افق روشن
www.ofros.com

تجمع کارگران صنایع فلزی ایران، اعتصاب

کارگران بنیان دیزل تبریز و باران حوادث و کارگران ساختمانی


ایلنا - هرانا                                                                                                       یکشنبه ۲٣ مهر ١٣٩١

تجمع کارگران صنایع فلزی ایران در مقابل وزارت کار

بیش از ۶۰۰ کارگر كارخانه‌های صنایع فلزی یك و دو در مقابل وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تجمع کردند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، بیش از ۶۰۰ کارگر صنایع فلزی ایران در اعتراض به بی‌توجهی مسئولان دولتی و مدیران کارخانه در خصوص پرداخت مطالبات و معوقات حقوقی‌شان، صبح امروز در مقابل وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تجمع کردند.
نماینده کارگران صنایع فلزی در مورد دلایل اعتراض كارگران به ایلنا گفت: ۵ ماه از حقوق و بیمه معوقه کارگران صنایع فلزی با احتساب ماه مهر هنوز پرداخت نشده است.
ولی اله موحد با بیان مطلب فوق تصریح کرد: در آخرین تجمع کارگران مقابل وزارت صنایع كه در تاریخ شنبه ۲۵ شهریور ماه ۹۱ صورت گرفت، وعده پرداخت معوقات ۸ ماهه کارگران داده شد که متاسفانه مسئولان کارخانه با پرداخت سه ماه از معوقات حقوقی کارگران، از پرداخت مابقی طلب کارگران خودداری می‌کنند.
در این زمینه، پروین محمدی یکی دیگر از نمایندگان کارگران اضافه کرد: در آخرین تجمع کارگران، با حضور یکی از مالکان کارخانه در وزارت صنایع و و دادن چک برای پرداخت بدهی‌های کارخانه به کارگران، این تجمع خاتمه یافت اما متاسفانه چک دریافتی نقد نشد و کارگران به بخش اعظمی از مطالبات حقوقی خود نرسیدند.
این كارگر افزود: بعداز تجمع مبلغی به کارگران پرداخت شد ولی همچنان سالن شماره یک صنایع فلزی ۱۱ ماه بیمه و ۵ ماه حقوق و همچنین سالن شماره دو ۵ ماه حقوق و ۵ ماه بیمه طلب دارند. این تجمع تا لحظه تنظیم این خبر ادامه دارد و اخبار تكمیلی ارسال خواهند شد.

خبر تکمیلی ۱
مذاكره نمایندگان كارگران صنایع فلزی با مسئولان وزارت کار

نمایندگان شورای اسلامی کارخانه‌های صنایع فلزی یک و دو در حال مذاکره با مسئولان وزارت کار هستند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، پس از تجمع ساعتی پیش ۶۰۰ کارگر کارخانه صنایع فلزی ایران یک و دو که مقابل ساختمان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برگزار شد، هم اکنون نمایندگان شورای اسلامی این دو کارخانه در حال مذاکره با مسئولین وزارت کار هستند.
کارگران این دو مجموعه نیز در محوطه پایینی وزارت کار تجمع كرده و منتظر نتایج مذاکرات نمایندگان خود با مسئولین وزارت کار هستند. آنها با نصب بنرهایی بر سر در وزارت خانه، خواهان رسیدگی به خواسته های خود شده بودند.
گفتنی است کارگران خواستار دیدار با وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی بودند که به آن‌ها گفته شده است وزیر به مشهد سفر کرده است.

-------------------------------

اعتصاب کارگران بنیان دیزل تبریز وارد بیستمین روز خود شد

خبرگزاری هرانا - بیست روز از اعتصاب کارگران شرکت بنیان دیزل تبریز دراعتراض به تهدیدات مدیریت و مالک کارخانه به انتقال و اخراج ایشان گذشت.
بنا به اطلاع گزارشگران هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، مالک کارخانه بنیان دیزل تبریز با علم به گرانی زمین و واقع شدن کارخانه درجوارشهر قصددارد کاربری این کارخانه ۵۰ ساله را تغییر دهد.
برای اینکار قصد دارد کارگران را به کارگاههای خود در آذرشهر و عجب شیر انتقال دهد و اعلام نموده، کسانی که داوطلبانه منتقل نشوند اخراج و به محض اتمام قراداد بیکارخواهند شد.
کارگران از اول مهرماه ضمن مقاومت درمقابل این دستورالعمل غیرقانونی دست از کار کشیده وبه تحصن خود همچنان ادامه می‌دهند.
کارگران اظهار میدارند که کارخانه از جهت کاری مشکلی ندارد مشکل مدیریتی است که بعلت عدم تخصص و یا بعمد توسط مالک ایجادشده است چرا که کارخانه بیش از یکسال است که مدیرعامل ندارد.
لازم بتوضیح است که شرکت بنیان دیزل نزدیک به ۴۰۰ کار گرفنی و ماشینکاردارد درحلیکه درصورت انتقال به کارگاههای اعلامی در کارهای پایین دستی و غیر ایمن فولاد مشغول خواهند شد.

-------------------------------

هرانا؛ انتقال شاهرخ زمانی به زندان ارسنجان

خبرگزاری هرانا – شاهرخ زمانی فعال کارگری زندانی امروز صبح برای از زندان تبریز به زندان ارسنجان در استان فارس منتقل شد.
بنا به اطلاع گزارشگران هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، ماموران زندان تبریز شاهرخ زمانی‌ کارگر زندانی را صبح امروز شنبه ۲۲ مهر ۱۳۹۱ با دست بند و پا بند از زندان تبریز خارج کرده‌اند، خبر‌های رسیده حاکی‌ از این است که وی را به زندان ارسنجان در استان فارس منتقل کرده‌اند.
این دومین بار است که شاهرخ زمانی‌ بدون اینکه در حکم صادره برای وی محکومیتی به تبعید به نقاط دیگر باشد به زندان‌های دیگر منتقل می‌شود.
پیش‌تر و در تاریخ ۱۰ خرداد ۱۳۹۱ وی به طور غیر قانونی به زندان یزد تبعید شده بود که پس از مدتی‌ و در تاریخ ۱۶ مرداد ۱۳۹۱ به زندان تبریز باز گردانده شد.
این فعال کارگری در تاریخ هفدهم خردادماه سال ۹۰ توسط نیروهای امنیتی در تبریز بازداشت و در تاریخ بیست و هفتم مهرماه، با تودیع وثیقه دویست میلیون تومانی به صورت موقت از زندان آزاد شد.
شاهرخ زمانی پس از آزادی در دادگاه انقلاب به ۱۱ سال زندان محکوم شد و در دی ماه سال ۱۳۹۰ به همراه دیگر فعال کارگری محمد جراحی برای اجرای محکومیت خود بازداشت شد.

-------------------------------

مرگ دو کارگر در زیر آوار و سوختگی شدید سه کارگر پتروشیمی

خبرگزاری هرانا - گودبرداری غیر اصولی در یک عملیات ساختمان سازی مرگ دوکارگر جوان در زیر خروار‌ها خاک را رقم زد و همچنین وقوع یک حادثه آتش سوزی خفیف در پالایشگاه نفت تهران منجر به سوختگی شدید سه نفر از کارکنان این مجموعه شده است.
بنا به گزارش پایگاه خبری ۱۲۵، روز گذشته و در پی اعلام خبر یک مورد ریزش ساختمان نیمه ساخت، ستاد فرماندهی آتش نشانی تهران آتش نشانان را راهی محل حادثه در خیابان شریعتی خیابان آذر شهر کرد.
محمود مقدم افسر آتشنشان گفت: دوکارگر جوان بنامهای مجید وحمید یزدانی ۱۸و۲۲ ساله که در انتهای قسمت شمالی زمین گودبرداری شده به مساحت ۳۰۰ متر در حال کاربودند، به دلیل حفاظت غیرایمنی از دیواره‌های محل گودبرداری شده دچار حادثه شدند و دیواره شمالی این محل در هنگام فعالیت این دو کارگر دچار ریزش شد و آن‌ها زیر خروار‌ها خاک گرفتار شدند.
وی افزود: آتش نشانان که در فاصله زمانی کمتر از دو دقیقه به محل حادثه رسیده بودند، به همراه گروه نجات با ایمن سازی محل حادثه اقدام به آواربرداری کرده وهردو کارگر گرفتار را از زیر آوار بیرون آوردند.
فرمانده عملیات حاضر در محل گفت: متاسفانه با تایید عوامل اورژانس حاضر در محل مرگ هردو کارگر جوان اعلام و آتش نشانان با دادن تذکرات ایمنی به مالک محل به ماموریت خود پایان دادند.
همچنین به گزارش مهر، روز پنج شنبه ۲۰ مهر ماه انجام یکسری تغییرات فنی در مسیر وکیوم باتوم (خوراک تولید قیر) در واحد تقطیرپالایشگاه نفت تهران منجر به یک حادثه جانی در این واحد پالایشگاهی شده است.
بر اثر این حادثه، یک آتش سوزی در این واحد پالایشگاهی حاشیه پایتخت به وقوع می‌پیوندد که با حضور نیروهای امداد و آتش نشانی این آتش سوزی مهار می‌شود.
گستره این حادثه آتش سوزی وسیع نبوده است به طوری‌که در حال حاضر تمامی واحدهای فرآیندی پالایشگاه نفت تهران در مدار بهره برداری قرار دارند.
با این وجود وقوع این آتش سوزی منجر به سوختگی شدید سه نفر از کارکنان پالایشگاه نفت تهران که در منطقه این طرح عملیاتی مشغول به کار بوده، شده است.

-------------------------------

باران حوادث و کارگران ساختمانی كه بی‌سرپناهند

بیمه برای یک کارگر ساختمانی از دستمزد هم واجب‌تر است، چرا که هیچ تضمینی برای سالم بیرون آمدن از کارگاههای نا‌امن و بدون تجهیزات و نظارت ساختمانی وجود ندارد. به همین دلیل است که بیش از ۳۰ هزار کارگر اصفهانی برای استفاده از این چتر حمایتی، دست کم هنگام درمان خود، ثبت نام کرده‌اند و ده‌ها هزار نفر دیگر هم پشت نوبت قرار دارند.
به گزارش خبرنگار ایلنا در اصفهان، پس از مشکلات معیشت و دستمزد، «حوادث ناشی از کار»، چالش برانگیز‌ترین موضوع در جامعه کارگری اصفهان به شمار می‌آید که با نگاهی به آمار تکان دهنده جراحات، قطع عضو و حتی مرگ و میر این قشر در محیط‌های کار، می‌توان دغدغه ۶۰ درصد از جمعیت استان، برای سالم برگشتن نان آورشان را درک کرد.
بر اساس آمارهایی که رئیس اداره بازرسی اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی اصفهان اعلام کرده، در سال ۹۰ بیش از هزار و ۷۳۹ مورد حادثه ناشی از کار در استان رخ داده که ۶ درصد آن‌ها منجر به فوت، ۱۲۰ مورد نقص عضو، ۲۳۲ مورد قطع عضو، ۷۶۰ مورد شکستگی و ۶۲۳ مورد منجر به سایر حوادث شده است.
مرگ ۵۲ کارگر در کارگاههای ساختمانی
امیر مسعود حاجی رستم تعداد مرگ‌های ناشی از حوادث کار اصفهان در سال گذشته را ۱۰۴ نفر اعلام کرد که نسبت به سال ۸۹، که ۱۰۳ حادثه بود، افزایش مختصری نشان می‌دهد. اما کارگاههای ساختمانی مهم‌ترین سهم را در وقوع این حوادث ناگوار دارند تا جایی که ۵۰ درصد متوفیان ناشی از حوادث کار در بخش ساختمان بوده‌اند. بخش صنعت نیز با ثبت ۹۱۲ حادثه کار در جایگاه دومین بخش پرحادثه قرار می‌گیرد اما در مقایسه تعداد شاغلان ساختمان و بخش صنعت، آمار و ضریب وفور حوادث در بخش ساختمان بیش از صنعت است.
به گفته او مهم‌ترین نقش کارفرمایان در بروز این حوادث، نا‌امن بودن ماشین آلات و محیط کار، عدم نظارت، نبود آموزش و عدم تهیه تجهیزات حفاظت فردی است اما کارگران نیز به دلیل بی‌توجهی به مقررات و ایمنی و تعجیل در کار مقصرند.

بسیاری از کارگران ساختمانی بیمه نیستند
با توجه به این شرایط، حمایت‌های درمانی و بیمه‌ای برای این قشر از کارگران اهمیت ویژه‌ای دارد و به همین دلیل بود که از سال ۸۹ طرح بیمه کارگران ساختمانی در دستور کار تامین اجتماعی قرار گرفت.
معاون بیمه‌ای اداره کل تامین اجتماعی استان اصفهان در گفتگو با ایلنا، مهم‌ترین مانع بیمه شدن تمام فعالان صنعت ساختمان را تعیین سهمیه برای هر استان دانست و افزود: این سهمیه باید از سوی مجلس، تعیین و به سازمان تامین اجتماعی اعلام شود که برای امسال، اقدامی صورت نگرفته‌ است.
سعید وحید با اشاره به ثبت نام بیش از ۳۰ هزار کارگر برای قرار گرفتن زیر پوشش بیمه، گفت: این رقم بر اساس آمارهایی است که اداره کل فنی و حرفه‌ای استان منتشر کرده و رقم دقیقی از کارگران متقاضی بهره‌مندی از خدمات بیمه، وجود ندارد.

بیمه برای کارگران، حکم طلا را دارد
وی سهمیه‌های اعلام شده برای بیمه کارگران ساختمانی استان اصفهان را در سالهای ۸۹ و ۹۰، به ترتیب ۱۴ هزار و ۶۰۰ و ۱۰ هزار نفر عنوان کرد و گفت: به طور کلی در دو سال گذشته ۲۴ هزار و ۶۰۰ کارگر ساختمانی، بیمه شده‌اند و تعداد متقاضیان در سال جاری نیز قابل توجه است چرا که بیمه برای یک کارگر ساختمانی، حکم طلا را دارد. معاون بیمه‌ای اداره کل تامین اجتماعی استان اصفهان در ادامه از رضایت کارگران بیمه شده، از خدمات این بخش خبر داد و افزود: تاکنون هیچ مورد شکایت یا انتقادی از سوی بیمه شدگان، دریافت نکرده‌ایم.

اصفهان دومین استان پر حادثه کار
با وجودی که طرح بیمه کارگران ساختمانی به صورت درست و کامل کارگران این بخش را تحت پوشش قرار نداده و هنوز بسیاری از کارگران ساختمانی در استان اصفهان بیمه تامین اجتماعی نیستند، آمار‌ها نشان می‌دهد اصفهان بعد از تهران بالا‌ترین حوادث کار در بخش ساختمان را به خود اختصاص داده است.
رئیس بازرسی اداره کل کار، تعاون و رفاه اجتماعی استان اصفهان دلیل آنرا بالا بودن تعداد شاغلین این نوع فعالیت در استان‌های تهران و اصفهان، بالا بودن متراژ پروانه‌های ساختمانی صادره و بالا بودن پروژه‌های عمرانی در این دو استان نسبت به سایر استان‌ها می‌داند.

سهم حق بیمه کارفرمایان بالاست
رییس شورای اسلامی شهر اصفهان نیز در گفتگو با ایلنا، با اشاره به اینکه هنوز معضل بیمه کارگران ساختمانی حل نشده، اظهار داشت: مجلس و دولت بر سر انشاء این قانون اختلاف دارند و مجلس باید اصلاحیه و تفسیر این قانون را اعلام کند اما متاسفانه هنوز این اقدام صورت نگرفته است.
به گفته عباس حاج رسولی‌ها، از آنجا که با تصویب قانون بیمه کارگران ساختمانی، مبلغ حق بیمه از عوارض ساخت و ساز بیشتر می‌شود، بسیاری از افراد رغبتی به ساخت و ساز ندارند و یا به صورت غیرمجاز اقدام به نوسازی می‌کنند و در ‌‌‌نهایت با پرداخت جریمه‌ای در کمیسیون ماده ۱۰۰ پرونده‌ بسته می‌شود، ‌ آن هم بدون اینکه کارگران ساختمانی بیمه شوند.
وی خواستار تعدیل نرخ بیمه کارگران ساختمانی شد و گفت: شورا‌ها با لغو بیمه کارگران ساختمانی موافق نیستند اما سهم پرداختی کارفرمایان باید از چهار به یک درصد کاهش یابد.
هزاران کارگران اصفهانی، زیر باران حوادث کار
این در حالی است که خشکسالی و مشکلاتی که سالهای اخیر برای ساکنان حوضه زاینده رود و به ویژه کشاورزان ایجاد کرده در کنار مهاجرپذیر بودن استان، دست به دست هم داده تا جمعیت کارگران ساختمانی در اصفهان روز به روز افزایش یابد و معیشت خانواده‌های زیادی به این کارگاههای پرخطر گره خورده است و بی‌توجهی به سلامت و امنیت شغلی آن‌ها، ضرر و آسیب‌های جدی به جامعه وارد می‌کند.

-------------------------------

اشی‌مشی ۲۰۰ کارگرش را بیکار کرد

مسئول کانون شوراهای اسلامی کار استان گیلان گفت: در مدت یک ماه گذشته ۲۰۰ کارگر شاغل در گروه تولیدی-بازرگانی اشی‌مشی بیکار شده‌اند.
محمد پارسا در این باره به ایلنا گفت: علت این تعدیل و اخراج به اختلاف میان سرمایه‌گذاران‏‏، کمبود نقدینگی، فروش و خرید مواد اولیه بازمی‌گردد.
به گفته این فعال کارگری کارگران تعدیل شده از ۱۰ تا ۱۲ سال سابقه کار داشته‌اند که همگی برای استفاده از بیمه بیکاری به سازمان تامین اجتماعی معرفی شده‌اند.
نائب رئیس کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور با یادآوری اینکه تا پیش از این تعدیل‌ها‏، تعداد کارگران شاغل در گروه اشی‌مشی به حدود هزار نفر می‌رسید‎‏؛ گفت خوشبختانه با مداخله به موقع مقامات استانداری اكنون روند تعدیل‌ كارگران متوقف شده است.
وی تاکید کرد: با وجود تعدیل صورت گرفته فعالیت در گروه اشی‌مشی ادامه دارد و پرداخت مطالبات کارگران بطور منظم و طبق روال قبلی ادامه دارد.
پارسا گفت: درحال حاضر فعالیت گروه اشی‌مشی با حضور باقیمانده کارگران ادامه دارد و انتظار می‌رود که با مداخله استانداری وضعیت به وجود آمده به حالت عادی باز گردد.
گفتنی است گروه تولیدی-بازرگانی اشی مشی در سال ۱۳۷۱ راه‌اندازی شد و در زمینه تولید مواد غذایی، آب و سایر نوشیدنی‌ها فعالیت می‌کند.

-------------------------------

درخواست تعیین ماهانه دستمزد کارگران هم بی‌راه نیست

دبیر خانه کارگر تاکستان معتقد است بی‌توجهی مسئولان دولتی به خواسته افزایش دستمزد هم‌سطح با تورم موجود که از جانب کارگران مطرح شده است، غیر قانونی است.
اسدالله محمدخانلو با اشاره به ماده ۴۱ قانون کار، به ایلنا گفت: در این ماده از قانون کار هیچ محدودیتی برای تعیین بیش از یکبار دستمزد کارگران ذکر نشده است و کارگران سراسر کشور بر این اساس با امضای طوماری خطاب به رئیس شورای عالی کار (وزیر کار) در خواست افزایش دستمزد بر اساس تورم موجود را مطرح کرده بودند، اما با وجود قانونی بودن و مهم‌تر از آن، محق بودن درخواست کارگران، تا کنون توجهی به این مطالبه نشده است.
او افزود: افزایش نرخ تورم و افزایش روزانه اقلام مصرفی قدرت خرید کارگران را به صفر رسانده و می‌توان گفت کارگرانی که ماه‌ها حقوق نگرفته‌اند اصلا پولی ندارند که توانایی خرید داشته باشند.
این فعال کارگری اضافه کرد: در شرایط فعلی بسیاری از کارگران علاوه بر اینکه نگران امنیت شغلی خود هستند، کار هم که می‌کنند حقوقی دریافت نمی‌کنند و از این بابت نگرانی آنان چندین برابر شده است.
به گفته محمد خانلو با توجه به نوسانات روزانه نرخ ارز حتی درخواست افزایش ماهانه دستمزد کارگران هم غیر اصولی و بی‌راه نیست.

-------------------------------

بیکاری ۱۰۰۰ کارگر «پارت لاستیک» مشهد در یك سال گذشته

نماینده كارگران بیكار شده مجموعه صنعتی پارت لاستیک مشهد، از بیکاری حدود۱۰۰۰ کارگر این کارخانه در یک سال گذشته خبر داد.
این فعال كارگری در این باره به ایلنا گفت: کارخانه پارت لاستیک مشهد در سال گذشته ۲۵۰۰ کارگر داشته است اما در طول یک سال گذشته حدود ۱۰۰۰ کارگر این کارخانه تعدیل شده‌اند و کارگران شاغل فعلی نیز با چندین ماه حقوق معوقه رو به رو هستند. همچنین تعداد زیادی از آن‌ها به صورت روز مزدی برای کارخانه کار می‌کنند.
این کارگر در پایان اظهار داشت: مجموعه صنعتی پارت لاستیک، قطعات لاستیکی کارخانه‌های ایران خوردرو و سایپا را تولید می‌کند. تحریم‌های ضد بشری و برخی سیاست‌های نادرست اقتصادی باعث کاهش خرید دو کارخانه ایران خوردرو و سایپا از مجموعه صنعتی مذکور شده و برای این کارخانه مشکل به وجود آورده است.
لازم به ذکر است ایرج یزدانبخش، مدیریت مجموعه صنعتی پارت لاستیک در پی‌گیری خبرنگار ایلنا از وضعیت این مجموعه، اظهار داشت که بهتر است این موضوع در شرایط فعلی مسکوت باقی بماند.