در حالی که کمپ میدان خورشید در مادرید اسپانیا همچنان پابرجا مانده است، مردم پاریس، میدان باستیل این شهر را تصرف کردند.
هرچند پنجشنبه و جمعه ی گذشته به رغم برگزاری تظاهرات متعدد علیه نشست کشورهای جی ٨، در شهرهای اروپایی اتفاق خاصی رخ نداد و میدانی به تصرف مردم درنیامد، روز یکشنبه ٢٩ ماه می، یک روز بعد از سالگرد سرکوب خونین کمون پاریس، میدان باستیل به تصرف مردم درآمد.
جرقه یی که از اسپانیا آغاز شد اینک علاوه بر درگیری هر روزه ی مردم و پلیس در میدان "روسیوی" لیسبون پرتغال و درگیریهای پراکنده در یونان، موجب خروش تهیدستان و غارت شده گان فرانسوی شده است تا با شعار "آنها ثروت کشور را در اختیار گرفته اند، ما هم خیابان ها را تصرف میکنیم" و "اگر شما از رویاهای ما جلوگیری کنید، ما هم خواب را بر شما حرام خواهیم کرد" میدان باستیل پاریس را تصرف کنند.
با وجود سرکوب خشن مردمی که در باستیل اجتماع کرده بودند از سوی پلیس فرانسه، اما مجمع عمومی میدان باستیل برگزار شد و کمپ میدان باستیل اعلام موجودیت کرد. به گفته ی بابک فراهانی، دانشجوی ایرانی ساکن پاریس که اینک در کمپ میدان باستیل حضور دارد در مصاحبه با بخش فارسی رادیو فرانسه، در کمپ میدان باستیل «کمیسیونهایی نظیر بین الملل، کمیسیون خودسازماندهی، کمیسیون فرانسه، کمیسیون تدارکات و کمیسیون های دیگری که مشغول کار و سازماندهی این جنبش شدند»، تشکیل شده است.
فراهانی در این مصاحبه میگوید: «از نکات قابل توجهی که در این جنبش اتفاق افتاد این بود که مجمع عمومی جنبش بعد از تظاهرات در میدان باستیل برپا شد و اعضای این مجمع عمومی تمام شرکت کننده گان در این جنبش بودند و هر کسی که در این جنبش وارد میشود میتواند در این مجمع عمومی حق رای و حق تصمیم گیری داشته باشد. در حقیقت ما به یک سازماندهی افقی نزدیک میشویم یعنی همان چیزی که در اسپانیا هم شاهدش بودیم».
به گفته ی فراهانی سایتی که یک دانشجوی تاریخ فرانسوی به قصد هماهنگی آکسیونها در فرانسه راه اندازی کرد، توانست بین دو تا سه هزار نفر را در میدان باستیل پاریس گرد هم آورد. از این پس هر شب ساعت ١٩، میدان باستیل در اختیار مردم خواهد بود و مجمع عمومی کمپ باستیل روز سه شنبه یا چهارشنبه در همین میدان برگزار خواهد شد. علاوه بر این هر روز در میدان باستیل کارگاه های ایده تشکیل خواهد شد تا در مورد مطالبات این جنبش، ماهیت آن و برنامه های آینده ی این جنبش بحث و گفتگو شود.
همچنین عصر یکشنبه، ٢٩ می با رسیدن خبر سرکوب معترضین فرانسوی به اسپانیا، تجمعی در مقابل سفارت پاریس در مادرید و نیز کنسولگری فرانسه در بارسلون برگزار شد تا اسپانیایی ها از شورشیان پاریسی حمایت کرده باشند.
سرکوب در بارسلون، دسته های گل در مادرید
جمعه، ٢٧ ماه می ساعت ٩ صبح پلیس بارسلون به میدان کاتالونیا، میدان اصلی این شهر که در تصرف کمپ بارسلون بود هجوم برد و طی عملیات خشونت باری میدان را تخلیه کرد. در حمله ی پلیس صد و بیست و یک نفر از اعضای کمپ بارسلون مجروح شدند که حال دو نفر از آنها وخیم گزارش شده است. تبلیغات دولتی در اسپانیا اما تلاش کردند این حادثه را واروونه جلوه دهند، واروونه نمایی مهوعی که از سوی برخی رسانه های فارسی زبان نیز تکرار شد. «فیلیپ پوج»، معاون کشور حکومت استانی کاتالونیا بالافاصله اعلام کرد: «تخلیه ی میدان کاتالونیا برای پیشگیری از آسیب ها و زیان های احتمالی در صورت پیروزی تیم بارسلون در لیگ برتر اروپا» انجام گرفته است و «معترضان با پنچر کردن لاستیک اتوموبیل های پلیس، مانع انجام وظیفه ی ماموران انتظامی شده اند و سی و هفت نفر از نیروهای امنیتی را زخمی کرده اند».
پخش مستقیم خشونت پلیس از یک شبکه ی خصوصی اما تبلیغات دولت محلی کاتالونیا را نقش بر آب کرد و به سرعت، جمعیت حاضر در میدان کاتالونیا به چند برابر افزایش یافت. به رغم تمهیدات پلیس بارسلون، عصر همان روز سرتاسر میدان را چادرها و مردم تصرف کرده بودند. حکومت محلی استان کاتالونیا در دست حزب «همگرایی و اتحاد» است که یک حزب ناسیونالیست و محافظه کار کاتالانی محسوب میشود و پایگاه آن بورژوازی سنتی کاتالونیا است.
پخش این تصاویر و انتشار خبر حمله ی پلیس به کمپ بارسلون موجب شد جمعیت در میدان های تصرف شده ی اسپانیا که رو به کاهش داشت به چند برابر افزایش یابد. جمعه شب بسیاری از مردم مادرید با دسته های گل برای دفاع از کمپ میدان سُل، خودشان را به دروازه ی خورشید رساندند.
تکثیر مقاومت در محلات مادرید
با پیشبینی امکان ناپذیر بودن تصرف طولانی مدت میدان خورشید، از همان روزهای اول برخی از فعالان کمپ میدان سُل بر تشکیل مجامع مردمی در سطح محله های مادرید برای تداوم مبارزه پافشاری میکردند. اولین جلسه برای تشکیل مجامع محلی روز شنبه، ٢٨ می در کمپ میدان خورشید برگزار شد. بر اساس تصمیمات این جلسه کمپ میدان خورشید لااقل تا روز چهارشنبه ادامه خواهد داشت تا وضعیت مجامع محلی روشن شود. در این چند روز مشخص خواهد شد وظایف و نحوه ی فعالیت مجامع محلی چگونه خواهد بود، ارتباط آنها با هم و با کمپ میدان خورشید به چه شکلی انجام خواهد گرفت و مجمع عمومی کمپ میدان خورشید هر چند وقت یک بار برگزار خواهد شد. این در حالی است که پلیس مادرید چند روز است کمپ میدان سُل را به برخورد و قطع تماس ها تهدید می کند.
همچنین در روزهای اخیر نهادهایی چون مجمع سخنگویان محلات، مجمع موزیسین های خورشید پایدار (سُل دیز)، کمیسیون هکرها و گروه های گوناگون تئاتر در حاشیه ی کمپ میدان خورشید شکل گرفته اند که به نظر میرسد با تخلیه ی موقت این میدان به فعالیت خود ادامه خواهند داد.
************
برآشفتگان جهان متحد شوید!
پانزده ماه مه امسال را شاید بعد ها مورخان ، طلیعه دوران جدیدی در تحولات اجتماعی اروپا ارزیابی کنند و نام جوانان برآشفته اسپانیا را بر پیشانی اش بکوبند. درست چند ماه پس از انتشار کتاب پر سر و صدای" ستفان هسل " با تیتر تحریک آمیز " بر آشوبید !" که در سراسر کشور های غربی با استقبال فراوانی روبرو شد و تنها در فرانسه به تیراژ حیرت آور بیش از یک میلیون نسخه رسید ، اینک جنبشی از " بر آشفتگان" علیه بیدادگری ، یکی پس از دیگری کشور های اروپا را در می نوردد. پانزدهم ماه مه سال جاری، جوانان خشمگینی که از بیکاری ،مشاغل موقتی،دستمزد های ناچیز و از سیاست کمربندهای سفت ناشی از بحران مالی جهانی به تنگ آمده بودند، در مادرید پایتخت اسپانیا، در میدان مرکزی "لا پو ارتا دل سول" گرد هم آمدند و- شاید با الهام از تجمعات میدان التحریر قاهره – تصمیم گرفتند با بر پائی چادر ها و تاسیسات ضروری ، میدان را به اشغال خود در آورند. این تحصن عظیم بیاری شبکه های اجتماعی مجازی بسرعت با استقبال وسیعی روبرو شد و " بر آشفتگان مادرید " در تمام کشور های اروپا مورد استقبال جوانان و اقشار آسیب پذیر اجتماعی قرار گرفتند. دیروز و پریروز ، یعنی در روزهای تعطیل پایان هفته، دهها هزار نفر از مردم مادرید برای اعلام حمایت از این جنبش میدان "لا پو ارتا دل سول"را به محاصره خود در آوردند. جوانان ، دانشجویان ، افراد مسن،بیکاران متقاضی کار، هنرمندان و حتی بازنشسته ها در زمره این بازدید کنندگان بودند. شعار های مطالباتی این جمعیت مبارزه با بیکاری ، اعتراض علیه کارهای موقت، مبارزه علیه فساد اداری و سیاسی ، اعتراض علیه سوداگری های ثروت اندوزانه بانک ها و اشتهای سیری ناپذیر آنها و حتی مبارزه علیه قوانین انتخاباتی است که به عقیده "برآشفتگان"تنها به احزاب بزرگ فرصت کسب قدرت سیاسی می دهد. اینک دو هفته پس از آغاز جنبش "برآشفتگان" اسپانیا، جوانان خشمگین و سرخورده کشور های دیگر اروپا، از جمله یونان، پرتقال و فرانسه نیز کوشش های مشابهی را برای عملیات استقرار در میادین شهر های بزرگ، برپائی همایش های مشورتی مردمی و تدوین شعارهای مطالباتی دنبال می کنند. در پرتقال اینک هر روز بمدت چند ساعت، میدان " روسیو" در قلب لیسبون به یک همایش مردمی تبدیل می شود. همین دیروز در پاریس – ونیز در چند شهر دیگر فرانسه – هزاران نفر از جوانان با تجمع در میدان تاریخی "باستیل"دست به تظاهرات زدند و با جنبش برآشفتگان در اسپانیا و سراسر اروپا اعلام همبستگی کردند. در پلاکادر هائی که شب گذشته مردم در دست داشتند شعارهائی با این مضمون به چشم میخورد: "آنها ثروت کشور را در اختیار گرفته اند، ما هم خیابان ها را تصرف کنیم !" و یا " اگر شما از رویا های ما جلوگیری کنید، ما هم خواب را بر شما حرام خواهیم کرد ! "