افق روشن
www.ofros.com

گزارشی از کارخانه نساجی پارس ایران در رشت

کمیته هماهنگی                                                                                       شنبه ٣١ مرداد ۱٣٨٨

کارخانه نساجی پارس ایران واقع در جاده لاکان - رشت متعلق به جواد افراشته است. این كارخانه از سال ١٣٨٣ به بعد تعطیل و كارگران آن دسته دسته بازخرید و بازنشسته شده اند. آخرین گروه بازنشسته های این کارخانه ۵٧ نفر هستند که از این تعداد ٤٩ نفر از اول مرداد ٨٨ در داخل كارخانه دست به تحصن زده اند تا پس از دو سال و نیم سرگردانی و وعده سرخرمن مفاصا حساب بازنشستگی خود را ازافراشته بگیرند. میانگین مطالبات هرکارگر بازنشسته ٤ تا ٧ میلیون تومان و کل مطالبات کارگران حدود ٣٠٠ میلیون تومان است. با وجود تعطیل بودن كارخانه، بر سردر آن هنوز آرم نساجی پارس ایران وجود دارد. افراشته تا كنون به بهانه پرداخت مطالبات معوقه کارگران از بانک های مختلف ملی ، ملت و صنایع و معادن میلیارد ها تومان وام گرفته و آن را صرف خرید کارخانه آریاسوکت در شهر صنعتی رشت ، نساجی در بابل ، وآلومینیم اراک كرده است. البته وی بابت خرید کارخانه جوراب بافی واقع در مسیر رشت - کوچصفهان به مبلغ ٨٠٠ میلیون تومان اقدام کرده بود که پس از فسخ این معامله آن را صرف خرید آریا سوکت در شهر صنعتی رشت کرد .
افراشته قسمت های سالم کارخانه را تبدیل به انبار كرده و به شرکت دخانیات و مبل برنز واقع در منظریه رشت اجاره داده و مبلغ اجاره ٦ ماه را از قبل تا تاریخ آخر آذر ٨٨ دریافت کرده است .
طبق تحقیقات کارگران، جواد افراشته در کنار اجاره دادن انبار تعداد زیادی ماشین آلات نساجی از جمله دستگاه های استینتر پارچه دستگاه های رنگرزی، مواد رنگی و کلیه ضایعات آهن قراضه - حاصل از تخریب ساختمان های داخل کارخانه - را به ارزش میلیون ها تومان فروخته است . کارگران پس از اطلاع از این غارت کارخانه ، در کارخانه درمقابل قسمت های گردبافت، راست بافت و مقدمات تحصن کردند. افراشته سعی كرد كارگران را اخراج كند اما با مقاومت کارگران مواجه شد .
كارگران همچنین از خروج مبل از یكی از انبارها كه به مبل برنز اجاره داده شده جلوگیری كردند. در تاریخ ٢٦/۵/٨٨ هویدایی مالك مبل برنز پس از مشاهده اقدام کارگران بازنشسته برای جلوگیری از خروج مبل، به پاسگاه انتظامی لاکان متوسل شد. اما این تهدید مانع مقاومت كارگران نشد. در نهایت وی به بهانه پیش فروش مبل به مشتری از كارگران اجازه گرفت كه دو دست مبل را از انبار خارج كند. اما ناگهان اقدام به آوردن یک کامیون ١۵ تنی جهت بردن همه مبل های داخل انبار کرد که به مقاومت کارگران و دخالت نیروی انتظامی منجر شد. در نهایت ماموران انتظامی اسامی کارگران را نوشتند و از آن ها خواستند که در روز ٢٧/۵/٨٨ به دادگاه بروند که کارگران رفتند و رئیس دادگاه نیز گفت که کارگران باز گردند تا به آن ها بعداً ابلاغ شود .
افراشته می گوید تا زمانی که وام خود را از وزارت صنایع دریافت نکنم هیچ پولی به کارگران پرداخت نخواهم کرد . اما طبق تحقیقات خود کارگران افراشته از سال ٨٦ تا ٨٨ میلیاردها تومان وام گرفته که صرف خرید و سرمایه گذاری در کارخانجات دیگر شده است. لازم به ذکر است که افراشته به رغم آماده به کار بودن کارخانه آریا سوکت از ترس كارگران اقدام به راه اندازی این کارخانه نمی کند .
طبق آخرین اطلاعات به دست آمده توسط کارگران، در سال ٨٣ زمانی که کارگران بر اثر تعطیل کارخانه برای دریافت بیمه بیكاری بین کارخانه و اداره کار سرگردان بودند افراشته ادوات و دستگاه های بافندگی و ریسندگی - رنگرزی چاپ برقی و دستی نخ آماده به کار را به بهانه این كه در اثر ریزش برف سال٨٣ تخریب شده و از كار افتاده اند از کارخانه خارج كرده و به بهای چند میلیار تومان فروخته است.
هم اكنون در انباری كه به شركت دخانیات اجاره داده شده بیش از ٣ میلیار تومان سیگار وجود دارد .
٣٠ مرداد ٨٨

کمیته هماهنگی برای ایجاد تشکل کارگری

www.hamaahangi.com
khbitkzs@gmail.com