افق روشن
www.ofros.com

دو گزارش و یک خبر: کارخانه کنف کار، چوکا و مرگ دلخراش کارگر

فعالان ضدسرمایه داری گیلان                                                                                       شنبه ٨ اسفند ۱٣٨٨


کارخانه کنف کار

کارخانه کنف کار واقع در کیلومتر ۵ جاده رشت - تهران داخل ورودی و حد فاصل جاده رشت - سنگر قرار دارد. تولید کارخانه ، گونی های کنفی است . این کارخانه پس از برف سنگین بهمن سال ١٣٨٣ دچار بحران شده بود و کارگران کارخانه به اداره کار جهت دریافت بیمه بیکاری معرفی شدند .کارگران در مرداد سال ١٣٨۵ با اتحاد و یکپارچگی توانستند دوباره به کارخانه بازگردند. در این مدت بارها جاده رشت - سنگر و یا رشت - تهران را بستند و یا در مقابل نهادهای دولتی از قبیل استانداری و اداره کار رشت، اداره صنایع و معادن تجمع کردند تا توانستند مقداری از حقوق معوقه خود را دریافت کنند .البته بارها توسط نیروهای انتظامی و اطلاعاتی مورد ضرب و شتم و دستگیری واقع شدند.آخرین بار در حدود ٢ ماه پیش در مقابل استانداری تجمع کردند و در این تجمع نیز بین کارگران و ماموران انتظامی و اطلاعات درگیری اتفاق افتاد. علت آن ممانعت از فیلم برداری توسط موبایل عابرین بود که کارگران موفق شدند موبایل ها را پس گرفته و به صاحبانشان برگردانند.
حاصل این پایداری دریافت هر نفر در حدود ٣ الی ٤ میلیون تومان از حقوق معوقه شان است .این کارخانه وابسته به بخش خصوصی و مالکان آن دو پسر عمو به نام جزایری عرب و خانواده زهرابی ضدکارگر هستند که در حال حاضر دختر زهرابی مدیر عامل کارخانه است و توسط وکیلش کارهای مربوط به مسائل حقوقی را رتق و فتق می کند. در حال حاضر ١٨۶ کارگر در کارخانه به صورت گردشی، هر هفته حدود هفتاد نفر، کارخانه را می چرخانند. در حدود ١٧٨ نفر از کارگران کارخانه بیش از ٢٠ سال سابقه کار دارند و منتظر هستند طبق قول کارفرما و شورای اسلامی سه نفری کارخانه تا پایان اسفند ٨٨ مشمول٢٠ سال سابقه و سختی کار شده بازنشسته شوند .در ضمن شورا قول داده که دفترچه های تامین اجتماعی کارگران راکه در طول سال ١٣٨٨ فقط 3 ماه اعتبار داشته تمدید اعتبار کند .در حال حاضر کارگران هر یک از ۵ الی ٦ میلیون تومان حقوق معوقه طلبکار هستند.

---------------------

کارخانه چوکا

این کارخانه بالاتر از سه راه خلخال – اسالم قرار دارد .کارخانه قبلا" در اختیار صنایع و معادن بود و در حال حاضر سه شرکت و بنگاه اقتصادی تامین اجتماعی شستا و الدینگ مالکان کارخانه هستند. محصولات آن کاغذ چوکا معروف است .در گذشته نه چندان دور این کارخانه دارای ٢۵٠٠ کارگر بود که به تدریج یا بازخرید یا بازنشسته شدند که در ازای ۵ سال خرید سنوات آن ها خانه های سازمانی به آن ها از طرف شرکت داده شد .کارخانه در حال حاضر شورای اسلامی کار ندارد ولی در گذشته بود که منحل شد. در حال حاضر حدود ٨٠٠ کارگر در این کارخانه مشغول به کار هستند . از این تعداد کارگر ٢٠٠ نفر استخدامی با بیش از ٢٠ سال سابقه و بقیه ( ٦٠٠ نفر) قراردادی و بدون هیچ امنیت شغلی هستند . ٢٠٠ نفر از کارگران استخدامی منتظر اعلام بخشنامه بازنشستگی بیش از ٢٠ سال با سختی کار هستند . اضافه کاری کارگران از ١٢٠ ساعت در ماه پرداخت می شود .کارخانه دارای سرویس ایاب و ذهاب و سالن غذا خوری است. کارخانه در سه شیفت کاری فعال است. اکثر کارگران از شهرها و روستاهای اطراف مانند اسالم ، هشتپر ، انزلی ، رشت و...هستند . حقوق و دستمزد کارگران همیشه با تاخیر بیش از یک هفته پرداخت می شود .

---------------------

مرگ دلخراش کارگر جوان

یاسوج – کارگرجوان بیست و هشت ساله ای به نام علی در ۴/١٢/٨٨ با سقوط در دستگاه قالی شویی کشته شد. این کارگر پس از سقوط دردستگاه قالی شویی به شدت مجروح شد که پس از خارج کردن وی از درون دستگاه در اثر شدت جراحات وارده جان سپرد .علی بیش از یک هفته از مدت کارش در این کارگاه نمی گذشت که جان خود را برای به دست آوردن لقمه ای نان برای خانواده اش از دست داد .چرا؟ چرا ما کارگران باید این گونه جانمان را برای سودجویی سرمایه و سرمایه داران از دست بدهیم؟ چه کسی مسئول عدم تامین وسایل ایمنی در محیط کار است؟ ما خواهان پی گیری و محاکمه کارفرمای این کارگاه به اتهام قتل کارگر نامبرده هستیم.
درضمن، به خانواده علی تسلیت می گوییم و از آن ها می خواهیم ما را در غم خود شریک بدانند .
منبع : اطلاعات ۵/١٢/٨٨

فعالان ضدسرمایه داری گیلان

اسفند ١٣٨٨

کمیته هماهنگی برای ایجاد تشگل کارگری