افق روشن
www.ofros.com

مسمومیت و عقیم شدن کارگران معدن آغ دره تکاب

فعالان حقوق بشر                                                                                       جمعه ٨ آبان ۱٣٨٨

بهروز یزدانی کارگر معدن طلای آغ دره تکاب (تیکان تپه) در اثر نبود ایمنی در محیط کار با سیانور مسموم و از کار اخراج شد. این کارگر آذربایجانی که در بخش سوله سیانور مشغول کار بود پس از مسمومیت شدید به مرکز اورژانس تکاب منتقل و سپس به بیمارستان امام خمینی ارومیه اعزام شد. پزشکان معالج پس از انجام آزمایشات پزشکی میزان قابل توجهی سیانور و جیوه در خون یزدانی یافته و از نجات او با توجه به نتیجه آزمایش ها شگفت زده شده اند. پزشکان به این کارگر توصیه کرده اند که اکیدا از کار در بخش سوله سیانور و تماس با جیوه و سیانور خودداری کند.
یزدانی به دنبال مرخصی از بیمارستان، به شرکت « پویا زرکاران» که کار استخراج طلا از معدن آغ دره را انجام می دهد، مراجعه می کند و با ارائه مدارک پزشکی خواهان تغییر محل کار خود می شود. اما حاج عباس نیری مدیر عامل این شرکت ضمن رد درخواست یزدانی وی را از کار اخراج می کند!! یزدانی پس از اخراج از معدن با مراجعه به مراکز درمانی تکاب (تیکان تپه) خواهان صدور گواهی پزشکی جهت ارائه به مسئولان می شود اما دکتر صفاریان مسئول شبکه بهداشت این شهر از ارائه مدرک پزشکی به این کارگر آذربایجانی امتناع می کند.
در رویدادی دیگر سه تن از کارگران معدن آغ دره به نام های " ک.ر" ، " ی.م" و "غ.ع" که مدت سه سال در اتاق طلای این معدن مشغول به کار بودند به دلیل تماس زیاد با جیوه و سیانور عقیم شده اند. این کارگران از مشکلات متعدد روحی و جسمی رنج می برند و مراجعات مکرر آنان به نهادهای دولتی مربوطه جهت استیفای حقوقشان تابه حال هیچ نتیجه ای نداشته است.
چندی پیش نیز دو تن دیگر از کارگران معدن آغ دره دچار مسمومیت ناشی از سیانور و جیوه شدند و یکی از کارگران به نام سجاد قنبری ۸ مهر ۸۸ بر اثر مسمومیت ناشی از سیانور و بی توجهی مسئولان جان باخت. مسئولان کارخانه با همکاری برخی از مسئولان شهر علت مرگ این کارگر آذربایجانی را خودکشی اعلام كردند و از پرداخت هرگونه غرامتی به خانواده او سرپيچيدند. کارگران می گویند در محیط کار خویش فاقد هرگونه امنیت جانی در هنگام کار هستند و مسئولان کارخانه با توجه به ارزان بودن روش فعلی استخراج طلا با جیوه و سیانور اساس کار خویش را بر قربانی کردن کل کارگران و خانواده های آنان در آستان سوداندوزی انبوه تر سرمایه های خویش قرار داده اند. روش سنتی مورد استفاده آنان برای استخراج طلا مسمومیت حتمی کارگران، عقیم شدن و ابتلای آنان به بیماری های بسیار مهلک، آلودگی آب های زیر زمینی منطقه و فجایع انسانی ديگر را به دنبال دارد. سرمایه داران به همه این جنایت ها مبادرت می ورزند تا بر حجم سود سرمایه های خود بیفزایند. درندگی ها و کارگرکشی ها و فاجعه آفرینی های شرکت تا امروز نه فقط مورد هیچ گونه حسابرسی از سوی نهادهاي دولتی قرارنگرفته بلکه دولت سرمایه با تمامی قوا به حمایت از سبعیت سرمایه داران برخاسته است.
معدن طلای آغ دره در شهرستان تیکان تپه( تکاب) واقع شده است و شرکت های پویا زرکان و پارس کانی سالانه چهار تن کیک طلا معادل ۱۴۰ میلیارد تومان از این معدن به دست مي آورند. تمامی کیک طلا تولیدی در این معدن برای تبدیل شدن به شمش مستقیما به اصفهان منتقل می شود. این معدن به طور واقعی مرکزی است که هر چند ماه جمعیتی کارگر در درون آن به شدیدترین و سبعانه ترین شکل توسط صاحبان سرمایه استثمار می شوند، زیر فشار شرايط مرگبار کار و آلودگی های شیمیايی کشنده محیط کار در طول این مدت مسموم و مصدوم و معلول می شوند و سپس بدون هیچ حق و حقوقی از کار اخراج می گردند. معادن و کارخانه های تولید مواد خام اولیه در آذربایجان که اکثرا متعلق به افراد نزدیک سپاه پاسداران هستند در سال های اخیر اقدام به استخدام پیمانی کارگران كرده اند و مدت قرارداد را بسیار کوتاه و حداکثر شش ماه تعیین می كنند. اکثر کارگران این معادن یا کارخانه ها دچار انواع ناراحتی های جسمی هستند. آنان بلافاصله پس از بیماری اخراج می شوند و مسئولان پزشکی منطقه در همکاری با سرمایه داران از دادن گواهی پزشکی به این کارگران بیمار خودداري مي كنند. کارگران به این ترتیب امکان هر نوع تلاش برای استیفای حقوق بسیار ساده و ابتدايی خود را هم از دست می دهند.

منبع: مجموعه فعالان حقوق بشر. گزارش ساوالان سسی - ٦ مهر ٨٨

کمیته هماهنگی برای ایجاد تشکل کارگری