهن حقوق تمام اعضای صندوق بازنشستگی فولاد کشور را ۹۴ میلیارد تومان در ماه اعلام کرد و ادامه داد: خواسته ما از وزیر صنعت، اقتصاد و تعاون این است که با توافق یکدیگر راهکار عملی و زودتری برای تامین حقوق بازنشستگان پیدا کنند.

هنوز حقوق مهر را نگرفته‌ایم
این بازنشسته ذوب آهن اصفهان، با اشاره به تاخیر در پرداخت حقوق بازنشستگان ذوب آهن از مهرماه تاکنون گفت: بیش از ۸۴ هزار نفر در سراسر کشور و ۳۰ هزار نفر در اصفهان با مشکل تاخیر دریافت حقوق ماهانه خود دست و پنجه نرم می‌کنند که از سال گذشته آغاز شده و تاکنون ادامه داشته است.
وی اقدامات انجام شده در گذشته برای حل این مشکل را موقتی و سطحی عنوان کرد و یادآور شد: هفته گذشته نیز نشستی با مسوولان وزارت اقتصاد و صنعت داشتیم و قول دادند به هر نحو که شده حقوق ماهانه اعضای صندوق بازنشستگی صنعت فولاد کشور را تامین کنند اما هنوز هیچ اقدامی صورت نگرفته است.
احمدی افزود: حق بازنشسته صنعت فولاد که عمری در این کارخانه‌های عظیم زحت کشیده این نیست که اکنون و در زمان نیاز به اندوخته و پس انداز یک عمر خود، برای تامین معاش در مضیقه بماند و هر ماه دغدغه دریافت یا تاخیر حقوقش را داشته باشد.

گزارش از ناهید شفیعی

*************

در مقابل تغییر قانون تامین اجتماعی سکوت نخواهیم کرد

یک فعال کارگری اعلام کرد: به کسانی که قصد تعرض به صندوق کارگران و به یغما بردن سرمایه سال‌ها تلاش آنان را دارند هشدار می‌دهیم که در مقابل تغییر ظالمانه قانون تامین اجتماعی سکوت نخواهیم کرد.
محمد گودرزی در این باره به ایلنا گفت: اصل تهیه پیش نویس تغییر قانون تامین اجتماعی از سوی کسانی که هیچ گونه سهم و وابستگی به سازمان ندارند تعرض به حقوق کارگران است و کارگران در مقابل این ظلم سکوت نخواهند کرد.
او افزود: امروز در حالی شاهد حمله به قانون تامین اجتماعی هستیم که بسیاری از این قوانین اجرا نشده باقی مانده‌اند.
گودرزی اضافه کرد: دولت به جای اصلاح قانون تامین اجتماعی در این برهه از زمان که اکثر کارگران به سبب بحران‌های مالی واحد‌های تولیدی دچار مشکل هستند سعی کند از در جهت رفع مشکلات اقتصادی آنان حرکت کند.
این فعال کارگری اظهار داشت: سرمایه سازمان تامین اجتماعی متعلق به بیمه شدگانش است و جامعه بیمه شده اعم از شاغلین و بازنشستگان نسبت به کسانی که روی این اموال به قصد سود جویی برنامه ریزی می‌کنند، اعتراض خواهند کرد.

*************

۵۰ کارگر ساختمانی از میان شعله‌های آتش نجات یافتند

۵۰ کارگر ساختمانی که در میان شعله‌های آتش محصور شده بودند، با حضور سریع و به موقع نیروهای آتش نشانی مشهد نجات یافتند.
به گزارش خبرنگار ایلنا از مشهد، عصر دیروز - پنجشنبه ۲ آذرماه- ۵۰ کارگر، در ساختمانی در حال احداث مشغول کار بودند که با شعله‌ور شدن آتش و سوختن ساختمان خود را در میان شعله‌ها محصور دیدند اما حضور به موقع نیروهای آتش‌نشانی مشهد مانع آسیب‌ دیدن آنان شد.
این گزارش سلامت تمامی کارگران را پس از نجات تایید می‌کند و می‌افزاید پس از حضور نیروهای آتش‌نشانی، آتش به سرعت مهار شد.
گفتنی است سال گذشته نیز چنین حادثه‌ای در یکی از ساختمان‌های نیمه کاره مشهد رخ داد که منجر به فوت ۶ کارگر مشهدی شد.

*************

تعویق ۵ ماه حقوق کارگران پارمیدا و بروز مشکلات مشابه در سایر قطعه‌سازی‌ها

یک فعال کارگری در سمنان گفت: پرداخت پنج ماه از حقوق ۲۰۰ کارگر کارخانه صنایع پلاستیکی پارمیدا به دلیل مشکلات مالی به تعویق افتاده است.
حبیب الله محقق، دبیر خانه كارگر سمنان در این باره به ایلنا گفت: کارخانه صنایع لاستیکی پارمیدا، از قطعه‌سازان خودرو، با وجود آنكه در سال‌های گذشته هیچ مشکلی در زمینه تولید و فروش محصولات خود نداشت، هم اکنون به دلیل كمبود نقدینگی و عدم گردش مالی، دچار مشکل شده است.
او مشكلات این واحد قطعه‌سازی را به تبع مشكلات خودروسازان بزرگ دانست و افزود: به گفته کارگران این کارخانه، این واحد تولیدی به سبب عدم دریافت معوقات مالی و بدهی‌های خود از تولید کنندگان بزرگ خودرو که عمده ترین مشتریان این کارخانه هستند، دچار بحران مالی شده است.
دبیر خانه کارگر سمنان در ادامه با بیان اینكه «کاهش تولید خودرو سازان، قطعه سازان را نیز با چالش‌هایی مواجه ساخته است»، اظهار كرد: افزایش بیکاری كارگران این صنایع و نیز افت شدید نقدینگی و منابع مالی مورد نیاز از دیگر مشکلاتی هستند که به دلیل شرایط حاکم بر اقتصاد ایران، بر صنعت خودرو تحمیل شده است.
او در خاتمه با ذکر چند نمونه از واحد‌های قطعه ساز وابسته به صنایع خودرو ساز که هم اکنون دچار مشکلات مالی هستند اظهار داشت: واحد‌های تولیدی «مهره سازان» با ۳۰۰ کارگر و «ماشین لنت» با ۷۰ کارگر هر کدام ۴ تا ۵ ماه از حقوق کارگران خود را به تعویق انداخته‌اند.

*************

پنج ماه تاخیر در پرداخت حقوق کارگران برخی واحدهای صنعتی در سمنان

یک فعال کارگری در سمنان گفت: پرداخت پنج ماه از حقوق ۲۰۰ کارگر کارخانه صنایع پلاستیکی پارمیدا به دلیل مشکلات مالی به تعویق افتاده است.
بنا به گزارش ایلنا، حبیب الله محقق، دبیر خانه کارگر سمنان در این باره گفت: کارخانه صنایع لاستیکی پارمیدا، از قطعه‌سازان خودرو، با وجود آنکه در سال‌های گذشته هیچ مشکلی در زمینه تولید و فروش محصولات خود نداشت، هم اکنون به دلیل کمبود نقدینگی و عدم گردش مالی، دچار مشکل شده است.
او مشکلات این واحد قطعه‌سازی را به تبع مشکلات خودروسازان بزرگ دانست و افزود: به گفته کارگران این کارخانه، این واحد تولیدی به سبب عدم دریافت معوقات مالی و بدهی‌های خود از تولید کنندگان بزرگ خودرو که عمده‌ترین مشتریان این کارخانه هستند، دچار بحران مالی شده است.
دبیر خانه کارگر سمنان در ادامه با بیان اینکه کاهش تولید خودرو سازان، قطعه سازان را نیز با چالش‌هایی مواجه ساخته است»، اظهار کرد: افزایش بیکاری کارگران این صنایع و نیز افت شدید نقدینگی و منابع مالی مورد نیاز از دیگر مشکلاتی هستند که به دلیل شرایط حاکم بر اقتصاد ایران، بر صنعت خودرو تحمیل شده است.
او در خاتمه با ذکر چند نمونه از واحد‌های قطعه ساز وابسته به صنایع خودرو ساز که هم اکنون دچار مشکلات مالی هستند اظهار داشت: واحد‌های تولیدی "مهره سازان" با ۳۰۰ کارگر و "ماشین لنت" با ۷۰ کارگر هر کدام ۴ تا ۵ ماه از حقوق کارگران خود را به تعویق انداخته‌اند.

*************

بیکاری کارگران کارخانه ابرصنعتی قزوین پس از ۲۸ سال کار

کارگران کارخانه ابرصنعتی قزوین مدعی‌اند با وجود توقیف قانونی ساختمان کارخانه، کارفرمای کارخانه در اقدامی غیر قانونی ساختمان‌های را تفکیک و اجاره داده است.
جمعی از کارگران کارخانه ابرصنعتی قزوین با ارسال نامه‌ای به ایلنا ضمن بیان اینکه در ۲ سال گذشته حتی یک ریال بابت حقوق و مطالبات معوقه خود دریافت نکرده‌اند، نوشته‌اند: با وجود آنکه در حال حاضر یه حکم دادگاه ساختمان‌های کارخانه شامل سه سالن تولید و دو انباری بابت حقوق معوقه توقیف شده‌ است اما کارفرما در اقدامی غیر قانونی با تفکیک ساختمان‌های کارخانه آن‌ها را اجاره داده است.
کارگران این کارخانه که ظرف دو سال گذشته با کنار رفتن کارگران قراردادی، هم اکنون تعدادشان از ۱۰۰ نفر به حدود ۳۰ نفر کاهش یافته است، نوشته‌اند: از زمانی که میان کافرما با کارخانه‌های خودروسازی بر سر مواد خام تحویل داده شده و محصولات تولید شده اختلافات جدی به وجود آمد، این واحد تولیدی دچار رکود شد.
در پی دریافت این نامه، خبرنگار ایلنا جهت پی‌گیری صحت خبر با نماینده منتخب کارگران ابر صنعتی گفتگو کرد.
علی حیدری نماینده منتخب کارگران کارخانه ابر صنعتی بابیان اینکه مجموعه مطالبت کارگران این واحد تولیدی بیش از ۵۰۰ میلیون تومان است گفت: از حدود یک سال پیش کارفرما بدون توجه به حکم دادگاه نسبت به تفکیک و واگذاری استیجاری فضای کارخانه اقدام کرد. وی بابیان اینکه در تمام این مدت مبلغی از محل اجاره‌های دریافتی بابت پرداخت مطالبات معوقه کارگران پرداخت نشده است، گفت: در خصوص نقص حکم دادگاه و ورود غیر قانونی کارفرما در دادگاه طرح شکایت کردیم و هم اکنون منتظر برگذاری جلسه دادگاه هستیم.

سردرگمی کارگرانی که پس از ۲۸ سال کار، بیکار شدند
فعالان کارگری استان قزوین در حالی از کارخانه ابرصنعتی قزوین تولیدی به عنوان یکی از واحدهای بحران‌زده استان یاد می‌کنند که این واحد تولیدی در سال‌های گذشته با تولید ابرهای‌ اسفنجی سپر خودرو‌های سواری یکی از واحدهای قطعه سازی خودرو محسوب می‌شد و تعداد کارگران شاغل در آن تا یکصد نفر می‌رسید.
به گفته محمد احمدی، مسئول کانون شوراهای اسلامی کار استان قزوین، پرونده بحران کارخانه ابر صنعتی از مدت‌ها پیش در نهادهای اداری استان مانند اداره کار، اداره صنایع و کمسیون کارگری استان در جریان بوده است.
او گفت: به نظر می‌رسد عدم همکاری کارفرما دلیل اصلی کشدار شدن بحران در کارخانه ابرصنعتی باشد؛ زیرا در چند سال گذشته بار‌ها از طریق گفت‌وگو و مذاکره در مورد نحوه پرداخت مطالبات کارگران و حتی تسویه حساب با آن‌ها توافق شده است اما هر بار کارفرما از انجام تعهدات خود سرباز می‌زند.
این فعال کارگری با بیان اینکه به غیر کارخانه ابر صنعتی در برخی کارخانه‌های دیگر نیز چنین مشکلاتی وجود دارد؛ اظهار کرد: در کارخانه‌هایی از این دست کارفرما با استفاده از خلا‌ءهای قانونی از عمل کردن به تعهدات خود سرباز می‌زند و در نتیجه دستگاه‌های اجرایی استان نمی‌توانند با قاطعیت مطالبات کارگران را وصول کنند.
به گفته احمدی در حال حاضر کمسیون کارگری استان قزوین هر دوهفته یکبار به منظور بررسی آخرین مشکلات واحدهای تولیدی استان از جمله کارخانه ابر صنعتی تشکیل جلسه می‌دهد.
عیدعلی کریمی دبیر اجرایی خانه کارگر قزوین نیز با اشاره به سابقه نامه نگاری و پیگیری‌های کارگران کارخانه ابرصنعتی قزوین گفت: بر اساس اظهارت کارگران، از بیستم مهرماه سال گذشته ساختمان‌های این کارخانه در حالی توسط کارفرما بصورت اجاره‌ای میان سایر تولید کنندگان تفکیک شده‌است که از حدود ۲ سال پیش کارگران با حکم دادگاه بابت مطالبات معوقه خود نسبت به توقیف ساختمان‌های کارخانه اقدام کرده بودند.
این فعال کارگری با اشاره به اینکه سابقه کار کارگران کارخانه ابر صنعتی قزوین از ۱۶ تا ۲۸ سال متغییر است؛ گفت: چنانچه این کارخانه امروز تعطیل نشده بود بسیاری از کارگران آن تا کنون به استناد قوانین بازنشستگی عادی و پیش از موعد بازنشسته شده بودند.