افق روشن
www.ofros.com

گزارش از یراق سازان و لوکاس تندر


فعالان ضدسرمایه داری گیلان                                                                                   جمعه ٢٧ خرداد ١٣٩٠

یراق سازان و ٧ سال مبارزه کارگران اخراجی

این کارخانه در کیلومتر ٩ جاده رشت - لاکان قرار دارد. تولید کارخانه انواع یراق آلات ساختمانی مانند قفل و لولا و دستگیره... است. کارخانه در حال حاضر راکد است و تولید ندارد. این کارخانه متعلق به بخش خصوصی و مالک و کارفرمای ضدکارگر آن فردی به نام جلیل حسن زاده است. پس از برف سنگین بهمن ١٣٨٣ وتخریب ٨٠ درصدی ساختمان، کارخانه تعطیل شد و کارفرما کارگران قراردادی و استخدامی خود را اخراج کرد. کارگران به اداره کار رفتند و شکایت کردند. در بین کارگران ١٨ تن استخدامی دایم بودند و توانستند ١۵ ماه بیمه بیکاری دریافت کنند. در سال ٨۵ اداره کار حکم بازگشت به کار این ١٨ کارگر را صادر کرد. کارفرما از پذیرفتن کارگران امتناع کرد و در نتیجه کارگران به اداره کار شکایت کردند که حاصل آن پرداخت ١٦ ماه حقوق توسط کارفرما طبق حکم اداره کار در سال ١٣٨٧ بود. در نهایت اداره کار در مرداد ١٣٨٧ طی حکمی رابطه کاری بین کارگران و کارفرما را قطع شده اعلام کرد.
در این فاصله، حسن زاده کارفرمای ضدکارگر کارخانه تقاضای ٨٠٠ میلیون وام از استانداری جهت بازسازی کارخانه کرد که ۴١٢ میلیون به وی پرداختند. استانداری به علت عدم راه اندازی تولید کارخانه از پرداخت باقی مانده وام به وی جلوگیری کرد. کارفرما تمامی ماشین آلات تولید را در سال ٨٧ به شهر صنعتی قزوین منتقل کرد و پس از مدتی به علت عدم موفقیت در تولید، این ماشین آلات را به تهران انتقال داد و پس از شکست برای بار دوم در تهران اواخر بهمن ماه ١٣٨٨ به رشت بازگشت و ماشین آلات را به محل سابق کارخانه منتقل کرد. اما کارگران به شکایات خود به نهادهای دولت سرمایه داری ادامه دادند. آن ها بارها به اداره کار ، دیوان عدالت اداری ، دادگستری ، فرمانداری ، استانداری ، اداره صنایع و معادن و ... مراجعه کردند و پی گیر شکایت خود از کارفرما شدند تا این که در تاریخ ٢٢/٣/١٣٩٠ با محکوم شدن کارفرما در اداره کار مفاصا حساب ١٨ کارگر استخدامی از بابت خرید خدمت کارگران از طرف کارفرما به آن ها داده شد. البته جلیل حسن زاده عنوان کرد که تا یکی دو ماه چک ها را به بانک نبرند تا حسابش را پُر کند و گرنه چک ها برگشت می خورد و مشکل کارگران حل نمی شود . حکم محکومیت کارفرما در سال ١٣٨۵ صادر شده و معادل ٣٧ روز برای هر سال آن هم بدون مزایاست که پس از ۵ سال در سال ١٣٩٠ اجرا شد. با این همه، کارگران توانستند گام بلندی در جهت زنده کردن حقوق و مطالبات از دست رفته شان بردارند.

********************

کارخانه لوکاس تندر تعطیل شد و کارگران آن اخراج شدند

این کارخانه در شهر صنعتی رشت واقع است. متعلق به بخش خصوصی و مالک و کارفرمای ضدکارگر آن فردی به نام حاجی آفرینش است. این کارخانه تولید کننده انواع لوازم برقی اتومبیل مانند استارت ، دینام و سایر لوازم برقی برای ایران خودرو بود. در سال ١٣٨٩ حدود ٢۵٠ کارگر در کارخانه مشغول به کار بودند. کارفرما به مرور کارگران را اخراج کرد و آخرین مورد، اخراج حدود ۴٠ کارگر بود که در ابتدای خرداد ماه امسال صورت گرفت. کارفرما علت ورشکستگی خود را ورود کالاهای مشابه چینی با قیمتی پایین تر از بهای تمام شده کالای مشابه در ایران اعلام کرده است. کارفرما معتقد است که قیمت فرآورده های کارخانه حدود ٢۴٠٠٠ تومان تمام می شود و طبق استاندارد است. اما فرآورده های چینی با کیفیتی نازل توسط سرمایه داران بخش تجاری ارزان تر و به قیمت ١٧٠٠٠ تومان وارد می شود. کارگران کارخانه پس از اخراج از کارخانه به اداره کار رشت شکایت بردند و تقاضای رسیدگی به وضعیت خود را کردند. کارگران خود را قربانی جنگ اقتصادی بین قطب های سرمایه داری می دانند. کارگران تعجب می کنند از این که دولت سرمایه داری اسلامی اعلام کرده است امسال (١٣٩٠) دو و نیم (۵/٢ ) میلیون نفر از کارگران بیکار به سر کار می روند، در حالی که هر روز شاهد اخراج کارگران و تعطیل و نیمه تعطیل شدن کارخانه ها هستند.

فعالان ضدسرمایه داری گیلان

کمیته هماهنگی برای ایجاد تشکل کارگری