افق روشن
www.ofros.com

!!سه میلیون فرصت شغلی در اختیار اتباع بیگانه است


تارا دیباج                                                                                          سه شنبه ٢٢ شهریور ماه ١٣٩٠

انعقاد قراردادهای ساعتی با نیروی کار غیر قانونی است/فعالیت شرکت‌های پیمانکاری در شهرداری تهران منوط به ارائه مجوز از وزارت کار است/روند استخدام رسمی کارگران هم اکنون منتفی است.
ایلنا: رئیس اتحادیه کارگران شهرداری با انتقاد از افزایش تعداد اتباع بیگانه در کشور اظهار داشت: در حال حاضر سه میلیون فرصت شغلی در اختیار اتباع بیگانه است. عبدالله مختاری در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا ضمن بیان مطلب فوق خاطرنشان ساخت: هم اکنون در برخی از مشاغل اتباع بیگانه صد در صد از فرصت‌های شغلی را در اختیار خود گرفته‌اند.
وی با تاکید بر لزوم تغییر در نحوه انعقاد قرار داد کاری کارگران خدمات شهری تصریح کرد: در حال حاضر انعقاد قراردادهای ساعتی با نیروی کار غیر قانونی است. این عضو اتحادیه‌ی کارگران شهرداری، فعالیت شرکت‌های پیمانکاری را در شهرداری تهران منوط به ارائه‌ی مجوز از وزارت کار عنوان کرد و خاطر نشان ساخت: در حال حاضر تعداد کمی از شرکت‌های پیمانکاری شهرداری از وزارت کار و امور اجتماعی مجوز اخذ کردند. این در حالی‌ست که طبق ضوابط جدید باید کلیه شرکت‌های پیمانکاری از وزارت کار و امور اجتماعی مجوز اخذ کنند.
رئیس اتحادیه کارگران شهرداری تهران از افزایش تعداد کارگران قراردادی در کشور خبر داد و گفت: روند استخدام رسمی کارگران هم اکنون منتفی است. عضو هیات مدیره کانون شوراهای اسلامی کار استان تهران سیاست شهرداری تهران در زمینه انعقاد قرارداد با نیروی کار را غیر قانونی اعلام کرد و گفت: شهرداری تهران از انعقاد قرارداد مستقیم با نیروی کار مستثنی است. پایان پیام

نقد خبر:
١- جناب آقای عضو هیئت مدیره می‌خواهند با وارونه نشان دادن ماجرا، گناه شرایط اسف‌بار کارگران ایرانی و نبود قرارداد و ... را به گردن کارگران مهاجر بی‌اندازند و نه سود خواهی فزاینده‌ی سرمایه‌داران! و پشت این ماجرا پنهان شوند. واقعیتی كه با حضور در جامعه و ارتباط حداقلی با خانواده‌های مهاجران می‌توان دریافت "ارزان‌تر بودن نیروی كار مهاجر" است. با این اوصاف جای تعجب نیست كه صد در صد! فرصت‌های شغلی در برخی مشاغل از آن ِ كارگران مهاجر است، چرا که سود اربابان سرمایه را بالاتر می‌برد. این در حالی است كه بخش اعظم کارگران مهاجر كه هنوز تبعه‌ی رسمی ایران محسوب نمی‌شوند با دستمزد و حقوقی به مراتب پایین‌تر مشغول به كار هستند و تنها به دلیل جبر اقتصادی و ناچار بودن، حاضر به پذیرش چنین زندگی خفت باری شده‌اند. آنان در وضعیتی بسیار پایین‌تر از خط فقر جهانی و خط فقر ملی به سر می‌برند و كودكان‌شان را مجبور می‌کنند ساعاتی طولانی و در شرایطی بسیار دشوار کار کنند.
٢- بسیاری از شركت‌های پیمانكاری نه تنها به گفته‌ی عضو هیئت مدیره‌ی شوراهای اسلامی كار مبنی بر منع قراردادهای ساعتی عمل نمی‌كنند، بل‌كه حتی با نیروی کار خود قراردادی نمی‌بندند. این مسئله در مورد مهاجران بسیار رایج‌تر است. در واقع موجی از به‌كار‌گیری نیروی كار ارزان و بی حقوق در شركت‌های پیمانكاری (در مشاغل مختلف) در حال انجام است. تفاوت دستمزد و بستن یا نبستن قرارداد به عواملی مانند : به اصطلاح قانونی یا غیرقانونی بودن مهاجرت آن‌ها، مهارت، سن و جنسیت آنان بستگی دارد .
نوجوان ١٦ ساله‌ای كه یكی از مددجویانِ یك NGO فعال در زمینه لغو كاركودك است، و بعد از گذراندن تمامی عمرش در ایران هنوز موفق به كسب مجوزكار و اقامت نشده است، حدود دو ماه است در داروخانه‌ای واقع در بالای‌شهر مشغول به كار است. اولاً كارفرمای این نوجوان یك شركت پیمانكاری در زمینه‌ی خدمات - نظافت است نه مدیر داروخانه . دوماً در روز ١٠ ساعت کار می‌کند كه با توجه به مسیر رفت و آمد او از خانه به محل كار به ١۴ ساعت می‌رسد . سوم این‌كه قراردادی با او بسته نشده و حتی سوال می‌کند كه قرارداد به چه دردم می‌خورد وقتی نمی توانم برای رسیدگی یا شكایت به جایی بروم؟ و در نهایت این كه حقوق دریافتی او از كارگران مسن‌تر و ایرانی كم‌تر است . یعنی هم به دلیل كودك بودن‌و هم به دلیل مهاجر بودن‌اش، کارفرما نیروی كارش را ارزان‌تر می‌خرد . با همه‌ی این شرایط نسبتاً از وضعش راضی‌تر است چرا كه به گفته‌ی خودش از كارگاه‌های تاریك و كثیف رها شده و حقوق‌اش هم بیش‌تر شده است. همین رضایت نشان دهنده‌ی نیاز شدید خانواده و وضعیت طاقت فرسای زندگی آن‌ها است .
واقعیت‌هایی كه در جامعه در جریان است با ادعا، گفته‌ها و بزرگ نمایی‌های این عضو شورای اسلامی كار آشکارا تناقض دارد. تازه این تناقض را ما با ارتباطی عادی در روند زندگی خودمان در می‌یابیم و اگر زمان و انر‍‍ژی برای بررسی عمیق‌تر ابعاد مختلف این واقعیت‌ها باشد، چه فجایعی دیگری که نمایان خواهند شد....!

تارا دیباج / شهریور ٩٠

کمیته هماهنگی برای ایجاد تشکل کارگری