افق روشن
www.ofros.com

(فشار بر کارگران شرکت سقز‌سازی کردستان (ون


یک کارگر از سقز‌سازی                                                                                       شنبه ٢٦ آذر ماه ١٣٩٠

گزارش زیر از جانب یکی از کارگران «شرکت سقز‌سازی کردستان (ون)» برای «کمیته‌ی هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکل‌های کارگری» ارسال شده است، که عین آن متن را در زیر مشاهده می‌کنید.

فشار بر کارگران شرکت سقز‌سازی کردستان (ون)

کارگران شرکت سقز‌سازی کردستان (ون) از نظر جسمی و روانی در شرایطی سخت قرار گرفته‌­اند. تنها موارد کمی از این شرایط سخت به شرح زیر است: ١۵دقیقه وقت برای صرف غذا، سوال و جواب پس دادن برای گرفتن مرخصی (کارگران برای گرفتن مرخصی باید هفت‌خوان رستم را طی کنند و بازجویی شوند که به کجا می­روند و چه می خواهند انجام دهند)، زورگفتن و داد و بی­داد بر سر کارگران و تحمل توهین و ناسزا از جانب کارفرمایان. هم­‌چنین کارفرمایان سقزسازی به تازگی اقدام به نسب دوربین‌های کنترلی­ کرده­اند. دوربین­ها در تمام نقاط داخل و خارج دو واحد (لواشک‌سازی و آدامس‌سازی) نصب شده است. با این حرکت کارفرماها، کارگران نگران شده وگفتند: «زندان بهتر از این محل کار است، زیرا در زندان هم غذا می­دهند و هم وقت کافی برای صرف غذا!»
کارگران سقزسازی کردستان (ون) هر روز با شرایط سخت­تری روبرو می­شوند و با وجود تحمل این ­همه سختی، باید توهین و ناسزا را هم تحمل کنند. یکی از کارفرماها به نام «محمد نظیف شریفی» و مدیر واحد آدامس­سازی به نام «عطا نوروزی»، شرایطی را در داخل شرکت حاکم کرده­اند که همه­ی کارگران را از محل کارشان بی­زار کرده‌اند و به این دلیل کارگران سقزسازی یکی یکی از کارشان استعفا می­دهند. در تاریخ ١٧ و ١٨مهر‌ماه ١٣٩٠، دو نفر از کارگران به نام­های آقای «طالب کریمی» و خانم «سوما استیفای» از کارشان استعفا دادند.
در زیر چند مورد از برخورد نمایندگان سرمایه با کارگران آورده می­شود:
در تیرماه ١٣٨٩ دست کارگری به نام «جلال ذوالفقاری» به زیر دستگاه فرو رفت و برای همیشه نقص عضو شد. کارفرمایان او را تهدید به اخراج کردند و اکنون این کارگر زحمت­کش که سه انگشت‌اش قطع شد، به سختی کار می­کند. او برای حق و حقوق‌اش، از کارفرماها شکایت کرد و کارفرمایان به این کارگر گفتند: «اگر شکایت را پس نگیری، پس از اتمام کار دادگاه تو را اخراج می‌کنیم». هنوز هم پرونده در جریان است و ادامه دارد.
یکی دیگر از کارگران شرکت سقزسازی کردستان (ون) در شرایط بدی قرار گرفته است. این کارگر به نام «محمد عزیزی» در شهریورماه ١٣٩٠ در محل کار و در حین کار کردن دچار حمله قلبی شد و فورا به بیمارستان منتقل شد تا تحت معالجه‌ی پزشکان قرار بگیرد. اکنون که این کارگر دچار مشکل قلبی شده است، کارفرمایان به جای کمک به این کارگر، از او خواستند تعهدی بدهد مبنی بر این­که: «اگر در محل کار دچار مشکل شدی، خودت مسئولی و شرکت سقزسازی در قبال شما هیچ مسئولیتی ندارد». این کارگر زیر بار این تعهد‌نامه نرفته و آن را امضا نکرده است، کارفرماها نیز چند بار از این کارگر خواستند این تعهدنامه را امضا کند و به این کارگر گفتند: «اگر این تعهد‌نامه را به ما ندهی، تو را اخراج خواهیم کرد»! بارها و بارها این کارگر را تهدید به اخراج کردند و به او فشار آوردند تا این تعهد را بدهد و این کارگر زحمت‌کش با سابقه‌ی کار بیش از ١٣ سال، حالا به دلیل این‌که این تعهد‌نامه را امضا نکرده، اخراج و به اداره­ی کار معرفی کردند. (اداره­ی کار حکم اخراج این کارگر را در تاریخ ۵ مهرماه ١٣٩٠، به علت عدم توان انجام کار و ناهماهنگی در کار تایید کرد)!
یکی دیگر از کارگران که ١٦ سال سابقه­ی کار دارد، مورد تهدید کارفرما قرار گرفته است. این کارگر با نام «فایق صالحی» که مرتب مورد اذیت، آزار و تهدید به اخراج کارفرما قرار می­گیرد، تن به اضافه­کاری می‌دهد که توانایی انجام آن را ندارد. کارفرما اضافه­کاری را اجباری کرده و می‌گوید: «هر کارگری که از دستورات سرپیچی کند، اخراج خواهد شد».
کارگر دیگری که قصد سفر داشت و یک ماه پیش از سفر با مدیر واحد هماهنگی کرده بود، در روز مسافرت خود با جواب بی‌شرمانه‌ی مدیر واحد (نوروزی) رو‌به‌رو شد که: «نیاز کاری داریم و نمی­توانی به مرخصی بروی»! او گفت که من با فامیل و اقوام هماهنگ کرده‌ام و باید فردا راهی سفر شویم، اما مدیر هیچ توجهی نکرد. به ناچار کارگر به سراغ مدیر اداری و مدیر بخش­ها رفت و بعد از کلی اتلاف وقت، با مرخصی‌اش موافقت شد. این کارگر زحمت‌کش به حدی ناراحت شده بود که دیگر حال و هوای سفر از ذهن‌اش پریده بود و گفت: «اگر به فامیل قول نداده بودم، قید سفر را می­زدم».
کارفرمایان شرکت سقزسازی کردستان (ون) هر ساله بدون هیچ دلیلی چند نفر از کارگران را اخراج می­کنند. اسامی کارگران اخراجی (دارای سابقه‌ی کاری از ١ تا ١۴ سال) از چند سال گذشته تا سال ١٣٩٠ به شرح زیر است: منعم ابراهیمی، عزیز امجدیان، سهراب جلالی، اقبال جلالی، عرفان صوفتی، کیوان صفوتی، حاتم حاجی ویسه، خالد زندی، عادل حسن آبادی، آکو احمدی، حیدر احمدی، شعیب احمدی، جمیل احمدی، امجد ملایی، حمید رضایی، حمید گل‌سرخی، دانیال جعفری، فایق ذوالفقاری، کمال رضایی، امید ضیامرادی، اسعد جهانگیری، امیر چراغی، نیشتمان احمدپناه، سهیب فیضی، علی صالحی، غلام­رضا حصار پولادی، محمد عزیزی، هادی، جمشید، شهرام، امجد، خانم هنرور، خانم قاسمی، خانم فوزی، خانم دیانتی، خانم منقی ، خانم استیفایی، پیمان یاریان.

یک کارگر از شرکت سقز‌سازی کردستان (ون)

کميتۀ هماهنگی برای کمک به‌ ايجاد تشکل های کارگری