افق روشن
www.ofros.com

اخبار کارگری روزهای اخیر


خبرگزاری کار ایران                                                                                            چهارشنبه ۵ مهر ١٣٩١

مشخصات ۲۰ هزار کارگر امضاکننده نامه به وزیر کار در ایلنا موجود است

درپی انتشار مطالبی در برخی سایت‌ها و خبرگزاری‌های داخلی، مبنی بر ابهام در مشخصات امضاکنندگان نامه ۲۰ هزار کارگر به وزیر کار و همچنین با توجه به انتشار اولیه این خبر از سوی خبرگزاری ایلنا، برخود لازم دیدیم تا مطالبی را برای رفع ابهام اعلام کنیم.
نکته نخست اینکه، متن کامل هر دو نامه و همچنین مشخصات کامل ۲۰ هزار کارگری که در دو مرحله این نامه را امضا کرده‌اند، اعم از نام و نام خانوادگی، نمونه امضا و محل کار این افراد، در تحریریه خبرگزاری ایلنا موجود و در صورت ضرورت، قابل انتشار و ارائه به عموم است. لذا هرگونه تشکیک و ابهام در زمینه مشخصات امضاکنندگان این نامه، قابل پاسخگویی است.
در وهله دوم باید به این نکته توجه داشت، که در قانون اساسی و دیگر قوانین جاری کشور، تاکیدی بر مراجعه کارگران به نهادهای خاص برای پیگیری مطالباتشان نشده است، و هر کارگر بعنوان یک شهروند عادی می‌تواند برای پیگیری مطالبات خود در چارچوب قانون اقدام کند، لذا نگارش درخواست به صورت امضای نامه، نمی‌تواند فعالیتی غیرقانونی و خارج از عرف و چارچوب باشد.
گفتنی است آقای هادی ابوی، سخنگوی کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران کشور، در مصاحبه با یکی از خبرگزاری‌های کشور، ضمن انتقاد از نحوه جمع‌آوری امضا و توصیه به پیگیری مطالبات كارگران «تنها» از طریق سه تشكل رسمی، ابهاماتی را نیز در زمینه نویسندگان و امضاکنندگان نامه ۲۰ هزار کارگر به وزیر کار مطرح کرده بودند که امیدواریم با انتشار این توضیح، ابهامات نیز رفع شده باشد.
اما در خصوص انتقاد این مقام رسمی كارگری از نحوه جمع‌آوری امضا و توصیه به پیگیری مطالبات كارگران «تنها» از طریق سه تشكل رسمی، نظرات متفاوتی از فعالان كارگری مطرح می‌شود. در حكم نمونه علیرضامحجوب، نماینده تهران در مجلس نهم و دبیرکل خانه کارگر، در مصاحبه‌ای با خبرگزاری ایلنا ضمن حمایت از اقدام کارگران اعلام کرده بود: هرکسی در هرجایگاهی که باشد، می‌تواند و موظف است نسبت به پیگیری حقوق خود از نهادهای مسئول، اقدام کند و همچنین تاکید می‌کنیم که درخواست کارگران برای افزایش حقوق، با استناد به ماده ۴۱ قانون کار قابل پیگیری است.

--------------------------

بیمه بیکاری کارگران تعدیل شده «اقشار» پرداخت نمی‌شود

یک مقام کارگری در استان فارس از پرداخت نشدن بیمه بیکاری به کارگران کارخانه اقشار که طی ۳ ماه گذشته شغل خود را از دست داده بودند خبر داد.
مهرزاد مویدی در گفت‌و‌گو با ایلنا اظهار کرد: از مجموع ۲۰۰ کارگر تعدیل شده این واحد تولیدی تنها ۴۰ نفر موفق شده‌اند از بیمه بیکاری استفاده کنند.
رئیس کانون هماهنگی شورای اسلامی کار استان فارس ادامه داد: یکی از ضعف‌های بزرگ استان فارس در خصوص مسائل كارگری، در بحث تامین اجتماعی است و متاسفانه مسئولان این سازمان همکاری مطلوبی با کارگران و نمایندگان آن‌ها ندارند.
مویدی در پایان یادآور شد: شرکت اقشار که یکی از تولید کنندگان کمربند ایمنی خودرو است، از ۳ ماه قبل ۲۰۰ کارگر خود را تعدیل کرده است. مدیران این شرکت دلیل این تعدیل نیرو را کاهش تولید خودرو توسط دو کارخانه سایپا و ایران خودرو اعلام کرده‌اند.

--------------------------

كارگران فارس در تدارك نامهٔ اعتراضی دیگری به وزیر كار

پس از انتشار نامه ۲۰ هرار امضایی کارگران خطاب به وزیر کار توسط یک تیم شش نفره کارگری، سایر تشکل‌های کارگری نیز در تلاس برای تهیه نامه‌های مشابهی هستند.
رئیس کانون هماهنگی شورای اسلامی کار استان فارس ضمن اعلام حمایت از نامه ۲۰ هزار امضایی کارگران، در گفتگو با ایلنا از اجرای طرح مشابهی در استان فارس خبر داد.
مهرزاد مویدی در این باره اظهار کرد: هم اکنون نامه‌ای با مضمون افزایش دستمزد کارگران در سطح استان فارس توسط کارگران در حال امضا شدن است و به محض آنکه امضا‌ها به حد نصاب قابل قبولی برسد، برای وزیر کار ارسال خواهد شد و رونوشتی از آن در اختیار استاندار و علی‌رضا محجوب (دبیرکل خانه کارگر) قرار خواهد گرفت.
این مقام کارگری در پایان تصریح کرد: در حال حاضر کارگران در شرایط معیشتی بسیار نامطلوبی قرار دارند. ما امیدوار بودیم طرح میزان که حدود ۲ سال پیش رونمایی شده بود به اجرا در بیاید تا اندکی از مشکلات کارگران را بر طرف کند که تا به این لحظه خبری از اجرای این طرح نیست.
لازم به ذکر است حدود ۲ سال پیش مقرر شد در قالب طرح میزان، بن کارت‌های یک و نیم میلیونی در اختیار کارگران قرار بگیرد تا با آن بتوانند کالاهای تولید داخل را خریداری کنند و هزینه آن به صورت اقساطی از حقوق آنان کسر شود.

--------------------------

طولانی شدن مرخصی اجباری کارگران کارخانه آزمایش

رئیس کانون هماهنگی شورای اسلامی کار استان فارس از تعطیلی یک ماهه کارخانه آزمایش در استان فارس خبر داد.
مهرزاد مویدی در گفت‌و‌گو با ایلنا اظهار کرد: کارخانه آزمایش از حدود یک ماه پیش کارکنان خود را به مرخصی اجباری فرستاده است و این در حالی است که میزان اولیه این مرخصی اجباری ۲ هفته اعلام شده بود.
وی در پایان تصریح کرد: کارخانه آزمایش یکی از بهترین تولیدکنندگان یخچال و کولر در سطح استان بود که به دلیل آنچه مدیران کارخانه عدم نقدینگی عنوان می‌کنند به این حال افتاده است.

--------------------------

تعویق ۶ ماه حقوق ۱۳۰ کارگر صنایع بهداشتی یاس

نماینده كارگران صنایع بهداشتی یاس خرمشهر اعلام کرد: معوقات حقوقی بیش از ۱۳۰ نفر از کارگران صنایع بهداشتی یاس خرمشهر به مدت ۶ ماه پرداخت نشده است.
جاسم نیکی، عضو شورای اسلامی كار صنایع بهداشتی یاس با اعلام این خبر به ایلنا گفت: کارفرمای کارخانه صنایع بهداشتی یاس خرمشهر از پرداخت ۶ ماه حقوق و بیمه ۱۳۰ کارگر این واحد تولیدی خوداری کرده است.
او افزود: این کارخانه بعد از ایام تعطیلات نوروز 91 هیچ گونه تولیدی ندارد و کارگران آن روزانه با چند ساعت حضور در کارخانه تعطیل سرگردان و بلاتكلیف روانه منزل می‌شوند.
وی اضافه کرد: صنایع شوینده یاس خرمشهر در گذشته وابسته به بنیاد شهید بود که در پی اجرای طرح خصوصی سازی به مالك خصوصی واگذار شد.
این فعال کارگری با بیان اینکه این کارخانه برای راه اندازی مجدد و تولید هیچ مشکلی ندارد تصریح کرد: مدیر عامل این کارخانه وعده داده بود که با پرداخت یک ماه از حقوق معوقه کارگران مجددا کارخانه را راه اندازی کند که این وعده هنوز عملی نشده است.
به گفته نماینده كارگران در سال گذشته حقوق کارگران با تاخیر دو ماهه واریز می‌شد که به دلایل نامعلومی باادامه این روند در سال جاری حقوق کارگران با بیش از ۶ ماه تاخیر هنوز پرداخت نشده است.
عضو شورای اسلامی کارگران صنایع بهداشتی یاس با اشاره به سوابق ۷ تا ۲۰ ساله کارگران این واحد تولیدی ابراز داشت: حدود ۵۰ نفر از کارگران این کارخانه در شرف بازنشستگی هستند که به دلیل تاخیر در پرداخت حق بیمه از جانب کارفرما امکان بازنشستگی برایشان وجود ندارد.
گفتنی است کارخانه صنایع بهداشتی یاس تولید کننده گلیسرین. انواع صابون‌های جامد وسایر مواد شوینده، زیر مجموعه صنایع بهداشتی داروگر (کف) است.

--------------------------

تغییر شیفت و کاهش ساعت کاری کارگران سیمان دشتستان

رئیس کانون هماهنگی شورای اسلامی کار استان بوشهر از تغییر شیفت و کاهش ساعت کاری کارگران کارخانه سیمان دشتستان خبر داد.
محمد اسماعیل دشمن زیاری در گفت‌و‌گو با ایلنا اظهار کرد: این امر موجب کاهش ۲۰۰ الی ۳۰۰ هزار تومانی دستمزد و حقوق دریافتی کارگران شده است.
وی در ادامه افزود: با توجه به اجبار کلی و سراسری برای تغییر سوخت کارخانه‌های سیمان از گاز به مازوت، اکثر این کارخانه‌ها به مشکل برخورده‌اند. این تغییر سوخت، هزینهٔ کارخانه‌های سیمان را ۳ برابر کرده است که این فشار را در وهله اول کارگران می‌بایست تحمل کنند.
او با اشاره به بالا رفتن قیمت سیمان بیان کرد: وضعیت فعلی موجب بالا رفتن قیمت سیمان شده است و این گرانی باعث می‌شود تا مصالحی همچون سنگ و سیمان به فروش نرود و ساخت و ساز در سطح کشور کم شود.
به گفته برخی فعالان عرصه صنعت سیمان، هزینه هر مترمکعب گاز در حدود ۷۰ تومان محاسبه می‌شود، در حالی که هر مترمکعب مازوت ۲۰۰ تومان هزینه در بردارد. با این همه چند ماه پیش خبری مبنی بر قطع گاز مصرفی بسیاری از صنایع از جمله گاز مصرفی کارخانه‌های سیمان و لزوم استفاده آن‌ها از مازوت به جای گاز منتشر شد.
همه این‌ها در حالی است که کشور ایران با دارا بودن ۱۶ درصد از ذخایر گازی دنیا، به عنوان یکی از سه کشور دارنده بیشترین ذخایر گاز در جهان مطرح است و رتبه دوم را در اختیار دارد.

--------------------------

عدم پرداخت مزایای جانبی کارگران در واحدهای تولید قطعات خودرو

رئیس کانون هماهنگی شورای اسلامی کار استان البرز از عدم پرداخت مزایای جانبی چند ماهه کارگران توسط شرکت‌های ساخت قطعات خودرو در این استان خبر داد. علی اصلانی در گفت‌و‌گو با ایلنا اظهار کرد: کارخانه‌های سایپا و ایران خودرو به دلیل عدم پرداخت به موقع هزینه خرید‌های خود از شرکت‌های قطعات خودرو و به ویژه شرکت آذین خودرو، مشکلات بسیاری را برای این شرکت‌ها و به تبع آن برای کارگران‌شان ایجاد کرده‌اند.
وی در حكم نمونه از كارخانه آذین خودرو نام برد و ادامه داد: در بسیاری از کارخانه‌ها کمک‌ها و مزایای جانبی متعلق به کارگران نصف شده است. همه این مشکلات از عدم نقدینگی کافی تولید کنندگان ناشی می‌شود که سر منشا آن اجرای بد طرح هدفمندی یارانه‌هاست.
اصلانی تصریح کرد: اعتراض کارگران و کارفرمایان نه به طرح هدفمندی یارانه‌ها بلکه به اجرای بد این طرح است. برای مثال یارانه ۳۰ درصدی بخش تولید که قرار بود به تولید کنندگان پرداخت شود تا جبران کنندهٔ بالا رفتن هزینهٔ آنان به دلیل افزایش قیمت آب و برق و... باشد داده نشده است که همین امر مشکلات بسیاری را برای کارگران ایجاد کرده است.
وی در پایان از دولت خواست تا با اجرای تعهدات خود، مشکلات کارگران و تولیدکنندگان را رفع كند.

--------------------------

كشته شدن دو كارگر ساختمانی در استان البرز

در دو حادثه انفجار گاز شهری و تخریب آوار دراین کلانشهر دو كارگر کشته و دو نفر مصدوم شدند.
به گزارش ایلنا به نقل از پایگاه خبری پلیس، علی اسکندری در این باره اظهار داشت: در حادثه نخست براثر انفجار گاز شهری در مجتمع مسکونی در بلوار حدادی کرج یک كارگر ۳۲ ساله جان باخت و دو زن و مرد دیگر مجروح شدند که به بیمارستان انتقال یافتند.
وی گفت: این حادثه خساراتی به دو واحد مسکونی هر یک با زیربنای ۷۰ مترمربع وارد شد ضمن آنکه شیشه‌های مجتمع‌های اطراف نیز شکست.
اسکندری بدون اشاره به علت حادثه، یادآور شد: قربانی این حادثه یك کارگر بود که درحال کار در ملک مجاور مجتمع مسکونی بر اثر تخریب آوار جان باخت.
اسکندری اظهار داشت: حادثه دوم صبح دیروز در خیابان بهار کرج به وقوع پیوست که در اثر گودبرداری غیراصولی و ریزش دیوار حایل یک ملک، کارگر ۳۱ ساله‌ای زیر آوار قرار گرفت و جان خود را از دست داد.

--------------------------

مصدومیت ۲ کارگر بر اثر ریزش ساختمان

ریزش قسمتی از دیوار ساختمان در حال احداث در بلوار دستواره مصدومیت ۲ کارگر را در پی داشت. به گزارش ایلنا به نقل از پایگاه خبری آتش‌نشانی تهران، ستاد فرماندهی آتش نشانی تهران در پی تماس شهروندان مبنی بر محبوس شدن ۲ کارگر در زیر آوار آتش نشانان ایستگاه ۸۳ را به محل حادثه در جنوب به شمال بلوار دستواره اعزام کرد.
حسین کوکبی فرمانده آتش نشانان اعزامی درباره این حادثه گفت: در محل حادثه زمینی گودبرداری شده به مساحت حدود۴۰۰ مترمربع و ارتفاع ۶ متر مشاهده می‌شد که با توجه به ریزش قسمتی از دیواره شمالی، ۲ کارگر که مشغول کار بودند زیر آوار محبوس شده بودند که خوشبختانه قبل از رسیدن نیرو با کمک دیگر کارگران از زیر آوار بیرون کشیده شدند اما دچار مصدومیت شدید شده بودند.
وی در ادامه افزود: آتش نشانان بلافاصله با ایمن سازی محل در یک عملیات حساس و با استفاده از تجهیزات نجات و برانکارد و رعایت کامل نکات ایمنی دو مصدوم از تبعه افغان را به سطح زمین منتقل کرده و تحویل امدادگران اورژانس دادند. کوکبی خاطر نشان کرد: نیروهای عملیات پس از ایمن سازی کامل محل و دادن تذکرات ایمنی به سرپرست ساختمان و تحویل محل به عوامل شهرداری به عملیات خود پایان دادند.

--------------------------

دویست کارگر کارخانه الکتریک خودرو شرق بیکار شدند

رئیس کانون هماهنگی شوراهای اسلامی کار استان خراسان رضوی از بیکار شدن ۲۰۰ تن از کارگران شرکت الکتریک خودرو شرق از شرکت‌های وابسته به ایران خودرو خبر داد.
رحمت الله‌پور موسی در این زمینه به ایلنا گفت: شرکت الکتریک خودرو شرق، که یکی از شرکت‌های موفق در حوزه خود بود و امکانات خوبی را نیز در اختیار کارگران خود قرار می‌داد، به دلیل فشار‌های اقتصادی وارده، قرارداد ۲۰۰ تن از کارگران قراردادی و پیمانی خود را تمدید نکرده است.
او با اشاره به تحریم‌ها و فشار‌های اقتصادی وارد بر کشور، افزود: به دلیل تحریم‌ها، این شرکت در تهیه یکی از قطعاتی که در خودرو‌ها استفاده می‌شود و از فرانسه وارد می‌شد به مشکل بر خورد و مجبور شد این قطعه را از طریق واسطه‌ای در دبی وارد کند که با تشدید تحریم‌ها در این امر نیز به مشکل بر خورد. مجموعه این مسائل تاثیر خود را گذاشت و باعث شد تعدادی از کارگران قراردادی و پیمانکاری حتی با سوابق بالای ۱۴ یا ۱۵ سال از کار خود مرخص شوند.
پور موسی ادامه داد: این در حالی است که بر اساس تبصره ۲ ماده ۷ قانون کار، در کارهای دائم قرارداد موقت معنی ندارد.
رئیس کانون هماهنگی شوراهای اسلامی کار استان خراسان رضوی در پایان به تعدیل نیرو در اکثر واحد‌های تولیدی استان اشاره کرد و اظهار داشت: اکثر واحد‌های تولیدی موجود یا نیروهای خود را تعدیل کرده‌اند و یا مشکل حقوق معوقه دارند.