افق روشن
www.ofros.com

بلاتکلیفی کارگران آونگان/ واگذاری‌هایی که به بیکاری کارگران ختم می‌شود

هرانا                                                                                                                    شنبه ٢٦ دی ۱٣٨٨

در یک ماه اخیر کارگران کارخانه آونگان اراک، با این ادعا که شش ماه است حقوق خود را دریافت نکردند برای چند روز متوالی در مقابل این کارخانه تجمع کردند و این تجمع را به مقابل فرمانداری اراک کشاندند.
خبرگزاری هرانا ـ حقوق کارگران: مدتی است مردم در محدوده کارخانه‌های اراک شاهد اعتراض کارگران شرکت خصوصی‌شده آونگان هستند، اعتراضی که به مقابل کارخانه ختم نشد و به مقابل فرمانداری اراک کشیده شد.
به گزارش مهر، کارخانه آونگان از جمله کارخانه‌های مهم و باسابقه حدود ۴٠ ساله اراک است و تولیدات آن شامل ساخت انواع نبشی‌ها برای ساخت انواع دکل و برج‌های انرژی است واحدی که سالانه بخشی از تولیدات خود را صادر می‌کرد و نامی شناخته شده در بازارهای بین‌المللی است.
این واحد بیش از شش سال پیش بر اساس خصوصی سازی واحدها به بخش خصوصی واگذار شد و از آن پس بود که مسائل این کارخانه در صدر اخبار استان و حتی کشور قرار گرفت. کارخانه آونگان اراک قبل از واگذاری دارای بیش از یک هزار کارگر بود که اکنون به نصف رسیده است.
ارزان فروشی کارخانه و متعاقب آن تشکیل پرونده از سوی نمایندگان استان به کمک مجلس برای پیگیری قیمت گذاری کارخانه، کاهش و رکود تولید در فصلی از فعالیتهای این کارخانه، کاهش شدید صادرات، جلوگیری از حضور خبرنگاران و قطع شدن روند اطلاع رسانی از سوی خریداران بخش خصوصی و موضوع دریافت تسهیلات از سوی خریدار کارخانه به نام آونگان و به کام کارخانه های دیگرش، از جمله مسائلی بود که پس از واگذاری این واحد را با خود درگیر کرد.
گرچه مسئولین کارخانه در میان خبرنگاران حاضر نشدند اما اخبار این کارخانه در دستان خبرنگاران بود و مسائل آن راپیگیری می کردند.

کارخانه ها به افراد صلاحیت دار واگذار شود

در یک ماه اخیر کارگران کارخانه آونگان با این ادعا که شش ماه است حقوق خود را دریافت نکردند برای چند روز متوالی در مقابل این کارخانه تجمع کردند و این تجمع را به مقابل فرمانداری اراک کشاندند.
فرماندار اراک که به طور جدی مسائل کارگران اراک را دنبال می کند با تاکید براینکه تلاش می کند با همکاری نمایندگان اراک در مجلس مشکل کارگران حل کند صلاحیت برخی مدیران و مسئولان کارخانه های خصوصی شده را زیر سئوال برد. محمد حسن آصفری با بیان اینکه، آونگان می تواند کارخانه ای با سوددهی بالا باشد، گفت: چرا باید این واحد به وضعیتی برسد که بازنشستگان شرکت برای گرفتن سنوات خود اموال شرکت را مصادره کنند و یا کارگران برای مطالبات پنج ماهه خود در خیابان تحصن کنند.
وی با بیان اینکه استان مرکزی استانی صنعتی است، گفت: با ادامه این روند ما هر ورز با مشکلی روبرو خواهیم شد و سرمایه های استان به هدر می رود.

سرمایه استان در جای دیگر هزینه می شود

فرماندار اراک با تاکید بر اینکه کارخانه ها حاصل میلیاردها توان سرمایه کشور و دست رنج مردم اراک است، گفت: واحدهای صنعتی باید به افراد صلاحیت دار واگذار شود و برخی مدیران بخش خصوصی صلاحیت مدیریت این کارخانه را ندارند و سرمایه استان را درجای دیگر هزینه می‌کنند.
وی با اشاره به اظهارات مدیر شرکت افزود: وی در فرمانداری گفته که من با ?? میلیارد بدهی دیگر قادر به چرخاندن کارخانه نیستم.
آصفری با اشاره به اینکه استان هزینه های کارکرد نادرست دیگران را پرداخت می کند، خاطر نشان کرد: وجه ممتاز استان مرکزی در مقاطع مختلف، صنعت و توسعه صنعتی است و استان تاکنون خدمات قابل توجهی در این حوزه به کشور کرده است و درست نیست با این روند خصوصی سازی و نطارت نکردن بر عملکردها، تبعات منفی شامل حال استان شود و مردم را دچار مشکل کند. فرماندار پرداخت نکردن حقوق کارگران را نادرست خواند و گفت: به دلیل عدم نظارت در بحث خصوصی‌سازی، عده‌ای با سوء استفاده، از پرداخت حق و حقوق کارگر خودداری می‌کنند.

نیازمند ایجاد زمینه های اشتغال پایدار هستیم

با توجه به اینکه اکنون هزینه ها و اعتبرات زیادی برای ایجاد اشتغال در کشور می شود خصوصی سازی نادرست در استان اشتغال موجود در بخش صنعت را تهدید می کند.
از یک و نیم میلیون نفر جمعیت استان بیش از ۵٠ درصد از محل صنعت ارتزاق می کنند و کارشناسان بر این عقیده هستند، ادامه این روند و بی توجهی در واگذاریها کفه ترازوی اشتغال استان را نامتعادل می کند.
فرماندار اراک در این زمینه معتقد است: لازم است که دستگاه‌های اجرایی و قضایی تلاش کنند تا با به وجود آوردن شرایط، زمینه را برای اشتغال پایدار فراهم کنند و با افرادی که می‌خواهند با عدم پرداخت حقوق و مطالب زمینه اعتراض را فراهم کنند، برخورد شود. وی با اشاره به لزوم پرداخت حقوق کارگران گفت: همه امید کارگر این است که اقتصاد و امرار معاش خود را فراهم کند پس باید با کسانی که حقوق کارگران را پرداخت نمی‌کنند برخورد شود.
فرماندارعنوان‌کرد: مدیریت کنونی کارخانه آونگان، توان چندانی برای حفظ و استمرار اشتغال پایدار کارگران ندارد به همین دلیل خواهان پس گرفتن کارخانه هستیم اما، اگر متعهد شوند که شرایط را به حالت اولیه بازگردانند همچنان از آنها حمایت می‌کنیم و همکاری لازم را نیز با آنها انجام می‌دهیم. وی از رایزنیها با وزیر صنایع برای حل مشکل کارگران آونگان خبر داد.

مشکلات باید از ریشه حل شوند

حل مشکل صنایع در استان در این بخش نیازمند حل ریشه ای آن است و درمان های مقطعی نمی تواند راه حل واقعی باشد. کارشناسان استان بر این عقیده هستند واگذاریها باید آسیب شناسی شود و هر کارخانه ای که می خواهد به بخش خصوصی واگذار شود با همکاری و همفکری مدیران بومی باشد و نظرات آنان نیز مورد توجه باشد.
تجربه واگذاری بیش از ١٠ کارخانه ای که در اراک به بخش خصوصی نشان می دهد نظارت بر این واحدها باید بیش از دو سال که در شرایط واگذاری قید شده است، باشد. چه خوب است لابلای همه سمینارها و کنگره هایی که برگزار می شود سمیناری علمی و عملی درباره خصوصی سازی و آسیب های آن برگزار شود تا بخشی از مشکلات شهرهایی که صنعتی هستند و با خصوصی سازی مجبور به تحمل هزینه های مضاعف می شوند، حل شود. توجه به مسائل و حساسیتهای منطقه ای، مطالبات و درخواستهای کارگران، تاکید بر ادامه تولید، نظارت بر روند تولید و فروش و صادرات می تواند راهکاری در این زمینه باشد.

هرانا - ٢٦/١٠/١٣٨٨